Mogyorókrémes bomboloni (olasz fánk)

Vigyázat, villámgyorsan fogy: mogyorókrémes bomboloni (olasz fánk)

Kóstoljuk meg a világ fánkjait!

A nálunk népszerű szalagos és csörögefánk kihagyhatatlan eleme a farsangi időszaknak, de azért érdemes körülnézni a nagyvilágban is, hiszen szinte minden országnak megvan a maga jellegzetes fánkreceptje. Urbán Gábor most Olaszországot hozza el a konyhánkba!

Hozzávalók 35-40 darabhoz:

A tésztához: 7,5 dkg puha vaj/margarin | 45 dkg liszt + a formázáshoz | fél (kezeletlen) citrom reszelt héja | csipet só | 3 dkg cukor | 1,5-2 dl langyos tej | 4 dkg friss élesztő | 2 tojás | olaj a sütéshez
A töltéshez: 20 dkg mogyorókrém | porcukor

  1. A tésztához elkeverjük a puha vajat/margarint, a lisztet, a citrom reszelt héját és a sót. A cukrot feloldjuk a langyos tejben, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor felfutott, az egész tojással együtt a lisztes részhez adjuk, és sima, lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, 5 darabra osztjuk, majd lisztezett munkalapon mindegyikből 2-3 cm vastag rudat sodrunk. A rudakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
  3. A fánkokat konyharuhával letakarva kelesztjük további 15-20 percig, majd forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük (kb. 2-2 perc). Papírtörlőn lecsepegtetjük.
  4. Tálalás előtt sima csöves habzsákba töltjük a mogyorókrémet, és a fánkok mindkét végébe nyomunk belőle egy kicsit. Porcukorral meghintjük.

A folyadék mennyisége a liszt minőségétől függ, annyit adjunk hozzá, hogy rugalmas, de kissé kemény tésztát kapjunk.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/02. lapszámában jelent meg.