A nálunk népszerű szalagos és csörögefánk kihagyhatatlan eleme a farsangi időszaknak, de azért érdemes körülnézni a nagyvilágban is, hiszen szinte minden országnak megvan a maga jellegzetes fánkreceptje. Urbán Gábor most Olaszországot hozza el a konyhánkba!
Hozzávalók 35-40 darabhoz:
A tésztához: 7,5 dkg puha vaj/margarin | 45 dkg liszt + a formázáshoz | fél (kezeletlen) citrom reszelt héja | csipet só | 3 dkg cukor | 1,5-2 dl langyos tej | 4 dkg friss élesztő | 2 tojás | olaj a sütéshez
A töltéshez: 20 dkg mogyorókrém | porcukor
- A tésztához elkeverjük a puha vajat/margarint, a lisztet, a citrom reszelt héját és a sót. A cukrot feloldjuk a langyos tejben, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor felfutott, az egész tojással együtt a lisztes részhez adjuk, és sima, lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, 5 darabra osztjuk, majd lisztezett munkalapon mindegyikből 2-3 cm vastag rudat sodrunk. A rudakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
- A fánkokat konyharuhával letakarva kelesztjük további 15-20 percig, majd forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük (kb. 2-2 perc). Papírtörlőn lecsepegtetjük.
- Tálalás előtt sima csöves habzsákba töltjük a mogyorókrémet, és a fánkok mindkét végébe nyomunk belőle egy kicsit. Porcukorral meghintjük.
A folyadék mennyisége a liszt minőségétől függ, annyit adjunk hozzá, hogy rugalmas, de kissé kemény tésztát kapjunk.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes