Édesítsünk a cukor helyett mézzel! Így nemcsak egészségesebb, különlegesebb is lesz a süteményünk!

mezes-grizes-torta

HOZZÁVALÓK EGY 20-22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A tésztához: 50 dkg liszt 10 dkg vaj/margarin | | 10 dkg cukor 1 kávéskanál szódabikarbóna 2 tojás | | 10 dkg folyékony méz 1,5 dl tejföl A töltelékhez: 1 liter tej 10 dkg búzadara (gríz) | | 10 dkg cukor 5 dkg méz | | 5 tojás 1 csomag vaníliás cukor 30 dkg vaj/margarin A mázhoz: 10 dkg cukor | | 5 dkg kakaó 3 dkg étkezési keményítő 0,3 dl víz (3 evőkanál) | | 10 dkg vaj/margarin

1 A tészta hozzávalóit összekeverjük, jól összedolgozzuk. Egy éjszakán át pihentetjük a hűtőszekrényben. Másnap 4 egyenlő részre osztjuk, kör alakúra, nagyjából 3-5 mm vastagra nyújtjuk. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben egyesével világosbarnára sütjük 8-10 perc alatt.

2 A töltelékhez egy lábasban összekeverjük a tejet, a búzadarát, a cukrot, a mézet, a tojást és a vaníliás cukrot, majd alacsony hőfokon felfőzzük folyamatos kevergetés mellett. Nem forraljuk, mert akkor kicsapódik a tojás. Levesszük a tűz ről, belekeverjük a vajat/margarint. A krémet hagyjuk kihűlni, majd néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

3 A tésztalapokból egy fedő vagy tányér segítségével egyforma köröket vágunk, ezek lesznek a torta lapjai. Miután megdermedt a krém, megkenjük vele a lapokat, betöltjük a tortát, majd a külsejét is megkenjük a krémmel. A tortát a fagyasztóba tesszük egy órára.

4 A mázhoz összeforraljuk az alapanyagokat a vaj kivételével. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat. Kivesszük a fagyasztóból a tortát, leöntjük a mázzal. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC/LAP
KALÓRIA 9017 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept a Nők Lapja Konyha 2018/2. számában jelent meg, még több isteni recepttel együtt.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője