A sárgarépa az egyik kedvenc konyhai alapanyagom, meggyőződésem ugyanis, hogy ha van otthon 1-2 szál, akkor biztosan nem maradunk éhen.
Ez a gyökérzöldség annyira sokoldalú ugyanis, hogy levestől, gnocchiig, salátától süteményig számtalan finomság készíthető belőle, emellett olcsó és egész évben elérhető is. Mi kell még? Három remek recept, amivel ízelítőt kapunk a répa változatosságából!
Fűszeres-csípős sárgarépa-krémleves kukoricával
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál curry fűszerkeverék
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- só
- 60 dkg sárgarépa
- 2 darab piros kaliforniai paprika
- fél citrom facsart leve
A feltéthez:
- 25 dkg sárgarépa
- 2 cső főtt kukorica (vagy 15 dkg konzerv csemegekukorica)
- 1 darab csilipaprika
- 3-4 dl natúr joghurt
Az olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, megszórjuk a curryvel, a római köménnyel, sózzuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát és a kicsumázott, felcsíkozott paprikát. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, puhára főzzük, majd leturmixoljuk, a citrom levével savanyítjuk. A feltéthez a megtisztított, felkarikázott sárgarépát kevés olajon megpirítjuk, kevés vizet adunk hozzá, lefedve pároljuk, míg megpuhul. A csőről levágott főtt kukoricával, a sült répával, a felkarikázott csilivel és natúr joghurttal kínáljuk a levest.
Zabpelyhes-mentás fasírtgolyó almás sárgarépa-salátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor menta (kb. 20 levél)
- 1 kg darált sertéshús
- 2 tojás, 4 evőkanál finom szemű zabpehely
- 2 mokkáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
A salátához:
- 50 dkg sárgarépa
- 40 dkg alma
- olívaolaj
- 2 citrom leve
A mentát felaprítjuk, a húshoz keverjük a felvert tojással, a zabpehellyel, a sóval, a reszelt fokhagymával, majd diónyi golyókat formázunk a masszából. A golyókat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejét olajjal, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Félidőnél megforgatjuk. A salátához a répát meghámozzuk, nagy lyukú reszelővel lereszeljük. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a répához keverjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, a citrom levével, és a húsgolyók mellé tálaljuk.
Vegán répatorta citromos mázzal
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához:
- 30 dkg liszt + a formához
- 15 dkg barna nádcukor
- 20 dkg sárgarépa (tisztított mennyiség)
- 10 dkg durvára vágott vagy darált dió/mogyoró
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1,5 dl napraforgóolaj
- 1-1,5 dl narancslé
- 40 dkg növényi natúr joghurt (pl. kókuszjoghurt, szójajoghurt)
- margarin a formához
A mázhoz:
- 15 dkg növényi tejföl
- 2 evőkanál porcukor
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja és leve
A díszítéshez:
- 5-8 dkg narancsszínű marcipán
- 5 dkg zöld marcipán
A tésztához a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a barna nádcukrot, a hámozott, reszelt sárgarépát, a durvára vágott vagy darált mogyorót, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sütőport, az olajat, a narancslevet és a növényi joghurtot. Robotgéppel összekeverjük. Margarinnal vagy olajjal kikent, liszttel kiszórt koszorú- vagy 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk a tésztát, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, rácsra borítjuk. A mázhoz a növényi tejfölt kikeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és facsart levével, majd a süteményre kenjük. A marcipánból répákat formázunk, ezzel díszítjük.
Sárgarépa és fütyülés
Gyerekkorodban téged is azzal ejtettek át, hogy ha sok sárgarépát eszel, megtanulsz majd fütyülni? Nos a fütyülés és a répafogyasztás között természetesen (és sajnos) nem áll fenn ilyen összefüggés, azt viszont nem lehet mondani, hogy a sárgarépa ne bírna így is számtalan jótékony hatással.
Sok kedvező tulajdonsága közül most magas A-vitamin tartalmát emelnénk ki, ami miatt (ha a fütyülési képességekre nem is), látásunkra és bőrünk állapotára kiváló hatással van a réparágcsálás, olyannyira, hogy szakértők szerint a szürkületi vakság megelőzésében is szerepe lehet, továbbá hozzásegíthet ahhoz, hogy nyáron egyenletesebben barnulhassunk (megszokott, magas fényvédőfaktorú naptejünk használata mellett.) Figyelembe véve, hogy a sárgarépa egész évben elérhető, olcsó, és sok-sok jótékony hatása van, ha fütyülni nem is tanít meg, egy elismerő füttyöt mégis kivált az emberből.
Érdekel, múlt héten melyik szezonális zöldséggel főztünk? Íme 3 isteni recept retekkel!
Kiemelt kép: Getty Images