Isztambultól a Fekete-tengerig – Egy megapolisz kincsei

Ha Rómában visszautazhatunk az időben az egykori Római Birodalomba, Párizsban betekinthetünk a bohém, nagyvárosi eleganciába, akkor Isztambulban egyenesen a Kelet varázsának hatása alá kerülhetünk.

Mindössze kétórányi repülőútra fekszik tőlünk Isztambul, mégis mintha egy teljesen más időzónába érkeznénk, több szempontból is. Európa és Ázsia határán vagyunk, de azért inkább Keleten érzi magát az ember. A város lakóinak számát a bevándorlókkal együtt mintegy tizenkilencmillióra becsülik, ebből azonban szinte semmit nem lehet észrevenni az utcákon, nincs tömeg. A Boszporusz szoros harminc kilométer hosszan köti össze a Fekete- és a Márvány-tengert, mindkét partról meghatározva a város látványát a pazar villákkal, üzletekkel, sétányokkal. Este a hidak pontszerű világítása és a mecsetek fényei szinte ékszerként ragyognak. A hajók évszázadok óta áramlanak a mediterrán térségből, Rómából és a görög városokból a Fekete-tenger irányába, kereskedelmi szállítmányok és kirándulóhajók jönnek-mennek; luxus-óceánjáró várakozik a híd lábánál. 

Villamoson a belvárosban

Amikor megérkezünk, két órával előbbre tart az idő (déli érkezésnél ez délután két órát jelent), ezzel a programok tervezésénél érdemes számolni. A másik meglepetést az okozhatja, hogy mivel Törökország nem EU-s tagállam, netezni csak úgy tudunk a telefonunkon, hogy vagy wifit használunk, vagy előfizetünk az EU-n kívüli roamingcsomagra. Valószínű, hogy nem az angoltudásunkkal fogunk érvényesülni az utcákon vagy a bazárokban, viszont rendkívül segítőkész emberekkel találkozunk a helyiek személyében. Nekem például még villamosjegyet is sikerült vennem a török feliratú jegyautomatából. Fizetőeszközük a török líra, az utcai bódéban vásárolt szezámmagos perec, a simit például tíz lírába kerül (százhúsz forint), ennek megfelelően olcsóbb számunkra a helyi közlekedés (egy vonaljegy öt líra), az éttermi vacsora, a kézműves termékek, nagyjából minden. A villamoson egyetlen megálló erejéig sem lehet bliccelni, mivel a peronra elektronikus kapun, csak a jegy érvényesítése után tudunk belépni. A kidobott kartonokat kézi kocsikkal tolják az utcán, embermagasságú kötegekben. A nagyvárosi káosz­ban is képesek megőrizni a tisztaságot. 

Múzeum a reptéren

Már a vadonatúj, hipermodern Istanbul Airport is kulturális sokkot okoz a világ minden tájáról ideérkező utasaival. Farmer, öltöny, fejkendő; lezserség és elegancia; sokan mozgójárdán gyalogolnak – az idősebbeket golfkocsik szállítják –; spa és manikűrszalon várja a szépülni vágyókat, de van alvásra alkalmas pihenőrész is. Hazautazás előtt még a török történelmet is tanulmányozhatjuk a Régészeti Múzeumban, ha ez a program kimaradt. Igen, a reptéren! Antik szobrok, szultánok családfája, térképek, viseletek, ékszerek – modern, QR-kódos feliratokkal. A vásárlás sem maradhat el, tornyokban állnak a díszcsomagolású baklavák, a keleti szőnyegek, a csillogó ékszerek és a török kávé összes hozzávalója.  

Gasztronómiai örökség

Bazárban, üzletben, az utcán, az ottho­naik­ban, tényleg mindenhol teáznak, kávéznak a helyiek, háromlábú asztalka mellett; kerek fémtálcán érkezik a forró ital. A kávé teljesen más, mint amit megszoktunk. Sokkal intenzívebb, kesernyés az íze, zaccos, de érdemes megkóstolni, ha szeretnénk megmerítkezni a helyi kultúrában. Két kanál kávé kerül az ibrikbe, két deciliternyi vízzel forralják fel, és már töltik is az apró csészékbe. A kávézás ugyanolyan hétköznapi szokásuk, mint a teafogyasztás. Van, aki ezt is, azt is kér étkezés után.

A történelem lenyomatai

Isztambul és a Fekete-tenger régiója teljesen más, mint a déli. A tenger szinte tényleg fekete, amikor haragosan hullámzik, morajlik. Lépten-nyomon tanúi lehetünk a görög-római emlékeknek, az egykori hódítók Isztambulon át egészen a fekete-tengeri városokig – mint Zonguldak, Amasra vagy Samsun – kereskedtek, építkeztek. Szobrokat, embermagasságú amforákat hagytak maguk után, márvány- vagy kősírokra vésve örökítették meg szeretteik emlékét, a mozaikokon pedig az őket körülvevő gazdag növény- és állatvilágot. Pávák, bivalyok festett képeivel találkozunk az egykori paloták padlózatán, mint például a hajdani Hadrianopolisban, amely Hadrianus császár idején élte virágkorát, vagy Pompei­o­­­­­­­polisban, amely Pompeius Magnus (i. e. 106–48) római hadvezérről kapta a nevét. Ez utóbbi város kereskedelmi és püspöki székhelynek minősült egészen a 11-12. századig, amikor a szeldzsuk törökök földig rombolták. A régi városból már csak néhány feltárt régészeti emlék maradt, a közelében pedig egy új város, Taşköprü épült fel. A település a római időkből származó kőhídról kapta a nevét, és nagy fejű, zamatos fokhagymájáról híres. Amikor az isztambuli bazárban vagy boltokban vásárolunk, ez a hozzávaló az itteni termelőktől érkezik. 

A sáfrány útja

Egy másik, az aranyhoz hasonlóan értékes gasztronómiai­ alapanyag, a sáfrány szintén a Fekete-tenger partjáról kerül a bazárok polcaira. Safranbolu városa beljebb, a hegyek között húzódik, és az értékes krókuszféléről kapta a nevét. Az apró lila virágok bibéjét késő ősszel szüretelik – termesztik Iránban, Azerbajdzsánban, Indiában, Kínában is –, hogy aztán szárítás után az ételbe tehessük. A hegyvidéki városban mindenféle formában feldolgozzák a sáfrányt, a kávétól a parfümig. A sáfrányos rizottó vagy a sáfrányszószos bélszín is az étlapon szerepel a helyieknél. Safranbolut különleges, az UNESCO által védett építészete miatt is érdemes megemlíteni, a 18-19. századi háromemeletes házak a régi török világot idézik, amikor kőfal és farács állta útját az utcai forgatagból érkező kíváncsi tekinteteknek. Ezekben az egyforma házakban a konyha volt a ház központi eleme, ahol a nők szorgoskodtak, és egy forgatható polcon keresztül adták ki az ételt. A férfiak és a nők akkoriban még nem étkezhettek együtt, az anyák a gyerekekkel maradtak. Az ételt a földön fogyasztották el egy alacsony, kör alakú asztalról, a padlót faltól falig szőnyeg borította. Nyáron a föld minden termését tartósították, szárították, lekvárt főztek, hogy télen ezeket tudják fogyasztani. Még egy generációval ezelőtt is jellemző volt ez az életforma, de a modern Törökországban már a múlté. Isztambulban a nemzetközi divatmárkák is jelen vannak, a hagyományos török fogások pedig tapas formájában is népszerűek az elegáns, vízparti éttermekben, mint például a Muutto, ahová kizárólag üres hassal érdemes érkezni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .