kelkáposzta

Hétvégi gasztró: 3 recept, amitől mindenki megszereti a kelkáposztát

Sokak számára mumus ez a finom zöldség, pedig nagyon sokféle, izgalmas recept alapja lehet.
  • A kelkáposzta egyike a leggyakoribb nemszeretem ételeknek.
  • Sokan csak a túl sok rántással készült, nehéz ízű főzeléket ismerjük.
  • Itt az ideje szélesíteni a repertoárt.

Ha van valami, amit egységesen azonosítunk az iskolai menzák nehéz szagával, a rosszul sikerült sűrítési eljárásokkal és a hozzájuk felhasznált zöldségekre már nyomukban sem emlékeztető végeredménnyel, az a kelkáposztafőzelék. Pedig nemcsak maga az alapanyag tud sokkal többet annál, mint amit itthon szeretünk kihozni belőle, de maga a főzelék is csodás tud enni, ha jól készítik. Három olyan receptet hozunk amiben garantáltan megszereted ezt a szezonális, egészséges és olcsó zöldséget.

Kelkáposzta-főzelék sült kolbásszal és krumplival

kelkáposzta

Recept: Bereznay Tamás (Fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj
  • 1-1 mokkáskanál morzsolt majoránna és őrölt kömény
  • 40 dkg (új)burgonya 
  • 60 dkg magyaros grillkolbász

A kelkáposzta külső, sötétebb leveleit (kb. az egyharmadát) leszedjük, megmossuk, julienne-re (vékony csíkokra) vágjuk. A többit felkockázzuk.  A megtisztított, felszeletelt fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a majoránnával, a köménnyel és sóval megszórjuk. Felöntjük kb. 5 dl vízzel, beletesszük a felkockázott kelkáposztát, fedő alatt puhára főzzük, majd leturmixoljuk. Közben a julienne-re vágott kelkáposztát lobogó sós vízben leforrázzuk 1-2 perc alatt, hideg vízben lehűtjük, és leszűrjük. A megtisztított burgonyát apró kockára vágjuk, és serpenyőben, olajon, folyamatosan forgatva szép barnára pirítjuk. A leturmixolt kelkáposztát a csíkokra vágott kelkáposztával összeforgatjuk, a tetején elrendezzük a sült burgonyát, és a serpenyőben vagy sütőben megsütött grillkolbásszal tálaljuk. 

Parmezános kelkáposztachips 

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár (elhagyható)
  • 5 dkg reszelt parmezán

A kelkáposzta leveleit leszedjük, csíkokra, majd nagyobb darabokra vágjuk. Sima olajjal vagy a mustárral kevert olajjal összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre simítjuk a leveleket. Megszórjuk a reszelt parmezánnal, majd 180 C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel megsütjük kb. 15 perc alatt. A végén sózzuk. 

Zöld minestrone cukkinivel, spenóttal, kelkáposztával 

Recept: Bereznay Tamás (Fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 cm-es póréhagyma
  • 10 levél zöld kelkáposzta
  • 20 dkg cukkini
  • 2 liter leszűrt zöldségleves
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg leveles spenót

A póréhagymát, a kelkáposztát és a cukkinit metéltre vágjuk. A zöldséglevest felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, sózzuk, majd beletesszük a metéltre vágott zöldségeket. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a spenótot is. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt állni hagyjuk 10 percet, majd fogyasztjuk.

Kelkáposzta-ügy

Amikor azt mondjuk, kelkáposzta, nagyon sokat nem mondunk el erről az igen változatos, a világ számos táján termesztett és igen kedvelt növényről. A kelkáposzta az úgynevezett vadkáposzta egy termesztett változata, ami nagyon közel áll a fejes káposztához, de levelei fodrosak, hólyagosak és kicsit más textúrájúak is.

A kelkáposzta nemcsak magas rosttartalmú és alacsony kalóriájú alapanyag, de fontos tápanyagokat is tartalmaz: sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, miközben C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét. Egész évben jól tárolható. Itthon négy fajtáját termesztik a leggyakrabban, ezek a szentesi korai, a futár, a frigga, és a mohácsi áttelelő. A világ számos táján számít kedvelt csemegének az ízben hasonló, de sokkal harsányabb zöld fodros kel, amit már itthon is egyre több termelőtől be lehet szerezni. Érdemes azzal is bátrabban kísérletezni a konyhában. 

Kiemelt kép: Getty Images