egészséges étkezés

40 felett változtatott az életmódján, 86 évesen is triatlonozik

A 86 éves, rendszeresen versenyző tiratlonista idegsebész szerint elég négy alapvető étkezési szabályt betartani, hogy sokáig fittek és egészségesek legyünk. Az orvos 40 éves kora felett változtatott az életmódján, és mindenkinek ugyanezt tanácsolja.
  • Joseph Maroon 86 évesen is aktív sportoló.
  • 40 felett futni kezdett, és új diétát vezetett be.
  • Az idegsebész szerint négy egyszerű dologra kell figyelni, hogy sokáig egészségesen éljünk.

A Pittsburghi Orvosi Egyetem és Kórház idegsebésze, Joseph Maroon azt nyilatkozta, hogy 40 évesen már az is nehezére esett, hogy lépcsőt másszon. Saját bevallása szerint sem tett túl sokat az egészségéért, hiszen gyorséttermi ételeket evett és egyáltalán nem sportolt. Abban az évben hunyt el Joseph Maroon édesapja, és az orvos a rossz fizikai állapota mellett már lelki problémákkal is küzdött.

Ekkor egyik barátja azt javasolta, hogy kezdjen futni, hogy legyőzze a depressziót, és ez adott lökést az életmódváltáshoz.

Joeph Maroon 53 évesen jelentkezett az első Ironman triatlonversenyére, azóta összesen nyolcat teljesített. Az orvos a korosztályában második lett a 2022-es National Senior Games triatlonversenyen. Az idegsebész azóta is rendszeresen sportol és elárulta, mi az négy fő táplálkozási alapelv, amely szerint ma is fitt és aktív.

https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/12/40-felett-eletmodvaltas-etkezes/

Csak négy új szabály és fittebb lehetsz (Illusztráció: Getty Images)

40 felett válaszd a mediterrán diétát!

Maroon azt mondja, hogy a mediterrán étrendet követi. A világon már rengeteg kutatás alátámasztotta, hogy a legideálisabb étrend ez a friss zöldségekben gazdag, tápláló és laktató diéta. Ez egy olyan étkezési mód, amely a korlátozás helyett az egészséges választásokat helyezi a középpontba. A mediterrán diéta alapja az egészséges zsiradék (vagyis az olívaolaj), a sok friss zöldség és gyümölcs, hal (akár zsíros is), kevés jó minőségű vörös hús, teljes kiőrlésű gabona, valamint a hüvelyesek. Ezzel az étrenddel megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, csökkenthetjük vele a rák és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket!

Néha olyan egyszerű csak előkapni a virslit a hotdoghoz vagy a mirelit csirkefalatkákat, nem igaz? Ha 40 feletti vagy, akkor azonban le kell mondanod ezekről az ultrafeldolgozot élelmiszerekről, amelyek csomó felesleges és ártalmas adalékanyagot tartalmaznak. Vagy egy nagyon egyszerű teszt arra, hogyan állapítsd meg, hogy mely élelmiszerek ultrafeldolgozottak.

Az orvos azt mondja, ha a kész étel egyáltalán nem hasonlít az eredeti összetevőire, akkor felejtsd el!

A virsli hasonlít egy szelet húsra? Nem! A zöldborsó-fehérjéből készült proteinszelet hasonlít a zöldborsóra? Nem! Inkább iktasd ki az étrendedből, mert a feldolgozott élelmiszerekben lévő túl sok cukor, só és szintetikus adalék növeli a szívbetegségek, a demencia és a rák kockázatát.

40 felett tiltott: transzzsírsavak

A transzzsírok azért veszélyesek, mert többek között ezek felelősek a magas koleszterinszintért. Ha magas a koleszterin a véredben, akkor az érfalaidon jókora lerakódás lehet, az érszűkület pedig egyenes út lehet a stroke-hoz vagy a szívrohamhoz. A mesterséges transzzsírokat növényi olaj hidrogénezésével állítják elő. Mik is ezek pontosan? A növényi tejtermék utánzatok, az ömlesztett sajtok, a növényi alapú tejszínhab, plusz rengeteg jégkrémben, süteményben, kekszben, nápolyiban van jelen ez az ártalmas zsírsav.

Viszlát, cukor! Nagyon szerettünk!

Talán a cukorról, az édes finomságokról a legnehezebb lemondani, viszont jó hír, hogy a cukros íz csak szokás kérdése. Ne vegyél édesített élelmiszereket, amit pedig te készítesz, abba fokozatosan csökkentsd a cukor mennyiségét, így szépen lassan alatt le fogsz tudni állni róla. Maroon szerint nem kell teljesen lemondani az édes ízről, de nagy mértékben csökkenteni kell, és a természetes cukrokat kell előnyben részesíteni, ami például a gyümölcsökben van.

A cukor rengeteg módon képes ártani a szervezetnek.

Az anyagcserefolyamatok során szinte minden szervünk érintett a cukor lebontásában, de a legfontosabb, hogy a vércukorszintünk sose lengjen ki, próbáljuk egyensúlyban tartani, hogy a hasnyálmirigy optimálisan tudjon működni. Ha vércukorszintünk mindig jó szinten van, akkor jó úton járunk, hogy elkerüljük a diabéteszt, a krónikus vesebetegségeket és az Alzheimer-kórt. Ha sok rostos ételt fogyasztasz – gabonákat, gyümölcsöt, zöldséget – és folyadékpótlásként csak vizet vagy üres teát iszol, kerülöd a bolti édességek nagy részét, akkor már hatalmas lépést teszel az egészségedért.

Kiemelt kép: Getty Images