Barackos Rákóczi-kocka – Mert gyümölcsből sosem elég!

Ezt a habos, gyümölcsös édességet a te családod is imádni fogja. Akár mirelit és befőtt barackból is elkészíthetjük!

barackos rákóczi-kocka

HOZZÁVALÓK 15 KOCKÁHOZ:

A piskótához: 6 tojás 12 dkg cukor | | fél csomag sütőpor 15 dkg liszt

A barackos pudinghoz: 25 dkg őszibarack (befőtt) 4 dl baracklé | | 5 dkg cukor 1 csomag vaníliás pudingpor

A krémhez: 15 dkg túró 5 dkg porcukor 1 (kezeletlen) citrom héja 1 csomag habfixáló 4 dl hideg habtejszín 10 dkg baracklekvár

  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  2. A masszát egy kb. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsibe simítjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 14-16 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt, vízszintesen két lapba vágjuk, majd az egyik lapot visszatesszük a tepsibe.
  3. A barackos pudinghoz felkockázzuk a barackot, összeforraljuk 3 dl baracklével és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl baracklében elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen a piskótalapra kenjük, végül befedjük a másik lappal. Kihűtjük.
  4. A krémhez áttörjük a túrót egy szűrőn, simára keverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd óvatosan beleforgatjuk a habfixálóval kemény habbá vert tejszínt. A krémből 2-3 evőkanálnyit a sütemény tetejére teszünk, vékonyan elkenjük.
  5. A maradék krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük, átlósan rácsot nyomunk belőle a sütemény tetejére. Tálalás előtt baracklekvárt kanalazunk a rácsok üregeibe, majd felkockázzuk.

ELKÉSZÍTÉS 65 PERC
SÜTÉS 14-16 PERC
KALÓRIA 256 KCAL/KOCKA

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre