- Mindenkinek megvan a tuti módszere a tökéletes főtt tojás elkészítésére, ami végül mindig máshogy sikerül.
- 700 tojáson kísérletezték ki a mindig ugyanolyan jól sikerülő főtt tojás receptjét.
- De vajon mitől van néha zöldesszürke csík a tojássárgáján, és van-e tuti módszer arra, hogy könnyen meghámozzuk a főtt tojást?
Létezik isten? Szabad akarat? Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Mi végre vagyunk itt a Földön? Van-e élet a halál után? Tavaszba fordulva, ahogy közeledik a húsvét, vannak ezeknél fontosabb és komplikáltabb kérdések is. Például hogy mégis mi módon, és egyáltalán lehet-e tökéletes főtt tojást készíteni. Olyat, aminek a héja szépen elválik a fehérjétől.
A tökéletes főtt tojás kérdésében, persze, megoszlanak a vélemények. Tojásfőzésben ahány ház, annyi szokás létezik. 10 vagy 12 perc? Lobogó vízbe kell helyezni őket vagy még a hidegbe? A tojások szoba-hőmérsékletűek legyenek, jöhetnek a hűtőből (tároljuk-e egyáltalán hűtőben) vagy mindez tökéletesen mindegy? Hagyjuk-e őket állni a meleg vízben – és ha a igen, meddig főzzük előtte?
Ezt a rengeteg tojásfőzési módszert nem fogjuk végigvenni, így is túl sok már a kérdőjel. Inkább
nézzük meg, mire jutottak a tojástörténelem eddigi legnagyobb kísérletében,
amelyet a The New York Times munkatársai végeztek 90 tesztalany és 700 főtt tojás segédletével.
Annyit előre elárulunk, hogy a tökéletes hámozást ez a technika sem garantálja, ez ugyanis a tojástól is függ. A frissebbeket tovább tart makulátlanul meghámozni, de kellő türelemmel ez is lehetséges.
1. A tökéletes főtt tojás receptje
Az első lépés (rögtön meglepetéssel indul): A hűtőből vedd elő a tojásokat! (Amennyiben a kamrában tárolod, vedd a főzési időt mindig egy perccel kevesebbre!)
Edénykérdés: Olyan lábosban főzd (vagy annyit főzz egyszerre), hogy egymás mellett elférjenek a tojások! Tehát ne legyenek egymás hegyén-hátán!
Vízmennyiség: A The New York Times konyhatudósai 1 inchben, azaz 2,54 centiméterben határozták meg a víz magasságát. Tehát az sem jó, ha a víz ellepi a tojásokat!
Óvatosan helyezd a tojásokat a már lobogó vízbe (igen, tudjuk, fura, de egyenesen a hűtőből), vagy gőzölőkosárba is rakhatod őket. A kísérleteket végzők arra jutottak, hogy az sem baj, ha nem merülnek alá! Ezután fedd le az edényt, és tartsd olyan erősségen a lángot/hőmérsékletet, hogy a víz egyenletesen lobogjon!
2. Hány percig kell főzni a tökéletes főtt tojást?
Ha folyósabb állagú sárgájára gyúrsz, akkor 6 percig tartsd őket a vízben, ha szilárdabb, de még üveges állagra, akkor 8 és fél, ha pedig az éppen megszilárdult, tökéletesen friss keménytojásra vágysz, 11 percig főzd őket! Ezután szedd ki egy tányérra, és hagyd őket maguktól kihűlni!
A tojásprofesszorok arra jutottak, hogy a jeges fürdővel való sokkolás fölösleges, attól csak nehezebb lesz meghámozni a tojásokat.
3. Segítség, zöld lett a tojássárgája!
Ha megjelenik a zöldesszürke csík, akkor nem követted a tökéletes főtt tojás főzési tippjeit. Ez azt jelzi ugyanis, hogy túl sokáig főzted a tojásokat.
Ez esetben a fehérjében levő hidrogén-szulfid reakcióba lép a tojássárgájában levő vassal,
és a tojás két részének határán, vagyis a sárgája felszínén vas-szulfid keletkezik. Mindez nem csak ronda, a tojásevés élvezeti értékét is ronthatja, hisz a túlfőzéstől nagyon száraz is lesz a sárgája.
A tökéletes főtt tojás mellé pazar sonka is dukál. Íme, a mi tuti receptünk!
Kiemelt kép: Getty Images