A mértéktartó étkezés követése számos módon megjelenik a kultúránkban: van, aki spirituális téren tulajdonít neki nagy jelentőséget – idén a húsvét előtti nagyböjt időszaka épp múlt héten, február 14-én kezdődött el –, más az egészségét szem előtt tartva táplálkozik például az időszakos böjt szabályai szerint. A 21. században azonban ez a mértéktartás a lelki és egészségügyi szempontok mellett környezeti fontossággal is bír, és jelentős hatással van arra, hogy éghajlatunk és a körülöttünk lévő természet milyen állapotban van.
A fenntartható és ezáltal környezet- és klímabarát étkezés nem lehetetlen, ráadásul nagyon finom tud lenni. Ezt bizonyítandó, Tischler Petra séf négy ínycsiklandó receptet is kreált, amit bárki elkészíthet – nem bánja meg. Petra pályafutását a Nobuban kezdte, majd Londonban és az Egyesült Államokban is dolgozott. Hazajövetele után a Costes Downtown sous-chefje lett, az étterem pedig Michelin-csillagot is kapott ez idő alatt. 2020 óta saját privát séf vállalkozását vezeti, és szívügye a zero waste-konyha. Jöjjenek hát a receptek, amik nem csak a húsvét előtti böjt idején állják meg a helyüket!
Füstölt paprikás csicseriborsókrém
Hozzávalók:
- 250 gramm főtt csicseriborsó
- 60 ml friss citromlé (1 nagy citrom leve)
- 1 kis gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál (30 ml) extraszűz olívaolaj (és egy kicsivel több a tálaláshoz)
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- só ízlés szerint
- 2-3 evőkanál víz
Elkészítés:
Bormixerrel keverjük össze a csicseriborsót és a citromlevet. Adjuk hozzá az olívaolajat, a felaprított fokhagymát, a köményt és 1/2 teáskanál sót, és keverjük 30+30 másodpercig, majd újabb egy percig, amíg a csicseriborsókrém sűrű és egészen sima lesz. Ha túl sűrű, vagy még apró csicseriborsó-darabkákat tartalmaz, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet, amíg el nem érjük a tökéletes állagot. Kóstoljuk meg, és sózzuk ízlés szerint. Tálaljuk egy csepp olívaolajjal.
Tipp: Már lehet hazai termesztésű csicseriborsót is kapni. Ha tehetjük, készítsük azzal!
Sült burgonyahéjleves gnocchival, fűszeres granolával, savanyított répával
Hozzávalók:
A savanyított répához:
- 2 db nagyobb megmosott, meghámozott, gyufaszál méretre gyalult répa (mosott, hámozott héját a főétel köretéhez félretesszük)
A savanyítóléhez:
- 1,5 dl víz
- 20 g méz
- 50 g almaecet
- só
A fűszeres granolához:
- 50 g nagyszemű zabpehely
- 1 ek. olívaolaj
- só
- fűszerek ízlés szerint: kakukkfű, chili, rozmaring stb.
A gnocchihoz:
- 500 g főtt burgonya
- a burgonya lehámozott héja, amit kis olajjal bekeverve, sütőben 160 fokon ropogósra sütünk
- fél tojás
- 30 g tejföl
- só
- 45 g kukoricakeményítő
- 70-80 g alakorliszt vagy valamilyen alternatív gabonaliszt, amennyit a tészta felvesz
A leveshez:
- 5 db nagyobb sárga burgonya meghámozva (lehámozott héjukat kis olajjal bekeverve, sütőben 160 fokon ropogósra sütjük)
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 liter zöldségalaplé – korábban felhasznált zöldségek héjából, levágott végeiből érdemes mindig felraknunk egy adagot, így mindig lehet a fagyasztónkban ízes alaplé
- só
- fehér bors
- szerecsendió
Elkészítése:
Először elkészítjük a savanyított répát, a fűszeres granolát és a gnocchit.
A répához a vizet és a mézet sóval felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hozzáöntjük az ecetet. A forró savanyító lével leforrázzuk a gyufaszál répáinkat, azonnal lezárjuk a befőttesüveget, hogy vákuum keletkezzen. Konyharuhába tekerve hagyjuk kihűlni.
A fűszeres granola hozzávalóit összekeverjük, és 150 fokos sütőben ropogósra sütjük.
A gnocchihoz egyneműsítjük a tésztát, ujjnyi vastag hurkákra kinyújtjuk, majd kis kockákra vágva megformázzuk. Sós, lobogó vízben 3-5 perc alatt készre főzzük.
A leveshez egy fazékban elkezdjük lepárolni az apróra vágott hagymát és a kockázott burgonyát. Ha kicsit összepárolódott, hozzáadjuk a kész ropogós burgonyahéjat, felöntjük az alaplével, sózzuk, fehér borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul. Leszűrjük, és a főétel köretéhez a zöldségeket félretesszük. A levest készre ízesítjük, ha még szükséges.
Langyos pisztráng, téli zöldségfasírt, friss hidegtűrő salátalevelek
Hozzávalók:
Téli zöldségfasírt (Mindig idényzöldségekből dolgozzunk):
- 2 db cékla
- 2 db nagyobb répa
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- a levesből megmaradt zöldségmix
- savanyított répából leeső héj
- só
- bors
- gyömbér
- chili – ízlés szerint
- 2 db egész tojás
- 100 g rizsliszt
A pisztránghoz:
- Egész pisztráng vagy pisztrángfilé (Ha lehet, szerezzünk be hazai pisztrángot!)
- A salátához idényzöldségek
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A céklát megmossuk, meghámozzuk, a hagymákat szintén, és minden nyers zöldséget nagy lyukú reszelőn lereszelünk. A fokhagymát aprítsuk bele, vagy fokhagymanyomóval passzírozzuk. Keverjük bele a főtt zöldségmixet, fűszerezzük, adjuk hozzá a tojásokat és a rizslisztet.
Keverjük el teljesen, és egy kiolajozott sütőpapírra tegyük tepsire. Magasabb falú tepsit használjunk, minimum ujjnyi vastagon, egyenletesen terítsük el a fasírtot, hogy kitöltse a teret, és a teteje teljesen sima legyen. A tetejét is kenjük meg egy kis olajjal, és tegyük az előmelegített sütőbe. 15 percenként nézzünk rá. Vastagságtól függően 30-50 perc, mire elkészül.
A kész fasírt könnyen szeletelhető, nem krémes, nem hajlik.
Ha kész, vegyük ki, hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd egy tálcát a tetejére téve fordítsuk fejjel lefelé, így ki tudjuk venni egyben a tepsiből. Vegyük le a papírt, és vágjuk a kívánt méretre. Tepsin visszahelyezhetjük a sütőbe, így melegen marad, amíg egy másik tepsiben a pisztrángot elkészítjük. Energiát és helyet spórolhatunk.
A pisztrángot kifilézzük, szálkátlanítjuk. Készítünk egy 8%-os sóoldatot: 1 liter vízben feloldunk 80 g sót. Ebbe helyezzük a filéket 30-40 percre. Majd kivesszük, leitatjuk róla a felesleges nedvességet. A még meleg sütőnket állítsuk 70 fokra, egy tepsit olajozzunk ki vékonyan. A pisztrángfiléket bőrrel lefelé kezdjük el egy serpenyőben lassan lepirítani, amikor már majdnem kifehéredett a teljes filé, óvatosan helyezzük be a tepsibe bőrrel felfelé. Tegyük a sütőbe 3-5 percre.
Tipp: A friss salátához idénysalátát válasszunk és kedvenc vinaigrette-ünkkel ízesítsük!
Mézes répatorta
Hozzávalók:
- 130 g bio napraforgóolaj
- 2 db egész tojás
- 100 g barnacukor
- 100 g méz
- 140 g finomliszt
- 4 g szódabikarbóna
- 3 g sütőpor
- 3 g őrölt fahéj
- 3 g só
- 160 g reszelt répa
- 50 g durvára aprított dió
- 40 g kókuszreszelék (helyettesíthető darált dióval)
- 20 g aszalt vörösáfonya (helyettesíthető mazsolával)
- Tálaláshoz krémsajt és sóban eltett citrom (elhagyható)
Elkészítése:
Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a mézet, az olajat, amíg teljesen elegyedik. Egy másik tálban mérjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat és a sót. Adjuk a száraz hozzávalókat a kikevert nedves hozzávalókhoz. Elegyítsük el. Adjuk hozzá a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, a durvára aprított diót, a kókuszreszeléket, a vörösáfonyát, jól keverjük össze. 165°C-fokos előmelegített sütőben légkeverésen süssük leg- alább 50 percet, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Miután kihűlt, lefóliázva, hűvös helyen 4-5 napig eltartható.
Krémsajttal és sóban eltett citrommal tálaljuk.
Tipp: Lehetőleg legeltetett tartásból származó krémsajtot használjunk. Ha hozzá tudunk jutni, használjunk magyar citromot (olyat, aminek a héja nem vegykezelt)!
Így lehet fenntartható a táplálkozásunk
Étkezési szokásaink újragondolása és átalakítása a legnehezebb feladatok egyike, nem meglepő, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés kapcsán felmerülő környezeti szempontok szenvedélyes vitákat gerjesztenek. A vita hevében azonban sokszor nem kapnak teret a valós környezetvédelmi érvek. Ezt mutatja be a WWF „Tányérunkon a változás – a WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról Közép-Európában” című jelentése, amely a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet. A jelentés elkészítését a Tesco Central Europe támogatta.
A szakértők egyszerű aranyszabályokkal segítik mindazokat, akik szeretnének elindulni egy bolygóbarát étrend felé:
- Nincs egyedüli helyes étrend. Keresd meg az adottságaidhoz és a lehetőségeidhez legjobban illeszkedőt!
- Tanulj minél többet, nézz utána az élelmiszereknek (például az összetevőiknek, a származási helyüknek vagy ha lehet, az előállítási körülményeiknek), légy tudatos – és ha lehet, akkor főzz!
- Egyél több zöldséget és gyümölcsöt!
- Csökkentsd a húsfogyasztásod! A vörös húsok helyett inkább a halat és a szárnyast válaszd! Keresd az ökológiai gazdálkodásból, külterjes tartásból származó termékeket!
- Tarts mértéket a tej és tejtermékek fogyasztásában!
- Fogyassz kevesebbet a magas só- és cukortartalmú élelmiszerekből!
- Részesítsd előnyben a környezeti minősítéssel rendelkező termékeket!
- Amikor teheted, válassz szezonális és helyben termelt élelmiszereket!
- Annyit egyél, amennyire valóban szükséged van! Ne pazarold az ételt!
- Az étrendváltoztatás kaland – légy nyitott, próbálj ki új, fenntartható ételeket!
- Ne a tökéleteset akard azonnal elérni, lépésenként haladj a változásban!
További ínycsiklandozó, böjt idején is fogyasztható receptért kattints a linkre!
Forrás: WWF
Kiemelt kép: Kiss Gergely / Frame4Studio