fokhagyma

Fenntartható gasztronómia – Ezért nem éri meg kidobni a fokhagyma héját

Ha nem dobjuk ki, egyszerű és izgalmas dolgokat alkothatunk a fokhagyma héjából.

Ahány ház, annyi szokás, és ahány ország, annyiféle fogás. Amiben viszont kétségkívül minden háztartás megegyezik, az nem más, mint az ételek alapját fűszerező fokhagyma, amit a keleti konyhától a magyaron át egészen az Egyesült Államokig előszeretettel fogyasztunk szerte a világban. 

Kivételek persze mindig akadnak, és ehhez ráadásul Drakula grófnak sem kell lennünk – bőven elég, ha a brit királyi család tagjaként tengetjük az életünket. Az előkelő família asztalánál tilos bármit is felszolgálni, ami fokhagymából készült. A szigorú szabályt ráadásul a királyi család körútjai során is figyelembe kell venniük a vendéglátóknak.

Nos, amíg ők lemaradnak valami igazán jóról, addig szerencsére mi szabadon élvezhetjük a fokhagymagerezdek jellegzetes illatát, ízét és a bennük található jótékony vegyületek egészségre gyakorolt hatásait. Sőt, ha a fenntartható és pénztárcabarát, de mégis ízletes fogások hívei vagyunk, akár még többet is kihozhatunk ebből az igazán karakteres fűszerzöldségből. Mutatjuk, hogyan használhatjuk fel ától cettig a legegyszerűbben, és miért nem érdemes kidobni a héját!

Ide veled, házi fokhagymapor!

Fokhagymasóból és fokhagymaporból Dunát lehetne rekeszteni a szupermarketekben, és hát nem is véletlen, hogy ennyire szeretjük, hiszen mindig jól jön, ha éppen nincs otthon fűszernek való egész fokhagyma.

hagyma

Fotó: Pexels

A por a fokhagyma aprított, porállagra őrölt változata, ami alapvetően az egész zöldség felhasználásával készül, és ami nagyszerű módja annak, hogy a héjat is felhasználjuk valamire. És ha nem marad más, csak a héj? Az sem probléma, hiszen sült krumpli, húsok, pirítós, saláták, mártogatós szószok, pácok, pörköltek, levesek és főzelékek ízesítésére szintén tökéletes lehet. Sőt, a héj önmagában kifejezetten egészséges, ugyanis a benne található enzimek, vitaminok és nyomelemek számtalan hasznos tulajdonsággal bírnak:

  • kedvezően hatnak az emésztésre
  • stabilizálják az anyagcserét
  • csökkentik a rák, a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát
  • fokozzák az immunrendszer működését
  • gomba- és vírusellenes hatással rendelkeznek

Megéri tehát összegyűjteni a fokhagyma, sőt, még a vöröshagyma héját is, és házi készítésű hagymaport készíteni belőlük. Az ötlet ráadásul a közösségi médiában is nagyot megy mostanában, hála Alessandro Vitale olasz sztárséfnek, aki hangulatos, jópofa videóival TikTokon és Instagramon buzdítja követőit az élelmiszer-hulladékok minimalizálására. Valahogy így:

Ahogyan a videóból is kiderül, a folyamat egyszerű, mint a karikacsapás, és még puccos hozzávalókat sem igényel:

  1. Minél több, annál jobb: gyűjtsd össze a fokhagyma héját (ha szeretnéd, a vöröshagyma héját is mellé dobhatod), és jó alaposan öblítsd le vízzel.
  2. Terítsd ki egy száraz konyharuhán, töröld szárazra a héjakat, majd helyezd el őket egy tepsiben. Ha szükséges, sütőpapírt is használhatsz.
  3. Süsd őket a sütőben 160 Celsius-fokon, 5 percig.
  4. Miután ropogósra sültek, tedd a héjakat turmixgépbe vagy kézi aprítóba, és addig őröld őket, míg porállagot nem kapsz.
  5. Nem szükséges, de ha szeretnéd, az ízeket sóval, borssal, füstölt paprikával, csilivel, curryporral és zöldfűszerekkel is fokozhatod – határ a csillagos ég!

Egy valamit azonban fontos leszögezni, mielőtt fejest ugranánk az otthoni fokhagymapor-bizniszbe. Az ízletes fűszernövény esetleges mellékhatásai szerencsére elenyészőek a benne található jótékony vegyületekhez képest, a legnagyobb gondot jellemzően pedig a kellemetlen szájszag jelentheti. Ugyanakkor

szoptatós kismamaként, cukorbetegként, emésztési zavarok, magas vérnyomás, allergia és 12 évnél fiatalabb gyerekek esetén érdemes csínján bánni az erősebb, csípősebb fűszerekkel, beleértve a fokhagymából készült őrleményeket is.

Ha biztosra szeretnénk menni, és nyugodt szívvel fogyasztanánk vagy kínálnánk házi fokhagymaport a zero waste jegyében, mindenképpen konzultáljunk előtte kezelőorvossal!

Ha nem szeretnél vele pepecselni, semmi baj, a hagymahéj komposztanyagként is kiválóan működik. A linkre kattintva megtudhatod, mivel varázsolhatod még gazdagabbá a komposztodat!

Kiemelt kép: Pexels