A KSH adatai szerint a lakosság 1-2 százaléka érintett hazánkban is, de közülük csak minden tizedik ember tud arról, hogy gluténérzékenységben szenved. Ez egy gyógyíthatatlan autoimmun betegség, melynek jellemzője, hogy a szervezet gyulladásos válasszal reagál a beérkező gluténra. Egyelőre csak azzal enyhíthetjük a tüneteit, ha teljesen kizárjuk a glutént az étrendünkből.
Aki az érzékenysége ellenére nem gluténmentesen étkezik, annál a belek felszívóképességének romlása miatt egy sor hiánybetegség, akár súlyos vashiány is kialakulhat. Ha mindez nem lenne elég, a gluténérzékenyeknél gyakran alakul ki laktózintolerancia is, így sokan kénytelenek a tejet és a lisztet egyaránt kizárni az étrendjükből.
Míg azonban laktózérzékenységre már kapható tabletta (ami segít lebontani a tejcukrot), a gluténnal szemben tehetetlenek vagyunk.
Ez pedig teljesen átalakítja az életünket. Könnyű lenne annyival elintézni, hogy mostantól mindenből csak gluténmenteset veszünk, de az ilyen termékek elképesztően drágák. A mentes kenyér kilója akciósan 4000 forintnál kezdődik, s innen csak felfelé vezet az út. A zsemlék, kiflik, péksütemények, kekszek, müzlik ennél is drágábbak; minimum háromszoros árat kell fizetnünk értük.
Aki ment már így vásárolni, tudja, mekkora anyagi, időbeli veszteség és bosszankodás minden egyes alkalom. A megoldást az jelentheti, ha otthon készítjük el a reggelit, ebédet, vacsorát is. Így akár 1500 forintból kihozhatunk egy kiló kenyeret, és olyan süteményeket készíthetünk, amelyek garantáltan nem okoznak rosszullétet.
Gluténmentes kenyér – Minden a liszttel kezdődik
Ehhez persze rá kell szánnunk az időt és az energiát. Először is meg kell találnunk a számunkra megfelelő gluténmentes lisztet. Ma már nagyon sokféle gyártó kísérletezik vele, de a legjobb eredményt még mindig a régi, külföldi cégek adják. Ha kenyértésztának nem felel meg a kiválasztott, már megbontott termék, akkor használjuk fel palacsintába, süteménybe, rántásnak vagy panírozáshoz!
Érdemes kipróbálni a természetesen gluténmentes köleslisztet, hajdinalisztet, zablisztet, mandulalisztet, csicseriborsólisztet, barnarizs-lisztet. Ezekről elmondható, hogy igen egészségesek is. Ha megtaláltuk az ideális terméket vagy kombinációt, jöhet a kenyér- vagy zsemlesütés!
Gluténmentes kenyér – Így süsd otthon!
Langyosítsunk meg fél liter vizet, tegyünk bele egy kiskanálnyi cukrot. Közben mérjünk ki 500 gramm gluténmentes lisztet vagy lisztkeveréket. Ebből három evőkanálnyit kanalazzunk bele a cukros vízbe és keverjük el. Ezután jöhet bele az élesztő, ami a vízzel kevert lisztet már kicsit elkezdi „enni”. Ha van türelmünk és időnk, várhatunk tovább is, mint hogy az élesztő felfutna! Amíg el nem tettük a mérleget, 12 gramm sót is mérjünk ki egy tálba, de eszünkbe se jusson még a tésztához keverni!
Az élesztős keveréket elegyítsük a maradék liszttel, majd jöhet a dagasztás! A tészta állaga lehetővé teszi, hogy kanállal, saját erőből is végigvigyük a minimum tízperces műveletet, az biztos, hogy erősödnek tőle a karjaink. (A rutinos sütők ilyenkor előveszik a nagy motorkapacitású dagasztógépet, és arra bízzák a megerőltető munkát.) A dagasztási folyamat vége felé két-három evőkanálnyi olívaolajat is adjunk a keverékhez, illetve a legvégén jöhet a só. A tálat langyos helyen, konyharuhával takarva hagyjuk magára 45 percre.
A sütőt melegítsük elő, és az aljára tegyünk egy tepsiben vizet, hogy igazi gőz fogadja a kenyerünket. A tésztát formázni már nem igazán érdemes, de ha zsemléket vagy kifliket szeretnénk gyártani kenyér helyett, ezen a ponton érdemes formákba önteni, vagy a tésztát lisztezett deszkán egy bevizezett késsel tizenkétfelé szedni. Jöhet a 25 percnyi sütés, aminek a végén kellően ruganyos állagú, nem túl kemény, ám annál finomabb gluténmentes vekniket kapunk! Nincs bennük tejtermék, tojás sem.
Liszttől függően viszonylag hamar elkezdhetnek penészedni, ezért pár nap után vagy fagyasszuk le a felesleget, vagy tartsuk a kenyeret a hűtőben!
A végeredmény persze függ a felhasznált liszttől, de az 1200-1500 forintos kilónkénti ár jóval barátibb, mint ami a boltban várna ránk. A saját kenyerünket pedig úgy ízesítjük, ahogy csak szeretnénk! Adhatunk hozzá magokat, fűszereket, kísérletezhetünk formákkal, színekkel, aromákkal…
Próbáld ki laktóz- és gluténmentes, kelesztés nélküli lángosgolyó-receptünket is!
Kiemelt kép: Getty Images