Tél végén, tavasz elején sokszor érezzük magunkat kedvetlennek, ennek orvoslására Urbán Gábor mennyei csokoládés charlotte-tortát készített. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 10 dkg liszt | 15 dkg málnalekvár
A krémhez: 4 tojássárgája | 8 dkg cukor | 6 dl hideg habtejszín | 15 dkg étcsokoládé, olvasztva | fél dl víz | 1 púpos teáskanál zselatin | 10-15 dkg friss málna
A díszítéshez: 5 dkg késsel forgácsolt étcsokoládé | néhány szem málna
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a sárgáját, aztán beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
- A masszából egy kb. 30×30 cm-es szögletes és egy 22 cm átmérőjű kerek lapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt.
- A 30×30 cm-es lapról lehúzzuk a sütőpapírt, rákenjük a málnalekvárt, szorosan feltekerjük. A roládot kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
- Egy kb. 2 liter űrtartalmú félgömb alakú tálat kibélelünk átlátszó fóliával, a belsejébe szorosan egymás mellé helyezzük a lekváros piskótaszeleteket.
- A krémhez vízgőz fölött csípősre melegítjük a tojássárgáját a cukorral (ha beledugjuk az ujjunkat, csíp), majd kihűlésig habbá verjük. Beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, az olvasztott csokoládét, végül belekeverjük a hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint.
- A krémet az előkészített tálba, a piskótaszeletekre töltjük úgy, hogy közben beleszórjuk a málnát (azért nem keverjük a krémbe, hogy ne törjön össze). Befedjük a kerek tortalappal, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Kiborítjuk a formából, és csokoládéforgáccsal, friss málnával díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 326 KCAL/SZELET
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes