Bár az iskolai menzáról a legtöbben inkább negatív, mintsem pozitív emlékeket őrzünk, akad néhány fogás, amit épp a sulikonyhán fejlesztettek tökélyre.
  • Ezt a levest szinte mindenki szereti, hisz a menzás paradicsomleves pillanatok alatt visszarepít a gyerekkorba.
  • Természetesen betűtésztával az igazi a menzás paradicsomleves.
  • Jó hír, hogy nevetségesen könnyű elkészíteni!

A menzás paradicsomleves (karöltve a csokiöntetes piskótakockával és a kakaóval megszórt tejbegrízzel) biztosan azok közé az ételek közé tartozik, amelyek azonnal visszarepítenek a gyerekkorba. Kóstolhat az ember egy sor korszerűbb, könnyebb, diétásabb vagy frissebb paradicsomlevest, ennek az enyhén édes, leheletnyit sós, krémes verziónak nincs párja. 

Menzás paradicsomleves: mindenki szereti

Alig akad, aki nem szereti az egyszerre sós és édeskés dolgokat. Imádjuk a sós karamellt, a kompóttal tálalt rántott csirkét és azokat a paradicsomos fogásokat is, ahol édes és sós íz tökéletes harmóniában van. Épp, mint a menzás paradicsomlevesben.

Ha tökéletesen harmonikus ízről van szó, az embernek elsőre nem a közétkeztetés jut eszébe, pedig van néhány olyan étel, amit épp ott tudnak isteni finomra készíteni. Ami engem illet: én hosszan tudnám sorolni ezeket, mert furcsa vagy sem, de kifejezetten szeretem az ottani menüt. Talán amiatt, hogy nagy adagokban készítették őket, évtizedes főzési rutinnal?

Akárhogy is, az édes-sós paradicsomleves nem csak számomra kedves emlék. A felnőttek nosztalgiával emlékeznek rá, a mostani fiatalok pedig ma is lelkesen kanalazzák.

Paradicsomleves-tan

A világ számos pontján sokféle izgalmas levest készítenek paradicsom felhasználásával, és ami engem illet, mindegyiket tudom szeretni. Nyár végén, amikor a paradicsom olyan, mintha az egész szezon összes napfényét magába szívta volna, az ember úgy érzi, vétek lenne megfőzni. Ilyenkor van itt az ideje a friss, nyers paradicsomból, uborkával, paprikával és kenyérrel készülő spanyol gazpachónak.

De kifejezetten szeretem az olaszos ízvilágot is. Akár tisztán paradicsomból készítek levest, akár jó paradicsomosan minestronét: ezek megint egy másik oldalát domborítják ki a paradicsomnak.

menzas-paradicsomleves-recept

Menzás paradicsomleves betűtésztával: az igazi! (Fotó: Getty Images)

A menzás paradicsomleves viszont más ügy. Nemcsak finom, de érzelmi étel is, mert elég egy kanál, hogy felidézze az ember gyerekkorát. Egy egészen kicsit édes, kicsit savanykás, a rántástól krémes és testes, egy picit érezni benne a zeller ízét is, de nem az a domináns. Sokan mégis félnek elkészíteni – talán épp a rántás miatt.

A rántás az elmúlt évtizedekben gyanúba keveredett, egy sor ételből kiátkozták, mint nem elég korszerű sűrítési módot. Pedig nincs mese, magyaros ételeink némelyikébe ez és csakis ez dukál. Ahhoz, hogy paradicsomlevesünk kellemesen krémes legyen, ugyanakkor ne érezzük rántásízűnek, igazából csak arra kell figyelnünk, hogy a rántás mennyiségét ne túlozzuk el. És persze hagyjunk időt a levesnek arra, hogy az ízek szépen összefőjenek.

A leves elkészítését az alábbi videóban lépésről lépésre követheted!

Hogyan készül a menzás paradicsomleves?

A menzás paradicsomleves remek hétköznapi ebéd- vagy vacsoraelem, mert könnyen és gyorsan elkészül néhány egyszerű, otthon fellelhető alapanyag segítségével.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1,4 liter hígabb paradicsomlé (lehet 1 liter paradicsomlé+ 4 dl víz)
  • 1 kis fej hagyma fele
  • 1-2 kisebb zellerlevél
  • ízlés szerint só, bors, cukor

Így főzzük a menzás paradicsomlevest

A rántással kezdünk: egy serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk. Óvatosan szórva lisztet adunk hozzá, és egy habverővel gyakran kevergetve rántást készítünk belőle. A vajszínű keveréket addig pirítgatjuk közepes lángon, míg aranybarna színt nem kap. A rántást ezután paradicsomlével öntjük fel, miközben végi kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze.

Paradicsomléből üvegeset vagy dobozosat is használhatunk, de keressük a hígabb, valóban „lé” állagú, nem cukrozott paradicsomlevet ehhez a verzióhoz!

Ezután sózzuk, borsozzuk és cukrozzuk a levesünket (érdemes először óvatosan, nagyjából egy mokkáskanál sóval és evőkanál cukorral kezdeni, hiszen később kóstolással még finomhangolhatunk rajta). Illetve hozzáadunk egy fél megpucolt hagymát és a zellerlevelet. Addig főzzük (ez körülbelül 10 perc), míg már nem lesz lisztes ízű, ellenben szép, selymes állagot kap.

Tálalás előtt a hagymát és a zellerleveleket kivesszük belőle, a levest megkóstoljuk, és sóval, illetve cukorral beállítjuk az ízét. Természetesen az elmaradhatatlan betűtésztával tálaljuk.

Variációk egy témára

A menzás paradicsomlevest sem pontosan ugyanúgy készíti mindenki. Ha nem paradicsomleved, hanem sűrített paradicsomod van otthon, használhatod azt is. Ilyenkor 300-400 gramm sűrített paradicsom és egy liter víz keverékével öntsd fel! Ízesítésével is lehet kísérletezni: az édeskés ízvilág mellé akár bazsalikom vagy oregánó is jöhet, de vannak, akik kevés fokhagymát is tesznek bele. 

Te hogyan készíted?

Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!

Nem csak a menzás paradicsomleves érdekel? Sorozatunk előző részében a tökéletesen szaftos sült csirkemell receptjét mutattuk be!

Kiemelt kép: Nők Lapja