medvehagyma

Hétvégi gasztró: 3 isteni medvehagymás recept

Bár „normális esetben” a medvehagyma szezonja inkább március végére tehető, a barna medvék, vaddisznók és két lábon járó ínyencek kedvenc levelese jóval korábban megérkezett a piacokra.

Úgynevezett normális eset régóta nincs, ha az időjárásról van szó, és valószínűleg a szokatlanul enyhe februárnak köszönhető, hogy már most sok standnál lehet medvehagymát látni. Ez a mélyzöld színű, fokhagymaillatú leveles a tavaszi konyhák egyik slágere, tél végére nemcsak a vitaminra, de ízekre, illatokra is ki vagyunk éhezve, a medvehagyma pedig minden igényünket kielégíti.

Hihetetlenül aromás, mégsem túl erős az íze, gyönyörű, életteli a színe, ráadásul nagyon változatosan felhasználható. Pesztó alapanyaga, pogácsa vagy kelt tészta hozzávalója éppen úgy lehet, ahogy főzelék vagy méregtelenítő smoothie főszereplője is. Azt amúgy tudtad, hogy a medvehagyma évszázadok óta fontos eleme a népi gyógyászatnak? Jót tesz az emésztésnek, keringésnek és antimikrobiális hatása is van.

Ma három könnyen elkészíthető receptet (egy levest, egy tésztaételt és egy pogácsát) mutatunk, amivel a medvehagymarajongók egy komplett, három fogásos menüt vezényelhetnek le ezzel a levelessel.

Medvehagymás borsókrémleves fetával 

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg zöldborsó (mirelit vagy friss)
  • frissen őrölt bors
  • fél csokor medvehagyma
  • 1 dl 10%-os főzőtejszín
  • fél citrom leve
  • 15 dkg feta sajt

A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, az olajon megfonnyasztjuk. Belereszeljük a megtisztított fokhagymát, majd hozzáadjuk a borsót. Felöntjük annyi vízzel (vagy zöldségalaplével), hogy éppen ellepje, puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, félrehúzzuk a tűzről, botmixerrel alaposan lepürésítjük, majd beleturmixoljuk az aprított medvehagymát is. Hozzáadjuk a  főzőtejszínt és a citromlevet, visszatesszük a tűzhelyre, összemelegítjük. Tálaláskor fetát morzsolunk a tetejére.
Tipp: Pirított csirkemájjal is készíthetjük, a fetás verzióhoz jól passzol a pirított mandula is. 

Medvehagymás gnocchi pirított kolbásszal 

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg kolbász
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 20 dkg parmezán
  • frissen őrölt bors
  • 75 dkg gnocchi
  • 2 dl főzőtejszín

 A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, közepes lángon körbesütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékhoz adunk 1 evőkanál vajat, majd átforgatjuk rajta a felcsíkozott medvehagymát. Amint összeesik, rászórjuk a reszelt parmezán felét, felöntjük 2-3 evőkanál vízzel és a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. A gnocchit sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük, végül összeforgatjuk a medvehagymás mártással és a pirított kolbásszal. 

Medvehagymás hajtovány 

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 60 dkg liszt + a nyútjáshoz
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • fél dl olaj
  • 4 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • fél csokor medvehagyma
  • 40 dkg natúr krémsajt
  • 1 tojás a kenéshez
  • 5-10 dkg reszelt sajt

A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, cukrot, olajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. A langyos tej hozzáadásával összedolgozzuk a tésztát, alaposan kidagasztjuk (aki szeretné, a langyos tejben előtte felfuttathatja az élesztőt). Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát elfelezzük. Az egyik darabot lisztezett felületen fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krémsajt felével, megszórjuk az aprított medvehagyma felével, a hosszabb oldaláról indulva feltekerjük, mint a rétest. Ugyanígy elkészítjük a másik darabot is. A tekercsekből trapézokat vágunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kellő távolságra. A felvert tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. 

A medvehagyma gyűjtése

A medvehagyma a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében fordul elő tömegesen, itthon nagy mennyiségben találkozhatunk vele többek közt a Zselic, a Gerecse és a Mecsek lejtőin. A medvehagyma

gyűjtéskor nagyon fontos az óvatosság, mivel az könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, utóbbiak fogyasztása viszont súlyos, esetenként halálos mérgezést okozhat.

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagymaillatú, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei emellett rövidebbek és szélesebbek, virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek.

A medvehagymához alakban közelebb álló kikerics a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő. Gyűjtéskor nem érdemes kockáztatni: ha nem vagyunk rutinos gyűjtők, és nem vagyunk 100 százalékig biztosak a dolgunkban, inkább menjünk ki a piacra, ahol 1-2 héten belül tömegesen lehet majd kapni ezt a finom tavaszi levelest. Amennyiben pedig tapasztalt medvehagymászok vagyunk, arra figyeljünk, hogy érvényben lévő törvényi szabályozás szerint magánszemély naponta, saját felhasználására 2 kg medvehagymát gyűjthet, természetvédelmi területen pedig természetesen tilos a gyűjtés!

Kiemelt kép: Getty Images