Római köményes csicseriborsó-főzelék almás-hagymás csirkemájjal

Római köményes csicseriborsó-főzelék almás-hagymás csirkemájjal

Spórolós főzelék a tavasz kincseiből.

Csicseriborsó, burgonya, kelkáposzta, fehérrépa, spenót – a jó áron beszerezhető, vitamindús zöldségekből is remek főzelékeket készíthetünk, hogy feltöltsük szervezetünk téli hónapokban kimerült energiaraktárait.

Balázs Barbi cikkeit már jól ismerhetik a Nők Lapja és a nőklapja.hu olvasói, akik márciustól különszámunkban, a Nők Lapja Konyhában is találkozhatnak munkatársunk spórolós, ötletes finomságaival. Barbi most egy pénztárcakímélő tavaszi főzeléket ajánl, izgalmas, olcsó feltéttel fűszerezve – mutatjuk a receptet!

Hozzávalók 4 személyre:

A főzelékhez: 1 nagy fej vöröshagyma | 4 gerezd fokhagyma | 2 evőkanál zsír/olaj | 2 teáskanál őrölt római kömény | 2 teáskanál pirospaprika | 80 dkg főtt csicseriborsó (lehet konzerves/üveges is) | 2 evőkanál liszt | só, bors | 3 darab babérlevél
A feltéthez: 2 evőkanál olaj/zsír | 30 dkg tisztított csirkemáj | 1 fej lila hagyma | 1 közepes alma, felszeletelve

  1. A főzelékhez a vöröshagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk római köménnyel és pirospaprikával. Amikor átmelegedett, hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, alaposan elkeverjük.
  2. Megszórjuk a liszttel, azzal is elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi a keveréket. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, összeforraljuk. Egy adagot kiveszünk a csicseriborsóból, és botmixerrel krémesre keverve visszatesszük a főzelékbe, így sűrítjük, majd összeforraljuk.
  3. A feltéthez serpenyőben zsiradékot hevítünk, majd közepes lángon a májak mindkét oldalát addig pirítjuk, míg elveszti nyers színét. Ekkor a májakat kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron előbb üvegesre pároljuk a karikákra vágott lila hagymát, majd rádobjuk a leheletvékony almaszeleteket is. Visszatesszük bele a májat, sózzuk, és magas hőfokon annak a külsejét is megpirítjuk, 3-4 perc alatt. Feltétként kínáljuk a főzelék mellé.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2024/03. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

Nők Lapja Konyha