stroke-megelozes-brokkoli

Ez a zöldség lehet a stroke megelőzésének kulcsa

A tudományos áttörés új gyógyszerek kifejlesztése előtt nyitja meg az utat.
  • Évente 15 millióan kapnak stroke-ot világszerte.
  • A kezelés elkezdésének gyorsasága és hatékonysága nagymértékben befolyásolja a stroke utáni felépülést.
  • Az ausztrál Heart Research Institute kutatói azt találták, hogy a brokkoliban található természetes vegyi anyag segíthet megelőzni és kezelni a stroke-ot.

Kutatások szerint

a stroke jelenleg a második vezető halálok és a rokkantság vezető oka világszerte.

A tudomány folyamatosan monitorozza a megelőzési és kezelési módokat, egy új tanulmány pedig valódi áttörés lehet az agyi érkatasztrófa tanulmányozásában.

Az ausztrál Szívkutató Intézet (HRI) három éven át tartó kutatása a világon elsőként megállapította, hogy a keresztesvirágú zöldségek közé tartozó brokkoliban található egyik vegyület megelőzheti a stroke-ot és segíthet is kezelésében. A tanulmány az ACS Central Science folyóiratban jelent meg.

stroke-megelozes-brokkoli

A stroke jelenleg a második vezető halálok világszerte. (Fotó: Getty Images)

A stroke-ok körülbelül 85%-át az agyban kialakuló vérrögök okozzák (az ilyen eseteket nevezzük akut ischaemiás stroke-nak). A preklinikai vizsgálatok során megerősítést nyert, hogy egy, a brokkoliban található természetes vegyi anyag csökkentheti a vérrögök képződését.

A tanulmány szerint a stroke az öt vezető halálok egyike Ausztráliában – naponta 23 emberéletet követel. Évente közel 55 000 ausztrál szenved el agyi érkatasztrófát, gyakran minden előjel nélkül. De Magyarországon is aggasztó a helyzet: nálunk a szív- és érrendszeri betegségek (köztük a stroke-kal) a 2021-ben regisztrált halálesetek több mint 40%-át tették ki. 

Stroke-megelőzés: segítség a konyhakertből

A fentebb említett új stroke-kutatást vezető Dr. Xuyu (Johnny) Liu és csapata egy közönséges keresztesvirágú zöldséget vett célba, a gyerekek rémének tartott brokkolit.

A brokkoliban és más keresztesvirágú zöldségekben található vegyületek, az izotiocianátok daganatellenes és idegsejteket védő tulajdonságaikról híresek

– magyarázta Dr. Liu, aki szerint az áttörés új életmentő gyógyszerek kifejlesztése előtt nyithatja meg az utat.

„Miután a páciens ischaemiás stroke-ot kapott, szöveti plazminogén aktivátorral (tPA), egyfajta vérrögoldó gyógyszerrel kezelik, amely lassítja az agykárosodás folyamatát. Sajnos ez azonban csupán az esetek 20 százalékában sikeres” – foglalta össze a jelenleg népszerű kezelési módot.

Egy preklinikai vizsgálat során azonban most kiderült, hogy az aktivátor sikerességi aránya 60 százalékra nő, ha a gyógyszert a brokkoliból származó vegyülettel együtt adagolják. Ráadásul e természetes módon előforduló vegyület nem okoz vérzékenységet, ami gyakori mellékhatás szokott lenni ilyen esetekben.

stroke-megelozes-brokkoli

Stroke: brokkoliban a megoldás! (Fotó: Getty Images)

Az elsődleges tesztek kimutatták, hogy a brokkoliból származó molekulák a beadást követően képesek voltak lelassítani a stroke kialakulását is.

„A vegyület nemcsak a stroke utáni vérrögoldó gyógyszerek teljesítményét javítja hatékonyan, hanem megelőző szerként is használható olyan betegeknél, akiknél magas a stroke kockázata”

– mondta Dr. Liu. Az ő reményei szerint a vegyület szélesebb körben alkalmazható lesz véralvadással vagy trombózis kockázatával járó betegségek esetén is.

A kutatócsoport ezután a klinikai vizsgálatokra összpontosít, hogy már öt éven belül elérhető legyen egy új megelőző szer a stroke kezelésére.

A stroke-megelőzés népszerűvé teheti a brokkolit?

Az új stroke-kutatás azért is különösen izgalmas, mert egy természetes vegyületet sikerült izolálni. Társaihoz hasonlóan a brokkoli is a természet alulértékelt ajándéka, de a jelenlegi tudományos áttörés abban is segíthet, hogy gyakrabban kerüljön brokkoli a tányérunkra.

Az emberek nagy része hidegrázást kap a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol vagy a kelkáposzta látványától. Pedig a káposztafélék vagy a keresztesvirágúak nagy szolgálatot tehetnek nekünk – mint kiderül, a stroke megelőzésében is.

Tulajdonképpen jó lenne minden nap fogyasztanunk ezeket a zöldségeket, de ne legyünk ilyen szigorúak: már az is nagy eredmény volna, ha salátánkat néha feldobnánk velük. Reggelire rántotta mellé, ebédre csirkéhez vagy halhoz tökéletes köret lehet, a gesztenyével pirított kelbimbó pedig még a finnyásoknak sem lehet ellenére…

Kulka János interjúnkban stroke-ja történetéről is mesélt.

Kiemelt kép: Getty Images