A paradicsomos tésztát, gnocchit mindenki szereti és egy jó ízű szószalappal soha nem fogunk mellé.

Biztosan olvasóinknak is ismerősek azok a hétköznap esték, amikor az ember holt fáradt, nemcsak kedve, de ötlete sincs, mit főzzön és amikor végre kiötlött valamit, a gyerek egészen biztosan nem eszi meg. Ha nem is az ilyen esetek megelőzésére találták ki, gyógyírnak tökéletes egy friss, bazsalikomos paradicsomszósszal nyakon öntött tészta vagy gnocchi, amibe a legfinnyásabbak se tudnak belekötni.  Az alábbi videóban megmutatom, én hogyan készítem a legegyszerűbben a paradicsomos tésztát.

Isteni paradicsomos tésztaszósz: így lesz még finomabb

Egy paradicsomos tészta mindig bomba- és gyerekbiztos, ráadásul villámgyors vacsora a rohanós hétköznapokban, és egy jó ízű szószalappal soha nem fogunk mellé. Egy jó alapanyagokból készült paradicsomos tésztaszószt ízlésünknek megfelelően ehetjük „üresen”, de dúsíthatjuk tonhallal vagy épp pirított darált hússal, gombával is. Hogy kellően ízes legyen, elég néhány dologra figyelni: ne sajnáljuk a szószból a friss bazsalikomot, és ügyeljünk arra, hogy ne cukrozzuk túl, inkább hagyjuk a paradicsom friss, savanykás ízét érvényesülni. 

egyszerű paradicsomos tészta

Egyszerűségében rejlik a paradicsomos tésztaszósz nagyszerűsége (Fotó: Getty Images)

Hogyan készül az isteni paradicsomos tésztaszósz? 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 üveg sűrű passzírozott paradicsom (vagy két konzerves hámozott paradicsom) + a kimosáshoz felhasznált víz,
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, cukor ízlés szerint
  • 1-2 marék friss bazsalikomlevél

A napraforgóolajat egy serpenyőben átmelegítjük, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát és fokhagymát, ezeket megpároljuk, de nagyon ügyelünk rá, hogy ne égjenek meg. Ezután hozzájuk öntjük a paradicsomszószt, az üveget vízzel kiöblítjük és az öblítővizet is hozzáadjuk. Ekkor sózzuk és cukrozzuk a keveréket (érdemes először óvatosan, hiszen később még ízesíthetjük, ellenben az elsózást, cukrozást már nehéz korrigálni), tépkedünk hozzá bazsalikomleveleket és egyszer felforraljuk. Amikor már köpködve fő, kész is. Tálalás előtt további bazsalikomleveleket adunk hozzá, aki pedig igazán szereti a ezt a zöldfűszert, a tányérjára is bőven tehet belőle. Tésztával, gnocchival tálaljuk, de pizzaszószként is használható, sőt grissinit is lehet bele mártogatni.

Nem csak a paradicsomos tésztaszósz érdekel? Sorozatunk előző részében a ruganyos és könnyű krumplis nudli receptjét mutattuk be!

Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!

Kiemelt kép: Nők Lapja