A húsvét előtti időszakban sokan kezdenek böjtbe, némelyek vallási, mások egészségi okok miatt mondanak le egy időre a húsról. Ilyenkor is lehet finoman és változatosan étkezni, jó példa erre Nagy Tünde receptje is.
Hozzávalók 8 burgerhez:
A bucikhoz: 45 dkg liszt | 2 dkg friss élesztő | 1-1 teáskanál só és cukor | 2 dl kefir (vagy natúr joghurt) | 2 dl langyos víz | 1 tojás a kenéshez | szezámmag a szóráshoz
A camembert-hez: 50-60 dkg camembert sajt, 8 nagyobb darabra vágva | 12 dkg liszt | 2 tojás | 12 dkg zsemlemorzsa | olaj a sütéshez
A lekvárhoz: 50 dkg lila hagyma | 3 evőkanál olaj | 20 dkg áfonya | 3 dl száraz vörösbor | fél dl balzsamecet | 1 evőkanál cukor só, frissen őrölt bors
Az összeállításhoz: fél fej jégsaláta | 1 darab kígyóuborka | 4 darab paradicsom
- A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük (az élesztőt a lisztre morzsoljuk), rugalmas tésztát dagasztunk belőle, majd langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Nyolc részre osztjuk, átgyúrjuk, bucikat formázunk belőle. 15 percet kelesztjük sütőpapírral bélelt sütőlapon, majd megkenjük a felvert tojással. Szezámmaggal megszórjuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 25-30 perc alatt.
- A camembert-t kissé benedvesítjük, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd ezt még egyszer megismételjük. A duplán panírozott sajtokat forró olajban kisütjük.
- A lekvárhoz a tisztított lila hagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajon, majd összefőzzük az áfonyával, a borral, a balzsamecettel és a cukorral kb. 25 perc alatt. A végén leturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk.
- A bucikat keresztben félbevágjuk, salátalevelet fektetünk rá, erre tesszük a sajtot, majd uborka- és paradicsomszeleteket, végül a lila hagyma lekvárt és a buci tetejét.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25-30 PERC
KALÓRIA 728 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Nagy Tünde