Ha gyümölcsökkel díszíted, majd zselével vonod be a különféle krémes süteményeket, tortákat, rendkívül látványos desszertekkel kényeztetheted szeretteidet. Murányi Anita mutat egy szuper receptet, amiben a zselé készítéséhez használt vizet nyugodtan kicserélheted hozzáillő gyümölcslére, de számíts rá, hogy nem lesz majd ilyen szép áttetsző a zselé!
Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:
A piskótához: 2 dkg vaj | 2 dkg étcsokoládé | 3 tojás | 6 dkg cukor | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | fél csomag sütőpor | 4 dkg liszt
A túrókrémhez: 30 dkg túró | 10 dkg cukor | fél (kezeletlen) citrom reszelt héja és leve | 2,5 dl hideg habtejszín | 2 dkg zselatin
A meggyzseléhez: 2 dkg zselatin | 4 dl meggylé | 5 dkg cukor | 30-40 dkg magozott meggy (friss, mirelit vagy befőtt)
- A meggyzseléhez a zselatint 1 dl hideg vízben megduzzasztjuk, a meggylevet a cukorral lábosban forrásig hevítjük, majd beletesszük a megduzzadt zselatint. Félretesszük hűlni.
- A piskótához a vajat és a csokoládét gőz felett összeolvasztjuk, de ne legyen meleg. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját és a vajas csokoládét, végül beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát kb. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, 170 ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kihűlt, kivesszük a tepsiből, ha szükséges egyenesre vágjuk, és visszatesszük a friss sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- A túrókrémhez a túrót, a cukrot, a citrom levét és héját összekeverjük, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) forróra melegített zselatint.
- A krémet egyenletesen elkenjük az előkészített piskótalapon, ügyelve arra, hogy ne maradjon rés a szélénél, és 1 cm magas rész maradjon a zselének is. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- Dermedés után a tetejét kirakjuk magozott, felezett meggyel, óvatosan ráöntjük a zselét. (Ha a zselé közben megszilárdult, kissé visszamelegítjük.) Hagyjuk megdermedni a hűtőben.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 15-20 PERC
KALÓRIA 3072 KCAL/EGÉSZ ADAG
Recept: Murányi Anita
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes