Címlaprecept a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából.

A fontos családi események fénypontját jelentheti Urbán Gábor mennyei tortája, amihez friss és fagyasztott gyümölcsöket is használt. Nem állítjuk, hogy fél óra alatt összedobható, de megéri a sok munkát hétvégén, mert garantáltan sikert aratsz majd vele!

Hozzávaló egy kb. 22 cm átmérőjű tortához:

A piskótához: 8 tojás | 16 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 20 dkg liszt
A zseléhez: 25 dkg pürésített málna (friss vagy fagyasztott) | 10 dkg cukor | 2 dkg zselatin
A krémhez: 2 dl natúr joghurt | 1 (kezeletlen) citrom leve és reszelt héja | 10 dkg cukor | 3 dl hideg habtejszín | 1 teáskanál zselatin
A pudinghoz: 15 dkg pürésített málna (friss vagy fagyasztott) | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 1,5 dl hideg habtejszín | 1 teáskanál zselatin
A díszítéshez: 5-10 dkg friss málna

  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  2. A masszát 2 darab, kb. 30×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, 170 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 12-15 perc alatt készre sütjük. Vigyázat, ne szárítsuk ki, mert akkor később, feltekerésekor eltörhet!
  3. A zseléhez a málnát a cukorral felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben megduzzasztott zselatint. Hagyjuk kihűlni, de még addig, amíg sűrűn folyik, megkenjük a piskótalapokat a zselével.
  4. Az egyik lap sarkából egy kb. 22 cm átmérőjű tortakarikával kiszúrunk egy kerek lapot. Sütőpapírral kibélelt, 22 cm átmérőjű sütőformába tesszük a zselés felével felfelé.
  5. A krémhez a joghurtot, a cukrot, a citrom levét és héját összekeverjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
  6. A krémet egyenletesen elkenjük a megdermedt zselés teli lapon, illetve a kiszúrás után maradt, egyenesre vágott lapon. A lapokat 4-5 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat egymáshoz illesztve szorosan feltekerjük (mindig a csík végéhez illesztjük a következőt, és együtt tekerjük tovább), és az így kapott „csigát” az előkészített, tortakarikában lévő lapra helyezzük. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
  7. A pudinghoz a pürésített málnát fél dl vízzel és a cukorral felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert pudingporral. Amikor kihűlt, alaposan átkeverjük, hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) forróra melegített zselatint. A krémet a feltekert tortán egyenletesen elkenjük, és hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt friss málnával díszítjük.

Tipp: Ugyanez az átmérőjű torta szerepel Desszert magazinunk címlapján, csak kicsit magasabb változatban. Ha olyat szeretnél készíteni, szorozd be 1,2-del a megadott mennyiségeket!

ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 2×12-15 PERC
KALÓRIA 4824 KCAL/EGÉSZ TORTA

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2024/01. lapszámában jelent meg. 
A magazint keresd az újságárusoknál!

Nok Lapja Konyha Desszert