A spenót az egyik legegészségesebb zöld levelesféle, itthon pedig elsősorban főzelékként fogyasztjuk. Ennél azonban sokkal változatosabban elkészíthető – hoztunk is három remek recepetet rá!

A spenótfőzelék sokakban inkább kellemetlen emlékeket ébreszt, pedig jól elkészítve ez a klasszikus is isteni finom tud lenni. Hát még az a sok finomság, amit tavasszal megjelenő friss zöld spenótból készíthetünk!

A spenót jól szerepel salátában, gazdagíthat köretet, de tésztaételben is lehet főszereplő: mindenhogy imádnivaló. Ma három ínycsiklandó fogást hozunk, melyben a spenót a főzelékhez képest egészen új arcát mutatja meg. 

Sajttal töltött húsgolyó spenótos újburgonyával 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg darált marhahús (kétszer darált)
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál gyrosfűszer
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg cheddar sajt (helyettesíthető pl. edamival, trappistával, goudával)
  • olaj a sütéshez

A körethez:

  • 80 újburgonya
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg leveles spenót

A húsgolyóhoz a húst keverjük el 1 teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, a gyrosfűszerrel és a zúzott fokhagymával. Formázzunk 8 darab közepes méretű gombócot a masszából. A sajtot szeleteljük és daraboljuk fel, mindegyik húsgombóc közepébe nyomjunk egy-egy kocka sajtot, formázzuk meg. Forró olajban süssük körbe a húsgolyókat. Helyezzük őket tűzálló tálba, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 15 perc alatt készre. 

Hajdinás-csicseriborsós-spenótos saláta fetával

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg hajdina
  • 4 nagyobb retek
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg zsenge zöldborsó (ha mirelit hideg, sós vízben kiolvasztva)
  • 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 15 darab koktélparadicsom
  • bors
  • 1 cikk citrom
  • 10 dkg bébispenót
  • 1 nagyobb, zöld kaliforniai paprika
  • 10 dkg feta sajt
  • néhány szál petrezselyem

A dresszinghez:

  • 3 teáskanál málnaecet (almaecet is jó)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 2 késhegynyi mustár
  • 1 kis teáskanál méz

A hajdinát 10-12 perc alatt főzzük ki 1,5 liter sós, forró vízben. Szűrjük le, hideg vízzel öblítsük át, hagyjuk csöpögni. A retket szeleteljük vékonyra (mandolinnal vagy éles zöldségpucolóval), tegyük 10-15 percre sós, hideg vízbe. Nagyobb serpenyőben melegítsünk olívaolajat, majd 2 perc alatt forgassuk át benne a zöldborsót, a leszűrt csicseriborsót és a felezett koktélparadicsomot. Sózzuk, csepegtessük meg citromlével.

A dresszing hozzávalóit kisebb tálban keverjük össze, sózzuk, borsozzuk. Nagyobb keverőtálban a sajt kivételével mindent forgassunk össze, majd tálaláskor szórjuk meg morzsolt fetával és friss petrezselyemmel. 

Spenótos carbonara spagetti 

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg szeletelt bacon
  • olívaolaj
  • 15 dkg bébispenót vagy leveles spenót vékonyan felcsíkozva
  • 5 tojás
  • 50 dkg spagetti
  • 5 dkg parmezán

A bacont felcsíkozzuk, kevés olajon, serpenyőben megsütjük, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett spenótot. Hagyjuk pár perc alatt megfonnyadni. A tojásokat csipet sóval felverjük. A tésztát enyhén sós, lobogó vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A meleg tésztát a spenótos baconre öntjük, hozzáadjuk a tojást, összeforgatjuk, és nagyon alacsony hőfokon felmelegítjük. Ügyelünk rá, hogy ne legyen rántotta a tojásból. Amikor besűrűsödött a szósz, kész a tészta (kb. 1-2 perc melegítés után). Azonnal tálaljuk, reszelt parmezánt szórunk rá. 

Miért együnk spenótot?

A spenót vagy paraj a disznóparéjfélék családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény, ami más zöld levelesekhez hasonlóan nagyon sok értékes vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz. Megfelelő talajba ültetve sok vasat tud felvenni, de (noha Popeye például a spenótban lévő vastól tesz szert szupererőre) ebből az ételekben már viszonylag kevés szívódik fel. A spenót más, felszívódó hatóanyagai ugyanakkor nagyon jót tesznek az emésztésnek, és ha tejjel, vajjal együtt fogyasztjuk; akár úgy, ahogy a hagyományos spenótfőzeléket készítjük), nagy mennyiségben vesekőképző oxálsav-tartalmát is semlegesíthetjük. 

Kiemelt kép: Getty Images