koktél

Hétvégi gasztró: 3 isteni koktél tavaszra

Mértékkel élvezve még a tavaszt is közelebb hozzák!
  • A koktélok a társas összejövetelek sztárjai.
  • A koktélok viszonylag alacsony alkoholtartalmúak, de ezzel együtt sem szabad túlzásba esni velük.
  • A jó koktél ízében nem az alkohol, hanem az azt kiegészítő ízesítők, gyümölcsök dominálnak.

A múlt héten még úgy volt, itt a nyár, ezen a héten viszont az őszből kaptunk ízelítőt. Bár egyébként (ha nem kényeztetne el bennünket 25 fok már április elején) nem volna bajunk ezzel az időjárással, most viszont majd mindenki zokon vette a kicsit szomorúbb időt.

Mit lehetne tenni, hogy megint visszatérjen a tavasz? Mi lenne, ha ez alkalommal egy (na jó, három) könnyed és frissítő koktéllal csábítanánk a jó időt? Ha kellemesen gyümölcsösre és izgalmasra hangoljuk őket, segítenek átvészelni a kicsit szürkébb időt is. 

Málnás vodkakoktél

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 15 dkg cukor
  • 50 dkg málna (fagyasztott)
  • 4 darab lime
  • 3 dl vodka (hatfele osztva)
  • néhány szem málna a tálaláshoz

A cukrot a málnával együtt adjuk 6 dl vízhez, forraljuk fel, facsarjuk hozzá 2 lime levét. Hagyjuk kihűlni a málnás szirupot. Szűrjük át, hűtsük le. Adjuk a vodkához a lime-gerezdeket, a málnaszemeket, öntsük fel a hideg málnalével. 

Kókusztejes, rumos, fahéjas kávékoktél 

Recept és fotó: Vigh Krisztina

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • fél teáskanál őrölt fahéj + a tálaláshoz
  • 12 darab jégkocka
  • 4 adag hideg presszókávé
  • 4×5 cl barna rum
  • 4 dl sűrű kókusztej (konzerv)
  • 4 rúd fahéj a dekorációhoz (elhagyható).

A mézet a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal felmelegítjük, majd 4 pohárba töltjük. Beledobjuk a jégkockát, ráöntjük a kávét, a rumot, végül a hideg kókusztejet. A tetejét megszórjuk őrölt fahéjjal, és a fahéjrúddal díszítve tálaljuk.
Tipp: A sűrű kókusztejet üvegben habosra rázhatod, mielőtt ráöntöd az italra. 

SÁO signature: Gin Chao koktél

Recept: Nguyen Thuy Phuong, SAO Budapest, fotó: Erdőháti Áron

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 4 cl gin
  • 2 cl bodzaszörp
  • 4 cl uborka juice
  • 2 cl lime lé
  • top tonic
  • 5 db jégkocka

Az uborka juice-hoz az uborka szeleteket vízzel össze kell turmixolni és leszűrni. Rakj minden összetevőt egy shakerbe, és alaposan rázd össze, körülbelül 30 másodpercig. Tedd a jéggel együtt pohárba, a tetejét frissítsd tonikkal. Díszítsd tetszés szerint zöldséghámozóval vékonyra vágott uborkaszeletekkel.

Koktéltudomány

Nem véletlenül népszerűek világszerte a különféle izgalmas ízű koktélok, melyek többféle alkoholos és/vagy alkoholmentes italból, fűszerekből és kiegészítőkből állnak, és az esetek többségében nem tartalmaznak 6 cl-nél több alkoholt, viszont összmennyiségük 2-2,5 deci, azaz a kész ital alkoholtartalma lényegesen enyhébb, mint az alapjául szolgáló szeszesitalé. 

Könnyen fogyasztható italokról van szó, amikből viszont éppen emiatt könnyű túllőni a célon. Bár koktélokat már az 1800-as éve végén is készítettek, ezek az italok az amerikai szesztilalom idején terjedtek el széles körben. Ezidőtájt a kocsmákban széles körben elterjedt az illegálisan is könnyen és gyorsan előállítható, ám sokszor csapnivaló minőségű gin. A sokszor rossz minőségű alkohol vacak ízét édes hozzávalókkal fedték el, és ezeket a keverékeket tekintjük a mai koktélok őseinek.

Bár vannak olyan széles körben ismert koktélok, melyek a világ minden táján fix recept szerint készülnek, a koktélkésztés kreatív feladat, és folyamatosan születek az izgalmasabbnál izgalmasabb receptek, a fermentálás népszerűbbé válásával pedig újabb különlegességek készülhetnek el. A koktélok egyre korszerűbbek is: a túlzott cukor- és alkoholtartalom a múlté, mondja Nguyen Thuy Phuong, aki a SAO Budapest étteremben készít friss szemléletű koktélokat. „Napjaink bárkultúrájában az élvezeté a főszerep.

Ahogyan az ételek esetében, az italoknál is jellemző, hogy minden érzékszervet szeretnének megmozgatni:

a bolti szirupok helyett saját gyümölcs alapokat használunk, amikben a kereskedelmi forgalomban kapható változatokhoz képest kevebb a cukor, és sokkal több a gyümölcs”– meséli.

És azt tudtad, hogy melyik az a koktél, amit a Covid tett egyeduralkodóvá?

Kiemelt kép: Getty Images