Tobai Róbert mennyei és könnyű laskagombás receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Gombát szedtél vagy vásároltál, és hirtelen nincs ötleted, mit is kezdhetnél vele? Ajánlunk egy könnyen elkészíthető fogást laskagombával.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg (csont nélküli) karaj | só, bors, majoránna | olaj | 40 dkg burgonya | 5 dkg vaj | 2 evőkanál liszt | 2 dl tej | 30 dkg laskagomba | 2 dl tejföl | 1 gerezd fokhagyma

  1. A karajból 5 dkg-os szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, sózzuk, és egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát elősütjük.
  2. A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, majd karikára vágjuk.
  3. A vajat egy kis lábosban felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, de ne barnuljon meg. Felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, majd összeforraljuk mártássá.
  4. A megmosott gombát szükség szerint feldaraboljuk, egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  5. Az összes húst egy tűzálló tál vagy tepsi aljára helyezzük, ráöntjük a pirított gomba felét, majd elhelyezzük rajta a burgonyakarikákat. Ráöntjük a mártást, elszórjuk a gomba maradékát, majd tejfölt kanalazunk a tetejére, és megszórjuk majoránnával. Sütőbe helyezzük, 160 °C-on 35-40 perc alatt készre sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 538 KCAL/ADAG

Recept: Tobai Róbert
Fotó: Kiszler János
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2015/04. lapszámában jelent meg.