Végre itt a szezon!

Végre itt az eperszezon! Ezt a finomságot minden évben alig győzöm kivárni. Finom magában, valamilyen joghurttal, esetleg tejszínnel, de remek alapanyaga salátáknak, süteményeknek is, és akkor még nem is beszéltünk a belőle készülő isteni lekvárról. Ha te is úgy vagy, mint én, és eperszezonban mindenféle formában fogyasztod, biztos örülsz, ha most három olyan receptet mutatunk, amit nemcsak hétvégi ebédként élvezhetsz, de amit hétfőn munkába is elvihetsz.

Epret a munkahelyekre is!

Mi magyarok többnyire tisztában vagyunk vele, hogy a napközbeni étkezés jó minősége jelentősen javíthatja nemcsak munkakedvünket, de általános kedélyünket és egészségünket is. A gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá például az Eisberg az Opinio felületén végzett, 1000 fő bevonásával készített Színes Tálak Kutatása. A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük viszont még 15 percet sem. A kutatás azonban azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzuk ki a napot, és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben. A most bemutatott fogások nemcsak egy (végre napos) vasárnapon lehetnek az asztal ékei, de a maradékot másnap magunkkal is vihetjük a munkahelyünkre, hogy a jó kis hazai kellő lendületet adjon. 

Epres, fetás spárgasaláta

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg fehér spárga
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 szál újhagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 25 dkg eper
  • 1 marék rukkola
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • fél citrom/lime
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg feta sajt

A megtisztított spárgát vágjuk 2 cm-es darabokra, majd 2 evőkanál olívaolajon, serpenyőben 4-5 perc alatt, rázogatva pároljuk puhára. Szedjük tálba, hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt, adjuk hozzá a karikázott újhagymát, a kockákra vágott lila hagymát, az apróra vágott epret, a vágott rukkolát és a bazsalikomleveleket. Csepegtessük meg frissen facsart citromlével, tengeri (szemcsés) sóval és frissen őrölt borssal ízesítsük, végül morzsoljuk a saláta tetejére a fetát. 

Almával, eperrel sült citromos csirke

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 egész csirke (kb. 1,8 kg)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 darab (kezeletlen) citrom
  • 1 kg alma
  • 50 dkg eper

A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük. A csirke gerincét ollóval kivágjuk (3-4 cm széles sávban), a csirkét kiterítjük úgy, hogy a mell és a combok felfelé néznek. A pirospaprikát, a megpucolt és lereszelt fokhagymát, az olajat és a sót összekeverjük, a csirke minden részét bedörzsöljük vele (bőre alatt és a bőrét is). A csirkét tepsibe tesszük, ráhelyezzük az egyik citromból vágott karikákat, meglocsoljuk a másik levével. Alufóliával lefedjük, és 60 percig sütjük az előmelegített sütőben. Az almát kicsumázzuk, felszeleteljük. Az epret megmossuk, aki akarja, ki is csumázhatja. A húst kivesszük a sütőből, levesszük az alufóliát, mellétesszük a gyümölcsöket, és 220 ºC-on további 20 percig sütjük. Feldarabolva, a gyümölcsökkel tálaljuk a csirkét, de kínálhatunk mellé burgonyapürét is. 

Almás-epres palacsinta

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 8 darabhoz:

A tésztához:

  • 2 darab alma (kb. 30 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • fél dl olaj + a sütéshez
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • kb. 1,5 dl szódavíz

A töltelékhez:

  • 20 dkg mascarpone
  • 1 dl eperlekvár
  • 50 dkg eper
  • tejszínhab a tálaláshoz

A tésztához a megmosott almát reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd tegyük nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a lisztet, a tojást, az olajat, a tejet és csipet sót. Keverjük össze a tésztát, öntsünk hozzá annyi szódavizet, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Hagyjuk 15 percet állni a tésztát. Olajjal vékonyan megkent palacsintasütőben süssünk belőle 8 darab közepes vastagságú palacsintát. A töltelékhez a mascarponét keverjük el az eperlekvárral, kenjük meg vele a palacsintákat, majd szórjunk rá vágott epret. Díszítsük habbá vert tejszínnel. Ketté is hajthatjuk, de így kiterítve is tálalhatjuk.

Mihez kezdjünk még az eperrel? 

Ha netán olyan szerencsések vagyunk, hogy már degeszre ettük magunkat eperrel, és főztünk egy rakomány lekvárt is, de még mindig hegyekben áll otthon ez a finomság, használjuk ki azt a tulajdonságát, hogy nemcsak fogyasztva egészséges, de kenceként a bőrnek is jót tesz. Néhány áttört eper és kevés joghurt segítségével csodálatos frissítő arcpakolást készíthetünk, melynek lemosása után nemcsak szépek, de isteni eperillatúak is leszünk. 

És ha még mindig nem elég az eperből, itt egy isteni epres kuglóf is!

Kiemelt kép: Getty Images