A zsírok fogyasztása egykor szentségtörésnek számított a táplálkozás tudományban. Azóta azonban kiderült, hogy nagyon is fontos szerepet töltenek be az ideális táplálkozásban. Természetesen nem a transzzsírokról vagy a telített zsírokról van szó, hiszen azokat minél inkább szükséges korlátozni, elkerülni.
Ezzel szemben az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok viszont nagyon is a javasolt, sőt kötelező fogyasztási kategóriába esnek. Az egészséges zsírok miatt alakul ki a jóllakottság érzet, de hozzájárulnak az optimális hormonháztartáshoz, az egészséges szívműködéshez és a kognitív funkciók működéséhez.
Mik azok az omega zsírsavak?
Mióta betört a halolaj őrület, azóta álmunkból felébredve is fújjuk, hogy omega-3, omega-6 zsírsavak. Hogy mik is ezek valójában?
Az omega-6 és az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, ráadásul pontosan ezt a kétféle zsírsavat nem képes előállítani az emberi szervezet.
Esszenciális zsírsavaknak hívjuk őket, mivel mindkettőnek az étrendből kell származnia, hiányuk egészségkárosodáshoz vezet.
A többi zsírsavtól eltérően az esszenciális zsírsavak nem egyszerűen energiatermelésre vagy raktározásra szolgálnak, hanem biológiailag aktívak és fontos szerepet játszanak olyan folyamatokban, mint a véralvadás, a vérnyomás szabályozása vagy a gyulladás folyamata.
A kettejük közötti különbség kémiai szerkezetükben rejlik, ami ennek eredményeként egyedi funkcióikhoz vezet a szervezetben.
Az omega-3 zsírsavak túlnyomórészt a zsíros halakban (lazacban, heringben és makrélában), a dióban, a chia magban és a lenmagban találhatók meg, és jól ismertek a szívvédő hatásukról. Segítenek csökkenteni a trigliceridszintet, elősegítik a véráramlást, valamint a szív- és érrendszeri működést, továbbá szabályozzák a trombózist és a gyulladást.
Szedjük vagy kenjük az omega-3 zsírsavakat? Cikkünkből ez is kiderül.
Az omega-6 zsírsavak főként a növényi olajokban, illetve néhány diófélében találhatók, mérsékelt fogyasztásuk ugyancsak hozzájárul az optimális szívműködéshez. De szerepük van a véralvadásban, az izommozgások és az immunválaszok folyamataiban is. Továbbá szükségesek az egészséges bőr megőrzéséhez, de szerephez jutnak a termékenységben és a szaporodásban is.
A nyugati étrend minden felborított
Noha mindkét típusú zsírsav fogyasztása javasolt, a túl sok vagy túl kevés bevitel befolyásolja azt, hogy a másik miképpen funkcionál a szervezetben.
Az élelmiszer-forradalom előtt a természetes, nem szintetikus élelmiszerek felhasználásával az emberek általában meglehetősen kiegyensúlyozott arányban ették az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, az arány valahol 1:1 és 4:1 között volt.
A modern élelmiszergyártás azonban az omega-6 zsírsavak felé tolta el a nyugati világ étrendjét,
így lett az arány kb. 20:1. Az egészségügyi következmények nem maradtak el: az omega-6 zsírsavak ajánlottnál magasabb bevitele növeli a gyulladásos állapotok kockázatát. Míg a gyulladáscsökkentő hatású omega-3 zsírsavak bevitele drámaian csökkent.
Érdemes kerülni egyes növényi olajokat
Az omega-6 bevitel csökkentésének legegyszerűbb módja, ha elkerüljük a a magas omega-6-tartalmú feldolgozott mag- és növényi olajokat, valamint az ezeket tartalmazó feldolgozott élelmiszereket.
Különösen magas a napraforgó-, kukorica-, szója- és gyapotmagolaj omega-6 tartalma. A vajban, kókuszolajban, disznózsírban, pálmaolajban és az olívaolajban pedig viszonylag alacsony.
Érdemes résen lenni a következő élelmiszereknél, mert gyakran többet tartalmaznak, mint kellene: kenyér, gabonapelyhek, saláta dresszing, majonéz, előre csomagolt pékáru.
Akkor mennyit is kell fogyasztani belőlük?
Természetesen most nem arról van szó, hogy kiiktatjuk az omega-6 zsírsavakat az étrendünkből, és cserébe elkezdünk több omega-3 zsírsavakat fogyasztani. Az omega zsírsavak egyensúlyának optimalizálásához az alábbiakra figyeljünk:
- kerüljük a magas omega-6-tartalmú növényi olajokat, és az azokat tartalmazó feldolgozott élelmiszereket
- fogyasszunk több omega-3 zsírsavban gazdag állati élelmiszert, legalább hetente egyszer-kétszer
- ha szükséges, egészítsük ki az étrendet további omega-3 zsírsavat tartalmazó kiegészítővel, például halolajjal.
Fogyasszuk tehát bátran az omega-6 zsírsavakat is, hiszen szervezetünknek szüksége van rájuk, csak az nem mindegy, hogy mennyit és melyik típusát fogyasztjuk.
Ötven felett különösen fontos az esszenciális zsírsavak bevitele.
Kiemelt kép: Getty Images