Zöldet a tányérra! – Kurkumás sárgarépakrém mártogató

A tavaszi időszakban még jobban kívánjuk a könnyű, zöldséges fogásokat, ezért Mautner Zsófi, a Chili és Vanília blog szerzője egy igazán ízletes és izgalmas kenegetőt ajánl, amit nyugodtan bevethetünk a közelgő kert- és terasznyitópartikon is. A sült sárgarépához kókusztejet, kurkumát és más izgalmas fűszereket adunk, egyszerűen szenzációs!

kurkumas sárgarépakrém

Hozzávalók 6 adaghoz:

60 dkg (kb. 6 darab) közepes sárgarépa meghámozva, 0,5 dl olívaolaj, só, bors, 2,5 dl kókusztej, 1 teáskanál őrölt kurkuma, 1/2 kávéskanál csilipaszta, 1 narancs leve és ½ citrom leve, 1 teáskanál méz Mártogatáshoz: szezonális zöldségek nyersen és grillezve, pl. uborka, sárgarépa, paprika, újhagyma, spárga, salátalevelek, zöldségcsipszek, sós kekszfélék

1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeverésnél). A meghámozott sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk, egy uzsonnázótasakban összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal, kevés narancslevet is nyomunk rá, majd sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk. Kb. 25 percig sütjük, amíg a répa teljesen meg nem puhul, de nem nagyon pirul meg.

2. Turmixgépbe vagy robotgépbe tesszük a megsült sárgarépát, a kókusztejet, a kurkumát, csilit, narancslevet, citromlevet és a mézet. Teljesen simára pürésítjük, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Ha kisebb méretű gépünk van, inkább két adagban készítsük. Ha túl sűrűnek érezzük a krémet, kevés langyos vízzel hígítsuk a megfelelő állagúra.

3. Mártogatáshoz zöldségeket, salátaleveleket, zöldségcsipszeket, sós kekszeket adunk. A krémet előre is el lehet készíteni.

A recept a Nők Lapja Kert és Virág 2018/1. számában jelent meg.

Recept: Mautner Zsófi a Chili és Vanília blog szerzője.

Fotó: Körmendi Imre