No de miért tesz jót a citromnak a meleg? Az egyik válasz az, hogy lédúsabb lesz tőle. Amikor a mikrohullámú sütőben melegítjük, a hő hatására a gyümölcs hártyái lazábbá válnak. Így aztán
sokkal több levet facsarhatunk ki belőle sokkal kevesebb erőfeszítéssel.
A trükköt főleg akkor érdemes alkalmazni, ha a hűtőből vettük ki a citromot, de a szobahőmérsékletű gyümölcs is könnyebben facsarhatóvá válik a meleg hatására. Sok időt takarítunk meg, ha csak egyetlen percig mikrózzuk a gyümölcsöt.
Trükk a tökéletes citromhéjhoz
A mikróban az egész gyümölcs felpuhul, vele együtt a héja is. Könnyebben tudjuk késsel levágni, akár úgy is, hogy egyben maradjon a kacskaringós vonal. A látványos dísz limonádék, koktélok készítésénél nyűgözheti le a vendégeket. A reszelés is könnyebbé válik, ha mondjuk túrós töltelékbe szeretnénk citromhéjat tenni. A puhább héjjal még különféle díszítési eljárásokkal is kísérletezhetünk. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy ilyen esetekben csakis biocitromot használjunk, a sima gyümölcs héján olyan sok a bevonat, hogy emberi fogyasztásra nem igazán alkalmas.
Jobb lesz az íze
Bár citrom- és narancslevet jellemzően hidegen szeretünk inni, a mikrózás a citromlé ízén csak javít. Ez persze nem azt jelenti, hogy úgy is kell meginnunk vagy felhasználnunk, hagyhatjuk lehűlni fogyasztás előtt. De miért lesz jobb az íze? Mert a meleg hatására felszabadulnak a héjban és a lében található illóolajok, fokozva a citrusos aromát és ízt. A könnyített facsarás miatt ezek sokkal nagyobb mennyiségben kerülnek be a lébe, zamatosabbá téve azt. Ami citrom pedig megmaradna a főzés után, azzal a mikrót tisztíthatjuk ki. Úgy látszik, ez a konyhai készülék és a citrom örök barátságot ápolnak egymással.
Kiemelt kép: Getty Images