Roppan, friss és isteni.
  • Végre berobbant a piac: minden stand csurig van zsenge zöldségekkel. 
  • A zsenge zöldségek egyik királya a karalábé, amit rengeteg módon elkészíthetünk.
  • A zsenge karalábé nyersen salátába, szendvics mellé is kiváló, de mutatunk 3 érdekes melegételt karalábéból. 

Tavasszal talán a friss, zsenge karalábét várom a legjobban az összes zöldség közül: minden formájában rajongásig szeretem. Nemcsak pótanyukám töltött karalábéjának íze van ma is a számban, de a csodás tavaszi karalábéfőzelékek íze is, és akkor még nem is beszéltem arról az élményről, amit a zsenge, szinte vajszerűen puha, nyers karalábéba harapva él át az ember. Ilyentájt külön keresem is zsenge karalábés recepteket, hogy minél többet ehessek ebből a roppanós finomságból. Három egyszerű recept következik a hozzám hasonló karalábérajongóknak. 

Pestós karalábéfőzelék sült kolbásszal

 

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 40 dkg burgonya
  • 1 kg zsenge karalábé
  • 20 dkg pesto
  • 40 dkg fehér kolbász
  • 3 dkg vaj 

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és karalábét. Felöntjük kb. 7 dl vízzel, sózzuk, lefedve főzni kezdjük. Amikor puhára főtt, a harmadát kivesszük, kevés lével leturmixoljuk, majd visszaborítjuk a többihez, és besűrítjük vele a főzeléket. Sózzuk, hozzákeverjük a pestót. A kolbászokat serpenyőben, a vaj és 1 evőkanál olívaolaj keverékén megsütjük, ezzel tálaljuk a főzeléket.

Karalábés csusza 

 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg zsenge karalábé
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 35 dkg csuszatészta

A karalábékat hámozzuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Dinszteljük puhára az olívaolajon, itt-ott pirítsuk meg. Sózzuk, bőségesen borsozzuk. Lobogó, sós vízben főzzük ki a tésztát, szűrjük le, majd keverjük el a pirított karalábéval. Pirítsuk össze és tálaljuk. Kínálhatunk mellé tejfölt, megszórhatjuk pirított szalonna- vagy sonkakockákkal is.

Rántott karalábé a zöldjével dúsított rizzsel

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 közepes karalábé
  • 10 deka liszt
  • 2 közepes tojás
  • 10 deka prézli
  • a sütéshez olaj 

a rizshez:

  • a karalábé levelei
  • 1 evőkanál olaj
  • 20 deka rizs
  • bors

A karalábét megtisztítjuk, előbb ujjnyi vastag karikákra, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A szokásos módon lisztbe, tojásba, prézlibe forgatva bepanírozzuk és forró olajba  kisütjük. (Nem szükséges panírozás előtt előpárolni). A rizshez a karalábé zöldjét apróra vágjuk, kevés olajon a rizzsel együtt megpirítjuk, majd a rizs kétszeres mennyiségét kitevő vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk és készre pároljuk. 

Miért együnk karalábét? 

A karalábé káposztafélék családjába tartozó Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé. Nemcsak isteni finom, de hihetetlenül egészséges is. Az ásványi anyagban meglepően gazdag növény fajtársa a kelbimbó, a fejes káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is, ez a zöldség viszont mindegyiknél zsengébb, lágyabb ízű, főleg ilyenkor tavasszal, amikor még nem fás. A karalábé tele van rosttal, antibakteriális hatású, sok káliumot, B-vitaminokat tartalmaz, ezért szezonban minden amellett szól, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben fogyasszuk!

A zsenge zöldborsóról se feledkezzünk meg! Íme 3 recept a koranyár másik kedvenc zöldségével!

Kiemelt kép: Getty Images