- Egyre több kutatás szól a bélrendszer összetettségéről (melyek szerint emésztőszerveink nagyobb hatással vannak az egészségünkre, mint azt hittük) a tudósok is újult érdeklődéssel állítják fókuszba a gyomor és a belek működését.
- Ajánljunk egy szuper dokumentumfilmet is a témában, ami motiváló lehet az életmódváltáshoz.
- Mutatunk 5 egyszerű, de nagyszerű bélkímélő receptet is!
„A bélrendszer valójában a második agyunk” – állítja dr. John Cryan idegtudós a Netflix legújabb dokumentumfilmjében, a Hack Your Health: The Secrets of Your Gut-ban (magyarul Hozd magad formába: Az evés titkos tudománya). A filmből az is kiderül, hogy sok olyan állapot, amelyről korábban úgy vélték, hogy a genetika határozza meg, tulajdonképpen a mikrobiomra, vagyis az emberi testben élő jótékony baktériumokra, mikroorganizmusokra vezethető vissza.
Hogy milyen a testünkben lévő bélbaktériumok összetétele, az számtalan dologra hatással lehet: többek között a zsírmáj, az inzulinrezisztencia, a gyomor- és bélbetegségek, elhízás, allergia, idegrendszeri zavarok és migrén kialakulásával is összefügghet.
A tudósok egyelőre ugyan a felszínt kapargatják, és messze vagyunk még attól, hogy ától cettig átlássuk a bélrendszer szövevényes útjait, ugyanakkor nem veszíthetünk semmit, ha egészségesebb étrendre váltunk, és elgondolkodunk a feljebb is említett dokumentumfilm eredményein.
5 húsmentes recept a belek egészségéért
Amit eszünk, közvetlenül befolyásolja a jótékony (és a kevésbé hasznos) baktériumok növekedését a bélben, így ha fokozni szeretnénk a hasznos mikroorganizmusok számát, azt szerencsére könnyedén, egyszerűen megtehetjük magunk is.
Inspirálódva a Hack Your Health: The Secrets of Your Gut című dokumentumfilmből, mutatunk 5 sovány fehérjében, probiotikumban és prebiotikumban gazdag, pofonegyszerű vegetáriánus receptet, amit egészen biztos, hogy a bélflóránk és bélrendszerünk is meghálál majd!
1. Vegán banánkenyér lenmaggal
A lenmag és a banán kifejezetten gyomorbarát alapanyagok: mindkettő inulint, illetve olyan prebiotikus rostokat tartalmaz, amelyek serkentik a jótékony baktériumok növekedését a bélben. Mutatjuk, mire van szükséged a banánkenyérhez!
Hozzávalók: ½ csésze olvasztott kókuszolaj | 2 csésze univerzális lisztkeverék | ¾ csésze kókuszvirágcukor vagy édesítő | 2 ek. őrölt lenmag |1 tk. szódabikarbóna | ¼ Himalája só | ⅓ csésze cukormentes mandula- vagy rizstej | 1 tk. vanília kivonat | 3 db érett banán
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 350 fokra, majd olajozzuk, lisztezzük be a kenyérformát.
- Szórjuk a lenmagok némi vízbe, és hagyjuk, hogy megduzzadjon, besűrűsödjön.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Ezután mehet bele az olvasztott kókuszolaj, a mandulatej, a lenmag, a pépesre tört banán és a vanília.
- Süssük kb. 60 percig, majd hagyjuk nagyjából 15 percet hűlni, mielőtt kivesszük a formából.
2. Hummusz házilag
A hummusz fő összetevője a magas rost- és vitamintartalmú csicseriborsó, ami nagy mennyiségű fehérjét és vasat is tartalmaz – tehát hús helyett is kiváló, ha vega/vegán étrendet folytatunk, vagy csak tartanánk egy kis hússzünetet. Házilag elkészítve pofonegyszerű, ráadásul sokkal finomabb és egészségesebb, mint a boltban vásárolt, cukrozott verziója!
Hozzávalók: 2 db konzerv csicseriborsó | ⅓ csésze frissen facsart citromlé | ¼ csésze tahini (szezámpaszta) | 2 gerezd apróra vágott fokhagyma | 1 tk. cayanne bors | 1 tk. só
Elkészítés: Öblítsük le a csicseriborsót, adjuk hozzá a citromlevet, a tahinit, a fokhagymát, a borsot és a sót, majd turmixoljuk össze az egészet, míg sima textúrájú pasztát nem kapunk. Ennyi az egész! Kínáljuk pirítóssal, pitával és friss, felcsíkozott zöldségekkel.
3. Dagasztás nélküli cipó
Kicsit hosszadalmas, de kiadós, rostban gazdag, ráadásul gyúrni sem kell – tényleg megéri bíbelődni vele! Mivel sokáig kell keleszteni, az a legjobb, ha a sütés előtti estén készítjük el a tésztát.
Hozzávalók: 3 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt | 2 csésze univerzális lisztkeverék | ½ csésze finomra őrölt zabpehelyliszt | 2 ek. só | 1 tk. instant élesztő | ¼ csésze tökmag | 3 ek. lenmag | 3 ek. mák | 3 ek. szezámmag | ¼ csésze méz | 2 csésze hideg víz | extra szűz olívaolaj | tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés:
- Első lépésként keverd össze egy nagy tálban a liszteket, a sót, az élesztőt, a tökmagot, a lenmagot, a mákot és a szezámmagot.
- A mézet keverd el a vízben, és add hozzá a keverékhez.
- Mehet a massza tetejére egy pici, vékony réteg olívaolaj, majd fedd le a tésztát fóliával, és tedd be maximum 2 órára a hűtőbe.
- Miután letelt a 2 óra, továbbra is tartsd lefedve, és hagyd kelni körülbelül 6-12 órát szobahőmérsékleten!
- Helyezd a tésztát egy belisztezett aljú cipóformába. A tetejét megkenheted pici tojásfehérjével, szórhatsz még rá mákot vagy bármilyen magot, amit szeretnél, majd vágj formát x-et a tetejére egy éles késsel.
- Meleg helyen, lefedve kelesztjük 1 órát.
- A sütőt melegítsd elő 350-400 fokra, és süsd a tésztát barnulásig (nagyjából 45 perc).
4. Ananászos, gyömbéres turmix
Az egyik legjobb recept, amit csak a bélrendszerünk kívánhat, hála a rostban, antioxidánsban és probiotikumban gazdag gyümölcsöknek és joghurtnak.
Hozzávalók: 1 csésze ananász apróra vágva | egy nagyobb darab gyömbér apróra vágva | csipetnyi mentalevél | ½ csésze zsírszegény natúr joghurt | 1 csésze cukrozatlan ananászlé | 1 tk. őrölt fahéj | pici jég
Elkészítés: Dobálj bele mindent a turmixgépbe, és már nincs is más dolgod, mint élvezni a friss ízeket!
5. Vegetáriánus pörkölt fekete babbal és édesburgonyával
A fekete bab és az édesburgonya antioxidánsokban és bélbarát rostokban is bővelkedik, ráadásul egyetlen óra leforgása alatt olyan zöldségpörköltet rittyenthetünk belőlük, amiért még a család húsimádó tagjai is rajongani fognak!
Hozzávalók: 2 db konzerv fekete bab lecsepegtetve, leöblítve | 2 ek. extra szűz olívaolaj | 1 nagy fej fehér hagyma apróra vágva | 1 db nagy, enyhén csípős paprika (a magokat érdemes eltávolítani!) | só, pici bors | 2 gerezd fokhagyma aprítva | 1 ek. chiptole fűszerpaprika | 1 nagy darab édesburgonya meghámozva, felkockázva | ¼ csésze főtt quinoa leöblítve | friss koriander felaprítva és némi reszelt cheddar sajt a tálaláshoz
- Turmixgépben pürésítsd össze a bab felét fél csésze vízzel, majd tedd félre a masszát.
- Ezután melegíts pici zsiradékot egy lábosban, add hozzá a fehér hagymát, a csípős paprikát, pici sót, és időnként megkevergetve pirítsd alacsony lángon 6-8 percig. Ha ez megvan, szórd hozzá a fokhagymát és a chiptole keveréket, és kevergesd nagyjából 1-2 percig.
- Add hozzá az édesburgonyát, a maradék egész babot, a pürésített babot, majd öntsd nyakon az egészet 3 csésze vízzel. Lassú tűzön rotyogtasd 5 percig, amíg illatos nem lesz.
- Keverd hozzá a quinoát, és főzd addig, míg az édesburgonya megpuhul.
- Korianderrel, cheddarral tálaljuk.
Ha teljesen vegán receptet szeretnél, a sajtot természetesen kihagyhatod a végén!
A bélrendszer szervezetünk érzékeny indikátora. Íme, 5 meglepő jel, ami problémát jelez!
Kiemelt kép: Getty Images