Érdemes kísérletezni ezzel a gyümölcsnek is beillő zöldséggel!
  • A rebarbara az egyik legfinomabb tavaszi ínyencség.
  • A rebarbara savanykás íze kiválóan passzol például az eperhez. 
  • A rebarbarából isteni lekvár, szörp és sütemény készülhet. 

Ha úgy érzed, az elmúlt hetekben minden a rebarbara körül forog, nem vagy egyedül. Nemcsak azért van így, mert éppen szezonja van ennek a finomságnak, de azért is, mert a közösségi oldalakat letarolta egy német popduó rebarbarapitéről szóló száma: ma mindenki erre tátog. Mi is tátjuk a szánkat, de csak azért, hogy rebarbarás finomságok kerülhessenek bele. Ez a kellemesen fanyar, de legjobban mégis édességek alapanyagául használható szár a tavasz első ínycsiklandó finomságai közé tartozik és zöldség létére úgy bánunk vele, mit valami gyümölccsel. Most 3 isteni, édes receptben mutatjuk be.

Mentás eper- és rebarbaraszörp 

 

rebarbara recept

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók kb. 2,5 literhez:

  • 50 dkg eper
  • 50 dkg rebarbara
  • 2 kg kristálycukor
  • 2 liter víz
  • 15 darab mentalevél

Az epret és a rebarbarát megmossuk, az epret megtisztítjuk, a rebarbarát feldaraboljuk. A vizet a kristálycukorral sziruppá főzzük, majd összefőzzük az eperrel és a rebarbarával. Összeturmixoljuk a mentával. Szitán áttörjük, a levet felfogjuk, majd újabb 5 percig forraljuk a szörpöt. Sterilizált üvegekbe töltjük, száraz dunsztban kihűtjük. (Vagy félliteres palackokba töltve lefagyasztjuk.) Vízzel hígítva kínáljuk. Tipp: A szitában visszamaradt pürét lekvárként használhatjuk, kenhetjük kenyérre, keverhetjük natúr joghurthoz.

Rebarbarás eperdzsem

rebarbara recept

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 3 darab 2,5 dl-es üveghez:

  • 80 dkg eper
  • 40 dkg rebarbara
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag lekvárzselésítő (3:1 arányú)

Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, a rebarbarát megmossuk, feldaraboljuk. A cukorral és a lekvárzselésítővel összekeverjük, felfőzzük, majd nagyjából leturmixoljuk (maradjanak benne darabos részek). Sterilizált üvegekbe merjük, majd a tetejüket rátekerve 5 percre fejre állítjuk. Visszafordítjuk, így hagyjuk kihűlni. Sötét, hűvös helyen tároljuk. 

Epres-rebarbarás pite 

rebarbara recept

Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Miklós

Hozzávalók egy kb. 24 cm átmérőjű formához:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 6 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj/margarin
  • 1 tojássárgája
  • pár csepp sárga ételfesték

A töltelékhez:

  • 40 dkg eper
  • 10 dkg rebarbara
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 8 dkg keményítő

A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A befóliázott tésztacipót kb. 30 percre hűtőbe tesszük dermedni. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral, és a tésztát lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát, és az oldalára is jusson. A felesleget levágjuk. Diónyi tésztába sárga ételfestéket gyúrunk, és 1 cm átmérőjű korongokat formázunk belőle (ez lesz a virágok közepe). A maradék tésztát lisztezett munkalapon újra kinyújtjuk, különböző méretű virág kiszúróval kiszaggatjuk. A közepükre tesszük a sárga korongokat. A virágokat sütőpapírral fedett sütőlemezre sorakoztatjuk, és 170 ºC-re előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. A piteformában sütőpapírral befedjük a tésztalap tetejét, rizst vagy babot öntünk bele súlyként, körülbelül a forma feléig (ez azért kell, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta). A 170 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róla a nehezéket, és további 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A töltelékhez a tisztított, szeletelt epret és a tisztított, feldarabolt rebarbarát 2 dl vízzel, a cukorral és a citromlével lábosba tesszük, felforraljuk, majd besűrítjük a 2 dl vízben elkevert keményítővel. Még melegen a pitealapba töltjük. Tálalás előtt a linzervirágokkal díszítjük.

Miért együnk rebarbarát? 

Annak ellenére, hogy a rebarbara nyersen, grillezve, sütve és főzve is fogyasztható, és mindenhogy nagyon ízletes, valamint, hogy számos pozitív egészségügyi hatása van, itthon még viszonylag kevesen fogyasztják. Jó lenne szezonban többet illeszteni belőle az étrendbe, mert tele van kalciummal, luteinnel, K-vitaminnal, ráadásul szemet gyönyörködtető látványt is nyújt! Süssük, főzzük bele, amibe csak lehet!

Múlt heti hétvégi gasztrónkban a karalábé dicséretét zengtük! 

Kiemelt kép: Getty Images