- A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) több milliárd forintnak megfelelő összeget szán az új kísérletre.
- Az allergiás gyerekek szervezetét egy speciális módszerrel szeretnék hozzászoktatni az ételekhez.
- Az új kezelés valójában egy immunterápia, amivel a tej- és mogyoróallergiásoknál jó eredményeket értek el.
Az új, brit allergológiai kutatás egyelőre gyerekek körében zajlik az Egyesült Királyság 5 különböző kórházában. Ha egy gyereknél kiskorában elkezdik az immunterápiát, akkor még az is lehet, hogy kigyógyítható lesz az enyhe allergiából, a súlyos allergiája pedig szelídebbé válhat.
Sibel Sonmez-Ajtai, a Sheffield Children’s NHS Foundation Trust gyermekallergológus tanácsadója és vezető kutatója az új módszerről így nyilatkozott:
„Ez a tanulmány lehetővé teszi számunkra, hogy olyasmivel kísérletezzünk, amiről korábban álmodni sem mertünk volna. Olyan ételeket adunk a betegeknek, amelyekre tudjuk, hogy allergiásak.”
Ez még néhány éve még orvosi hibának számított volna, most azonban az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy kis mennyiségű allergén adása ellenállóbbá teszi a gyerekek szervezetét hosszú távon. Az allergiát okozó ételeket pedig a terápia után kis mennyiségben elviseli a testük.
Halálos allergiás rohamokat előzhetnek meg
A kutatást a 2016-ban elhunyt, 15 éves Natasha Ednan-Laperouse emlékére létrehozott Natasha Allergia Kutatási Alapítvány finanszírozta. Natasha a Heathrow repülőtéren vásárolt bagett-től kapott súlyos allergiás rohamot, amibe belehalt. Akkoriban még nem volt kötelező feltüntetni minden allergént az élelmiszerek csomagolásán, és a szendvicsben volt szezámmag, amitől a lány anafilaxiás sokkot, a legsúlyosabb, fulladással járó allergiás rohamot kapott.
Lehet, hogy allergiás vagy? Ismerd meg a szezonális allergiák 7 meglepő jelét.
A kutatás célja tehát az, hogy a nagyon durva, életveszélyes allergiás rohamoktól megkíméljék a gyerkeket. Úgy tűnik, hogy a kis adagban, hosszú ideig adagolt allergén anyag egy idő után enyhébb reakciót vált ki, majd nem is jelentkezik allergia.
„Ez a kezelés nem gyógyítja meg teljesen az ételallergiát, de amit elér, a betegek egész életét megváltoztatja.
Csodával határos, hogy egy beteg, akinek a szervezete 4 ml tejre már anafilaxiás sokkal reagált, hat-nyolc hónap múlva már 90 ml tejet tolerál” – tette hozzá a kutatóorvos.
Az allergiás rohamban elhunyt lány szülei, Nadim és Tanya Ednan-Laperouse az élelmiszertörvények megváltoztatásáért kampányoltak. A házaspár létrehozott egy alapítványt is abban a reményben, hogy kutatás eredményeképp gyógyítani tudják az allergiát.
A klinikai immunterápia kísérletei során hétköznapi élelmiszereket adnak az allergiás betegeknek, hogy idővel kialakítsák a szervezet toleranciáját az adott allergénre.
Allergiára allergént!
A kísérletben résztvevő 11 éves Thomas Farmer, akinél egyéves korában súlyos mogyoróallergiát diagnosztizáltak, a southamptoni kísérlethez való csatlakozása után már napi hat mogyorót ehet mindenféle panasz nélkül.
Thomas édesanyja nagyon félt a kísérlet elején, hiszen tudták, hogy mivel jár egy kevés mogyoró elfogyasztása is a kisfiának. Ám arról is beszámolt, hogy a az ételallergia elszigeteltté teszi a betegeket, és egy folyamatos aggódás az életük, meg persze a szüleiké is.
Ma már ott tartanak, hogy Thomasnak néhány szem mogyorótól semmi baja nincs. Ez azt jelenti, hogy ha olyat eszik, ami „csak nyomokban tartalmaz mogyorót”, nem fogja életveszélybe sodorni a kisfiú életét.
A newcastle-i kísérlethez csatlakozó ötéves Grace Fisher, aki tejallergiás, ma már napi 120 ml tejet iszik. Hamarosan pizzapartit tarthat majd a barátaival. A kislány édesanyja, Emma így nyilatkozott: „Grace már több mint hat hónapja vesz részt a kísérletben, és elképesztően jól van. Jelenleg 120 ml tejet fogyaszt, és imádja a forró csokoládét.”
Eddig 139, két és 23 év közötti, mogyoróra vagy tehéntejre allergiás ember kezdte meg a kezelést, a teljes eredmény 2027-re várható.
Nem régen írtunk egy angol nőről, aki egy ritka betegség miatt mindenre allergiás lett.
Kiemelt kép: Getty Images