Aknázzuk ki a rukkolában rejlő lehetőséget!

Szereted a rukkolát? Sokféleképpen használod? Vagy már a kérdést sem érted, mert eddig mindig zavaró kellemetlenségnek tekintetted, ha díszítésként, vagy pizzádra pakolva találkoztál vele? Idehaza, bár egyre népszerűbb, még mindig kicsit mostohán kezelt növény a rukkola, és a legtöbben nem is használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket.

Pedig ebből a (zsengén legalábbis), csak enyhén csípős, mégis gazdag aromájú levelesből számtalan különlegesen izgalmas ételeket készíthetünk. Ma három izgalmas, rukkolára hangolt receptet hozunk. 

1. Kolbászos, aszalt paradicsomos fusilli rukkolával

 

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 8 dkg aszalt paradicsom
  • 40 dkg paradicsomszósz
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 50 dkg fusilli (orsótészta)
  • 5 dkg rukkola

A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, az olajon megpároljuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, félbevágjuk, a hagymás alaphoz adjuk, megpirítjuk. A felcsíkozott aszalt paradicsomot a paradicsomszósszal együtt a kolbászos részhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, a kapribogyóval ízesítjük, 10 percig főzzük. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, összeforgatjuk a raguval. Rukkolával kínáljuk.

2. Kéksajtos, tojásos, újburgonyás rukkolasaláta

 

Recept: Hernyák Tomi, Fotó: Gyugyi Péter

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6-8 tojás
  • 20 dkg főtt császárszalonna
  • 30 dkg parázsburgonya vagy újburgonya
  • olívaolaj 
  • bors
  • 15 dkg rukkola
  • 1 csokor zsenge retek
  • 1-1 csokor petrezselyem és snidling
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 nagy citrom leve
  • 25 dkg kéksajt

A tojást 7-8 perc alatt megfőzzük, hogy a közepe kicsit lágy maradjon. A császárszalonnát felkockázzuk, serpenyőben megpirítjuk. A megmosott burgonyát félbevágjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 ºC-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A rukkolát megmossuk, lecsepegtetjük, salátástálba helyezzük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott retket, a finomra vágott petrezselymet és snidlinget. A dresszinghez összekeverjük a mustárt, a citromlevet és 1 dl olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a salátát, hozzáadjuk a megpucolt, félbevágott tojásokat, a sült szalonnát és burgonyát. Végül rátépkedjük a kéksajtot, így tálaljuk.

3. Rukkolás, újhagymás, tojáskrémes szendvics retekkel

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Hozzávalók 8 kisebb szendvicshez:

  • 8 főtt tojás
  • 1 evőkanál mustár
  • 10 dkg tejföl
  • 2 marék rukkola
  • 2 szál újhagyma
  • 8 kisebb szelet kenyér
  • 8 darab hónapos retek

A tojásokat villával krémesre törjük a mustárral, a tejföllel és sóval, elkeverjük. A megmosott, megszárított rukkolát és a megpucolt újhagymát apróra vágjuk, majd a tojáskrémbe keverjük. A kenyeret felszeleteljük, megkenjük a krémmel, megpakoljuk a szeletelt retekkel. 

Miért együnk rukkolát? 

Nemcsak azért, mert finom, kellemesen pikáns ízű, de azért is, mert nagyon egészséges! A borsmustárnak is nevezett rukkola a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, mely a Földközi-tenger térségében őshonos, de Európa más részein és a világ számos táján is elterjedt.

A rukkolának kifejezetten magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma, hatására csökken a gyomorsav, így akár az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet. Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást. A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.

Ma már itthon is egyre többször termesztik, így a csomagolt, messziről érkezett verziók helyett keressük a hazai, piacon fellelhető, esetleg közvetlenül a termelőtől rendelhető rukkolát

A múlt heti hétvégi gasztróban rebarbarás recepteket mutattunk. 

Kiemelt kép: Getty Images