levendula

Levendula a konyhában – Így használd fel az illatos gyógynövényt

A levendulából szuper konyhai alapanyag lehet, így ha szereted az illatát, a dekoráláson és az illatzsákokon túl is érdemes felhasználnod!
  • A levendula sokkal több, mint dekorációs elem, illat- vagy szépségápolási szer.
  • De melyik a legjobb levendula fajta? Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt kísérleteznénk vele a konyhában!
  • Arra is adunk tippeket, hogy a levendulát hányféle módon használhatjuk fel sütéshez és főzéshez!

Az emberiség történetének egyik legrégebbi, legkedveltebb gyógynövényét több mint 2500 éve imádják szerte a világban. A Földközi-tenger nyugati térségében őshonos levendula számos pozitív élettani hatással rendelkezik. A belőle készült illóolajok nyugtató hatása közismert, fertőtlenítő tulajdonságait már az ókorban is kihasználták, kiváló fejfájás, bélbántalmak, reumás panaszok, rovarcsípések esetén, gyorsítja a sebgyógyulást, de régóta használjuk a szépségápolás egyik legkedveltebb összetevőjeként is – hála bőséges vitamin, cserzőanyag, flavonoid, linalool és linalyl-acetát tartalmának.

A levendula ráadásul nem igényel túlzott gondoskodást, így viszonylag otthon is könnyen tartható. De van pár apróság, amit nem árt tudni, mielőtt levendulával borítanánk be a kertünket vagy a balkonunkat.

Kattints a linkre, és tudj meg mindent a levendula gondozásáról!

A szappanok, gyertyák és illóolajok lehetnek az elsők, amelyek eszünkbe jutnak, ha a levendulára gondolunk. Az illatos gyógynövény azonban ennél is többre képes, hiszen annak ellenére, hogy ízre csípős, fanyar és virágos, aromái (mértékkel használva) mégis kiegyenlítik az ízeket – vagyis tökéletes összhangot alkot a sós és az édes ételekkel is. 

levendula

A levendula sokrétű, hasznos alapanyag lehet a konyhában is (Fotó: Getty Images)

Erre figyelj, ha levendulával főzöl, sütsz

A levendula egyedülállósága abban rejlik, hogy minden része felhasználható a főzéshez. Míg virágai és levelei frissen, addig a rügyek és a szárak szárítva fejtik ki pozitív hatásukat. Ha nem szeretnénk kesernyés, szappan-szerű ízeket érezni a szánkban, fontos, hogy csínján bánjunk a mennyiségekkel: bármit is tervezünk ízesíteni vele, akkor fokozhatjuk igazán a kulináris élvezeteket, ha kisebb adagokat használunk az elkészíteni kívánt finomságokhoz.

Azt szintén fontos leszögezni, hogy nem minden levendula működik jól az ételekben. A lavandula angustifoliát, azaz a közönséges vagy angol levendulát könnyebb felhasználni a konyhában, hiszen sokkal kevesebb olajat tartalmaz, mint a testápolási szerekben, illatosítókban használt fajták, így az íze is édeskésebb, kellemesebb.

Ha biztosra szeretnél menni, kerüld a vadon termő növényeket, és vásárolj biztonságos helyről, piacról és helyi termelőktől! 

Így használd a levendulát a konyhában

Valami újdonságra vágysz, esetleg lenyűgöznéd a hozzád érkező vendégeket? Mutatjuk, hogyan használhatod fel a konyhában a levendulát!

1. Dobd fel vele a süteményeket!

Ha virágszirmokat kristálycukorba, mézbe vagy édesítőbe szórod, és hagysz egy kis időt (nagyjából 5-7 napot), hogy a természetes aromák átjárják az alapanyagot, páratlan módon ízesítheted az édes süteményeket!

Akár édes, akár sós finomságot kívánsz, ha nem szeretnéd, hogy virágszirmok ropogjanak a fogaid között, egy kevéske részüket (nagyjából 1-2 teáskanálnyit) akár őrölve is hozzáadhatod a süteménylisztekhez! Mutatunk is hozzá egy tuti receptet!

levendulás keksz

Illatos és omlós levendulás keksz (Fotó: Getty Images)

Citromos, levendulás omlós keksz

  • 1/2 csésze kókuszolaj vagy margarin
  • 1 csésze liszt
  • 1/4 csésze porcukor
  • 1/2 tk. vanília
  • 1/2 tk. szárított levendula
  • 1/8 tk. só
  1. Egy botmixer segítségével keverd krémesre a kókuszolajat vagy a margarint.
  2. Vágd apróra a szárított levendulát, majd tedd félre egy kis időre.
  3. Keverd össze a lisztet és a sót!
  4. Keverd hozzá a porcukrot, a vaníliát és a felaprított levendulát az olajhoz vagy a margarinhoz.
  5. Óvatosan, apránként add a fenti masszához a sós lisztet, és gyúrogasd kézzel addig, míg teljesen össze nem áll a tésztánk.
  6. A tésztát csomagoljuk fóliába, és pihentessük 15-20 percig a hűtőben!
  7. Miután kivettük a hűtőből, sütiforma vagy pohár segítségével szaggass kekszeket a tésztából!
  8. Melegítsd elő a sütőt 350 fokra, és süsd a tésztát 13-15 percig!

A növény aromái szárítás során felerősödnek, így tartsd szem előtt, hogy egy teáskanál szárított levendula nagyjából három teáskanálnyi friss levendula aromájával egyenlő!

2. Húsokhoz is hozzáadhatod

Adj hozzá pici levendulát a húsfűszerekhez, az olajhoz vagy a sóhoz! A levendulás só például sokoldalú konyhai alapanyag lehet (ugyanúgy kell eljárni vele, mint a cukorral, az édesítővel vagy a mézzel), ami grillezett zöldségekkel és húsokkal is szuperül működik.

 

Martha Stewart szerint a szintén illatos rozmaring szuper kiindulási pont lehet, hiszen hasonlóképp aromás, intenzív és enyhén csípős, mint a levendula. Gondoljuk át, hogy milyen húsokhoz szokás rozmaringot használni (grillezett ételekhez, steakhez, sült csirkéhez, sertéshez és bárányhoz például kiváló), és ha kísérletezős kedvünkben lennénk, nyugodtan cseréljük le levendulára!

3. Készíts levendulából szirupot!

Tegyünk fel forralni 0,5 liter vizet, adjunk hozzá 0,5 kg cukrot és tetszés szerinti levendularügyet. Forraljuk fel az egészet, pihentessük lefedve 15-20 percig, majd szűrjük le és forraljuk fel újra az egészet!

Ha ennél is tovább mennénk, a levendulából kiváló házi szörpöt is varázsolhatunk, amit egyszerűen és gyorsan magunk is elkészíthetünk a videóban szereplő módon:

4. Keverd az italokba!

A levendula nagyon jól működik a nyár frissítő ízeivel: az áfonyával, a citrommal és a mentával, így nem lőhetünk mellé vele, ha feldobnánk valamivel a gyümölcsös koktélokat, limonádékat, turmixokat, smoothie-kat és a tejeskávénkat.

Stresszes vagy mostanában? Egy lefekvés előtti levendulás-áfonyás smoothie-val garantáltan nyugodt lesz az éjszaka!

levendulás smoothie

Levendulás smoothie: egyszerű, nagyszerű és egészséges! (Fotó: Getty Images)

Végy 1 tk. szárított levendulát, 2 csésze cukormentes mandula- vagy rizstejet, 1 csésze áfonyát, 1 darab banánt, 1 ek. levendulaszirupot, majd dobálj be mindent a turmixgépbe és nagy sebességen dolgozd össze az egészet!  

5. Turbózd fel vele a vajat!

A levendulavaj elkészítése gyerekjáték: végy fél csésze lágy vajat, keverj össze benne egy evőkanál szárított levendulát, és már mehet is vissza a hűtőbe! A siker garantált lesz, ha nem apróznád el a nyári villásreggeliket és vacsorákat!

Te is tűkön ülve várod a levendulaszüretet? Mutatunk további három kreatív ötletet a levendula otthoni felhasználására!

Kiemelt kép: Pexels