A cukkini az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség, aminek számtalan felhasználási módja ismert, és aminek sokoldalúságát csak egészségessége múlja felül. A titok pedig a fűszerezésben rejlik.

Egyre több mindent kapni a piacon, lassan igazán berobban a zöldségben, gyümölcsben dúskáló szezon. A pultok egy jó részéről például cukkini mosolyog ránk, ebben az egyszerre esős és meleg időben pedig a kiskertekben is tonnaszám terem. Emlékszem, míg anyósomnak volt veteményese, egész nyáron zsinórfüles zsák számra hozta haza ezt a finomságot, a végén már nem győztem kitalálni, mit is csináljak vele.

Pedig érdemes kísérletezni, mert a cukkini igazi finomság, feltéve, hogy izgalmasan párosítjuk fűszerekkel, ízesítőkkel, más zöldségekkel vagy húsokkal. Ma három isteni cukkinis receptet hozunk!

1. Mustáros tök-cukkinifőzelék posírozott tojással

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 60 dkg zsenge tök
  • 60 dkg cukkini
  • frissen őrölt bors
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál keményítő
  • fejenként 1-2 tojás a feltéthez
  • ecet a tojásfőzéshez 

A vöröshagymát finomra vágjuk, az olívaolajon megpároljuk, majd az almareszelőn lereszelt tököt és cukkinit is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlével, mustárral ízesítjük. Tíz percig főzzük, majd a főzelék harmadát leturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, majd a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

Fazékban felforralunk 2-3 liter vizet, hozzákeverünk 1 evőkanál ecetet. Amikor felforrt a víz, takarékra állítjuk, kanállal örvényt keverünk benne, és ebbe a gyöngyöző vízbe ütjük bele a tojást. Egyesével 2-2 perc alatt megfőzzük őket. Leszűrés után sózzuk, a főzelékhez kínáljuk. 

2. Paradicsomos húsraguban sült fetás cukkini

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 50 dkg darált marhahús (vagy sertés-marha vegyesen)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor friss vagy 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 40 dkg hámozott
  • kockázott paradicsom 
  • 3 dl paradicsomszósz
  • 60 dkg cukkini (2-3 kisebb-közepes darab)
  • 20 dkg feta sajt 

A raguhoz a finomra vágott vöröshagymát olívaolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a darált húst, 1 gerezd zúzott fokhagymát, pirítsuk le, míg kifehéredik, és fűszerezzük sóval, borssal, a kakukkfűvel. Adjuk hozzá a hámozott, kockázott paradicsomot, öntsük fel a paradicsomszósszal, és főzzük a ragut kb. 20 percet. Szedjük tűzálló tálba.

Közben a cukkiniket készítsük elő, mossuk meg, irdaljuk be őket kb. 5 mm vastag szeletekre (ne vágjuk teljesen végig, csak kb. a kétharmadáig). A másik gerezd zúzott fokhagymát keverjük el 3 evőkanál olívaolajjal, enyhén sózzuk. A cukkiniszeletek közé helyezzünk vékonyra szelt fetát, majd a beirdalt cukkiniket ecsettel kenjük meg a fokhagymás olajjal. Tegyük a cukkiniket a húsos paradicsomraguba, morzsoljuk köré a maradék sajtot, majd alufóliával fedve 200 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 percet süssük, végül fólia nélkül 250 ºC-on 5 percet. Kenyérrel vagy főtt bulgurral kínáljuk.
Tipp: Készíthetjük kb. 1,2 kg friss paradicsomból, de úgy nem lesz ennyire sűrű szaftja. 

3. Csirkés, cukkinis, sárgarépás gnocchi mozzarellával

Recept és fotó: Nagy Tünde

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 30 dkg sárgarépa
  • 60 dkg cukkini
  • 4 dl főzőtejszín
  • 1 kg (2 zacskó) kész gnocchi
  • 12,5 dkg mozzarella
  • 1 csokor petrezselyem 

Az olívaolajon megpároljuk a finomra vágott újhagymát, megpirítjuk rajta a felkockázott csirkemellet. Közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a hámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt répát és cukkinit, felöntjük a tejszínnel, belekeverjük a nyers gnocchit. Pár perc alatt megfőzzük, mozzarellát tépkedünk rá. Melegen kínáljuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórva.

Miért épp cukkini?

Tudtad, hogy a cukkini nemcsak finom, sokoldalúan elkészíthető, de még kifejezetten egészséges is? Ennek a nagyszerű terménynek igen jelentős része, körülbelül 95 százaléka víz, ugyanakkor teli van rostokkal is, amik nagyon jót tesznek az emésztésnek.

Míg zsír például egyáltalán nincs benne, egy sor vitaminból igen sokat tartalmaz, így most, hogy szezonja van, érdemes belőle annyit fogyasztani, amennyit csak tudunk. Ha változatosan készítjük el, egyszerűsége ellenére sem fogjuk megunni a cukkinit.

A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad már?

Kiemelt kép: Getty Images