A kezeletlen narancs héját egészségvédő hatóanyagai miatt érdemes fogyasztani.
  • Gyerekkorunk egyik kedvenc csemegéje volt a kandírozott narancshéj.
  • Ma már egyre kevesebben fogyasztjuk el a narancs héját.
  • Kutatások szerint a narancs héjéban a szívet védő anyag található.

Bár néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen természetes volt, hogy a narancs héját nem kihajítjuk, hanem például kandírozzunk, vagy csokiba mártjuk, de legalább illatosítónak felhasználjuk (így tettek legalábbis szüleink, nagyszüleink), ma sok háztartásban a kukában végzi a gyümölcsök külső része. Pedig a héj nemcsak a gyümölcsöt védi: egy új kutatás szerint a szívre is csodás hatással van.

Mint kiderült, a narancsok héja egy izgalmas bioaktív vegyületet, úgynevezett feruloylputrescint (röviden, és a továbbiakban FP) tartalmaz, amely fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére. A vegyület narancshéjban való felfedezése felkeltette a Floridai Egyetem és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának tudósainak érdeklődését is.

Jótékony gyümölcshéj

Kísérletek során egereket hat héten keresztül egy FP-ben gazdag, tápláló narancshéj-kivonattal etettek, és ezzel párhuzamosan a

kutatók a gyulladáshoz és a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó biomarkerek vérben mért szintjének csökkenését tapasztalták.

Ez az összefüggés még akkor is fennállt, ha ez idő alatt az állatok magas zsírtartalmú ételeket ettek: a napi adag FP-vel etetett állatok kevesebbet híztak a tápanyagdús étrendtől, mint a kontrollcsoport.  Az FP vegyületet korábban kimutatták már grapefruitban, de például a citromban, a limeban és a mandarinban nem találták nyomát. A vegyület az utóbbi években nagy érdeklődésnek örvendett antioxidáns és gyulladáscsökkentő potenciálja miatt, de még mindig sok mindent nem tudnak róla a szakértők. „Ez egy igen újszerű felfedezés, amely rávilágít az FP eddig fel nem ismert egészségügyi potenciáljára a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében” – mondta el Yu Wang élelmiszerkutató.

A héját is meg kell enni, abban van a vitamin

A narancs a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, amelyet főként annak húsáért, levéért fogyasztanak, míg keserű héját általában kidobják, így évente 32 millió tonna narancshéj megy veszendőbe. Pedig a gyümölcs héja (feltéve, hogy az kezeletlen!) biztonságosan fogyasztható, és nemcsak az embernek tesz jót, de például szárnyasok, sőt szarvasmarha takarmányozására is kiváló.

A narancs héja a lédús részhez képest lényegesen nagyobb koncentrációban tartalmaz vitaminokat, antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal bíró vegyi anyagokat. Annak kiderítése, hogy mely bioaktív vegyületek a legfontosabbak az emberi egészség szempontjából és miért, kulcsfontosságú lesz, ha a tudósok a lehető legegészségesebb kivonatot akarják előállítani.

Az már biztos, hogy az  FP-t nem szabad figyelmen kívül hagyni. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy ha ezt az anyagot fogyasztjuk, az csökkenti a táplálék lebontása során keletkező, és artériás lerakódásokat okozó vegyületeket termelését. Az úgynevezett artériás plakkok felhalmozódása együtt jár a szívbetegségeknek, a stroke-nak, az elhízásnak és a 2-es típusú cukorbetegségnek a fokozott kockázatával, ezért azok csökkentése egészségvédő hatással bír.

Funkcionális narancshéj

Hogy a kutatásban az egereknél tapasztalt az előnyök az emberek esetében is érvényesülnek-e, még nem világos, de a kutatók szeretnék kideríteni, mint ahogy arra is keresik a választ, hogyan lehetne a narancs héjából funkcionális élelmiszert előállítani. A narancshéjat nem könnyű beilleszteni az étrendbe, de ha a tudósok képesek lesznek a gyümölcs héjából fogyasztható terméket tervezni, akkor az népszerű, egészségjavító konyhai alapanyaggá válhat. Több cég máris igyekszik ezt megvalósítani. Figyelembe véve, hogy a kutatók és élelmiszermérnökök arra már rájöttek, hogy a banán vagy a mangó héja egy kis munkával ízletes, tápláló, antioxidánsokkal és vitaminokkal teli rágcsálnivalóvá alakítható, lehet hogy nincs messze ez az időszak sem. A tanulmányt a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban tették közzé.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatókNők Lapja Példakép Díj