Méhbalzsam
Az indiáncsalánnak is becézett növény piros, rózsaszín vagy lila színű virágot bont, édes illatával pedig vonzza a méheket és a pillangókat. A méhbalzsam leveleiből teát főzhetünk, de zúzott formájában akár kenyérrel, zsiradékkal vagy saláta összetevőjeként is fogyaszthatjuk.
Levendula
Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy a levendula csodás lila virágzó növény, de azt már kevesebben tudják, hogy az árvacsalánfélék tagja. A betakarított, szárított levendulát rengeteg módon felhasználhatjuk: szappant, fürdősót, illatpárnát, sőt még fagyit is készítenek belőle.
Thai bazsalikom
Intenzív, édesgyökérhez hasonló illatot ont magából az egzotikus bazsalikomfajta. Nyár végére a vöröses-lilás virágcsúcsokkal igazi éke lesz a kertünknek.
Kapor
Senkinek sem kell bemutatni az egyik legnépszerűbb, ám nagyon is megosztó fűszernövényt. A nyár közepén szép sárgás-zöldes virágok jelennek meg a növény csúcsán, így nemcsak a jellegzetes illatával hívja fel magára a figyelmet.
Rozmaring
A kámforra emlékeztető keserű, aromás illatú fűszer- és gyógynövény az örökzöld bokor leveleiről azonnal felismerhető. Halványlila virágából ecetet is készítenek. Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít, illóolaja hajápoláshoz pedig kitűnő.
Görög oregánó
Vagy másik nevén a vadmajorannát már az ókorban is használták, többek között köhögéscsillapításra vagy fertőtlenítésre. Az apró, sűrűn elhelyezkedő ágacskák a jószerencse, a becsület, a tisztaság és az egészség jelképei voltak. Görögországban az ifjú pár fejére például görög oregánókoszorút tettek.
Fodormenta
Ha friss, hűsítő illatra vágyunk, akkor ültessünk néhány tövet a fodormentából! Hatóanyagainak köszönhetően teaként fogyasztva nagyon jót tesz a gyomornak, emésztésjavító hatású.
Ananászzsálya
A Mexikóban és Guatemalában őshonos növény nevét levélzetének ananászra emlékeztető aromájáról kapta. Az egynyári ananászzsálya csodaszép skarlátvirágaival azonnal magára vonzza a tekintetet.
Szöveg: D. E.
Fotók: Thinkstock, countryliving.com