Az endometriózis gyakran fájdalmas, változatos tünetekkel járó nőgyógyászati kórkép, melyet az életmódunk is befolyásol. Összeszedtük, hogy milyen ételeket érdemes elkerülni, hogy csökkenteni tudjuk a tüneteket.
  • Az endometriózis pontos okát nem ismerjük, tünetei pedig igen változatosak.
  • Némi összefüggés mutatkozik azonban a táplálkozás és a tünetek erőssége között.
  • Bizonyos ételcsoportok kiiktatásával enyhíthetjük a tüneteket. 

Számos nő életét keseríti meg az endometriózis, egy betegség, amire az orvosok még mindig nem találtak hatékony gyógymódot. Az orvostudomány gyógyszerekkel és különféle műtétekkel próbál segíteni a betegeken, ám ezek a módszerek, úgy tűnik, csupán időszakos megoldást tudnak nyújtani. Hogy milyen szoros az összefüggés egészség és étrend között, már nagyon sokszor kiderült. Nincs ez másképp az endometriózis esetében sem: bizonyos ételcsoportok segíthetnek, míg mások súlyosbíthatják a tüneteket.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül tíz százalékát érintő nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható, leggyakrabban a petefészkekben, a kismedencében és a hashártya felszínén.

A jóindulatú betegség összefügg a menstruációs ciklussal, és különféle tüneteket okoz, jellemzően ciklikus fájdalmat és meddőséget.

Az alábbi tünetek a legjellemzőbbek endometriózis esetén:

  • alhas, derék területén jelentkező fájdalom, ami menstruáció alatt rosszabbodik,
  • szexuális együttlét alatt vagy után fellépő fájdalom,
  • fokozott vérzés, meddőség,
  • fájdalmas vizelés, székelés, bélmozgások,
  • mindezek következtében szorongás, lehangoltság.
endometriozis-taplalkozas-kerulendo-etelek

A tudomány egyelőre nem találja az endometriózis gyógymódját (Fotó: Getty Images)

Az endometriózis kialakulásának pontos okát egyelőre nem ismeri a tudomány, de, úgy tűnik, számos tényező aktiválhatja a tüneteket, például:

  • az immunrendszer nem megfelelő működése,
  • állandó gyulladások a szervezetben,
  • mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás,
  • krónikus stressz.

Endometriózis és táplálkozás

Kutatások vizsgálták már a nőgyógyászati kórkép és a táplálkozás közötti kapcsolatot. Egy 2013-as tanulmány például megállapította, hogy azok a nők, akik több zöldséget és ómega-3 zsírsavat fogyasztanak, azok védettebbek az endometriózis tüneteivel szemben. A kutatók szerint

segíthet, ha a betegek elkerülik az ösztrogénszintet növelő élelmiszereket.

Egy 2015-ös, Brazíliában készült tanulmány szintén arra jutott, hogy a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, ómega-3 zsírsavak fogyasztása segíthet a tünetek súlyosbodásának megelőzésében.

Kerülendő ételek endometriózis esetén

Ezeket az ételeket ne fogyasszuk endometriózis esetén!

FODMAP-ételek

A FODMAP a fermentálható oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok rövidítése. Ez a bonyolultan hangzó kifejezés olyan szénhidrátokra és cukrokra vonatkozik, amelyeket a szervezet nehezen tud megemészteni.

Érdekesség, hogy egyes, tápanyagban gazdag gyümölcsök és zöldségek is a listán vannak, úgy mint az alma, a cseresznye, a karfiol vagy a fokhagyma.

Endometriózis esetén az orvos javasolhatja alacsonyabb FODMAP-tartalmú ételek fogyasztását. Ilyen például a tojás, a mandulatej, a padlizsán, az uborka, a szőlő vagy az eper.

Glutén

A glutén a legtöbb gabonában megtalálható, és általában kötőanyagként működik a kenyerekben és a pékárukban. Ezt a fehérjét a gyulladással hozzák összefüggésbe, ami az endometriózis okozta fájdalom súlyosbodásának egyik tényezője lehet. A gluténmentes diéta egyeseknél enyhítheti az endometriózis tüneteit, enyhítheti a gyomor- és bélrendszeri tüneteket, valamint javíthatja a hangulatot, illetve az alvást.

Vörös hús

Több kutatás is megállapította már, hogy a vörös hús fogyasztásának visszaszorítása környezetünk mellett a mi egészségünknek is jót tesz. Egy 2018-as tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik naponta több mint két adag vörös húst fogyasztanak, 56%-kal nagyobb az endometriózis kialakulásának kockázata.

Transzzsírok

Általánosan nem ajánlott túlzásba vinni a transzzsírok fogyasztását, de az endometriózissal élők fokozott kockázatnak vannak kitéve. Az olajban sült, feldolgozott és gyorsételek mind tetemes mennyiségű transzzsírt tartalmaznak, melyek növelhetik a rossz koleszterin szintjét, valamint a szívbetegség, stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is.

Alkohol

Az alkohol megváltoztathatja a szervezet ösztrogénfeldolgozó folyamatait, és ez magasabb hormonszintet okozhat. Emellett gyulladást is kiválthat, fokozva a meglévő tünetek súlyosságát.

Sokak szerint endometriózis okozta Marilyn Monroe tragédiáját is. 

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj