A túrós desszertek a legtöbb családban örök kedvencnek számítanak, legyen szó piskótás, linzeres vagy éppen kelt tésztás alapról. Ezért most három olyan isteni sütireceptet is megosztunk, amelyben a főszereplő a túró.

Sült túrótorta málnával és mandulával

sült túrótorta

HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

Az alaphoz: 15 dkg zabkeksz | 7 dkg vaj/margarin
A túrókrémhez: 50 dkg túró | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás cukor | 5 dkg vaj/margarin, olvasztva | 4 tojás | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 5 dkg étkezési keményítő
A tetejére: 15 dkg friss málna | 5 dkg szeletelt mandula

1. Az alaphoz ledaráljuk a zabkekszet, összekeverjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, az aljára méretre vágott sütőpapírt teszünk. Belekanalazzuk a vajjal összekevert kekszet, és egy kanál hátával elegyengetjük. Hűtőszekrénybe tesszük felhasználásig.
2. A túrókrémhez kikeverjük a túrót a cukrokkal, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. A masszát a kekszes alapra öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 60 percen át.
3. Ha kész, kihűtjük, majd friss málnával, és száraz serpenyőben megpirított mandulával díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS: 25 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 60 PERC
KALÓRIA: 3082 KCAL/ADAG

Ötlapos túrós

Ötlapos túrós

HOZZÁVALÓK KB. 16 SZELETHEZ:

A tésztához: 4 tojás | 1 teáskanál citromlé | 20 dkg cukor 5 dkg liszt | 5 dkg darált keksz vagy babapiskóta | 10 dkg darált mogyoró (vagy dió/mandula) | csipet só csipet őrölt gyömbér
A töltelékhez: 50 dkg túró | 12,5 dkg porcukor fél (kezeletlen) narancs reszelt héja és leve | 2 dl hideg habtejszín
A tetejére: 5 dkg csokoládéforgács

1. A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük kevés citromlével és a cukor felével. A sárgáját kihabosítjuk a maradék cukorral. Elvegyítjük a lisztet, a darált kekszet, a darált mogyorót, a sót és a gyömbért. A fehérjéhez hozzáadjuk a sárgájás részt, majd a lisztes keveréket, összeforgatjuk, simára keverjük.
2. Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, elsimítjuk benne a tésztát. 180 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 15 perc alatt, majd hűlni hagyjuk 10 percig.
3. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd öt egyenlő részre vágjuk.
4. A krémhez kikeverjük az áttört túrót a porcukorral, majd hozzáadjuk a narancs héját és levét, végül a habbá vert tejszínt.
5. A krémmel összerétegezzük a lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson, majd hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk csokoládéforgáccsal.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 15 PERC
KALÓRIA: 253 KCAL/ADAG

Kakaós reszelt túrós

Reszelt túrós

HOZZÁVALÓK EGY KB. 16X24 CM-ES TEPSIHEZ:

A tésztához: 25 dkg vaj/margarin | 1 tojás 10 dkg cukor | 1 csomag sütőpor
55 dkg liszt + 2 dkg a világos részhez
1 kis pohár tejföl (175 ml) | 2 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor
A túrókrémhez: 1 kg túró | 2 tojás | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás cukor 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja

1. A tésztához tálba mérjük a vajat/margarint, a tojást, a cukrot, a sütőporral kevert 55 dkg lisztet és a tejfölt, elkezdjük összegyúrni. Ha már majdnem kész a tészta, kettéosztjuk, az egyik feléhez hozzáadunk 2 dkg cukrozatlan kakaóport, a másikhoz 2 dkg lisztet. Ha kész, a két tésztacipót folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
2. A túrókrémhez kimérjük az alapanyagokat, alaposan összekeverjük. Egy 16×24 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
3. A sárga tésztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, elegyengetjük az előkészített tepsiben. Rásimítjuk a túrós tölteléket, majd ráreszeljük a kakaós tésztát. Kicsit eligazítjuk, majd 180 ºCra előmelegített sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 6267 KCAL/ADAG

A receptek a Nők Lapja Konyha 2018/4. számában jelentek meg.

Receptek és fotók: Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin blog szerzője.