A nyárelő legizgalmasabb finomsága a friss zöldborsó, amit közvetlenül a hüvelyből fejt ki az ember. Az édes, friss finomságból nagyon sokféle étel készíthető. Most három izgalmas receptet mutatunk.

Jó, persze a zöldborsó egész évben hozzáférhető, fagyasztott, konzerves vagy épp üveges verzióban, sőt, a nagyobb boltokban sok ezer kilométerrel odébbról érkező friss hüvelyest is kínálnak, de a zsenge, hazai, a hüvelyből helyben kifejtett borsónak egyszerűen nincsen párja.

A piac szerencsére már tele van az élénkzöld hüvelyessel, amit ilyentájt nemcsak főzésre érdemes betárazni, de nyersen nassoláshoz is: esti film vagy baráti beszélgetés mellé is tökéletes.

Ma három izgalmas receptet mutatunk, amikkel láthatóvá válik, milyen sokoldalú ez a különlegesen finom termény.

1. Gyömbéres-póréhagymás zöldborsódahl

Hozzávalók 4 személyre:

  • olaj
  • 1 szál póréhagyma
  • 1-1 teáskanál őrölt kurkuma
  • római kömény és currypor
  • 4-5 cm-es friss gyömbérdarab reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg zsenge zöldborsó
  • 2 dl kókusztej
  • 2 dl natúr joghurt
  • csilipehely ízlés szerint
  • 1 lime leve
  • 25 dkg jázmin rizs
  • 1 csokor koriander

Közepes lábosban, 2-3 evőkanál olajon kezdjük el dinsztelni a felkarikázott póréhagymát a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával együtt. Adjuk hozzá a zöldborsót, dinszteljük ezt is pár percet, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi a borsót. Sózzuk, főzzük puhára kb. 10 perc alatt.

Adjuk hozzá a kókusztejet, ezzel is főzzük 5-8 percet, ha szükséges fűszerezzük, végül vegyük le a tűzről, és keverjük el a forró raguban a joghurtot (ha sokat melegítjük, kicsapódik, rögössé válik). Csilivel és lime-lével tegyük pikánsabbá, jázminrizzsel kínáljuk a borsóragut. Tálaláskor szórjuk meg aprított korianderrel.

2. Zöldborsós-sonkás krokett házi ketchuppal

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg krumpli
  • 1 tojás
  • kb. 10 dkg liszt
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg füstölt sonka
  • frissen őrölt bors
  • 7-10 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

A mártogatóhoz:

  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál olívaolaj

A hámozott, kockákra vágott krumplit sós vízben főzzük egészen puhára, szűrjük le, hagyjuk teljesen kihűlni. Törjük össze villával, adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy már ne legyen ragacsos a tészta. Keverjük hozzá az apróra kockázott sonkát, a borsót. (Ha fagyasztottat vagy frisset használunk, forró vízben 5 perc alatt főzzük elő, majd szűrjük le. Ha konzervet, szűrjük le.) Sózzuk, borsozzuk.

A masszából formázzunk kis hengereket, majd forgassuk meg őket a zsemlemorzsában. Tegyük hűtőszekrénybe, ha lehűlnek a krokettek, sokkal ropogósabbra sülnek. A mártogatóhoz a paradicsomszószt szedjük tálba, reszeljük hozzá a fokhagymát. Sóval, borssal, mézzel, olívaolajjal ízesítsük. Tálalás előtt bő olajban süssük készre a kroketteket, szedjük papírtörlőre, majd tálaljuk a házi ketchuppal. Húsok, halak mellé köretként is adhatjuk, de finom ropogtatnivaló sörözéshez, borozáshoz is.

3. Mézes csirkenyárs zöldfűszeres zöldborsókrémmel, tepsis burgonyával

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

A borsókrémhez:

  • 25 dkg zöldborsó
  • 1 -1 csokor menta és bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl natúr görög joghurt
  • frissen őrölt bors
  • 1 lime leve

A nyárshoz:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem

A körethez:

  • 80 dkg sütni való burgonya
  • olívaolaj 

A borsókrémhez a zöldborsót főzzük puhára sós vízben, szűrjük le. Adjuk hozzá a menta- és bazsalikomleveleket, a fokhagymát, a joghurtot, majd botmixerrel pürésítsük. Sóval, borssal, lime-lével ízesítsük. A nyárshoz a csirkemellet vágjuk vékony csíkokra, kenjük meg az olaj, a méz és a zúzott fokhagyma keverékével. Hagyjuk állni legalább 1 órát, közben készítsük el a burgonyát.

A körethez a burgonya héját sikáljuk meg, vágjuk fel (ha van szeletelőgépünk, akkor azzal) 2 mm vékony, azonos méretű karikákra. Fektessük sütőpapírral bélelt sütőlemezre egy rétegben, kenjük meg olívaolajjal. Süssük ropogósra 250 C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt, a sütés végén sózzuk.

A húscsíkokat húzzuk nyársra, parázson (vagy forró serpenyőben) oldalanként 4-5 perc alatt süssük készre a nyársakat. Sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Kínáljunk mellé zöldborsókrémet és sült burgonyát.

Miért éppen borsó?

A zöldborsót nemcsak azért érdemes nyár elején minden mennyiségben fogyasztani, mert nagyon-nagyon finom, de jó tudni, hogy kifejezetten egészséges is. Bár kalóriatartalma nem kifejezetten alacsony (körülbelül a krumpliéhoz hasonló), mégis jól beleillik a diétás étrendbe is, mert szénhidrát-fehérje aránya sokkal kedvezőbb annál. Kiemelkedően magas rosttartalma miatt az emésztésre is nagyon jó hatással van, és számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Hétvégi gasztró sorozatunk korábbi részeit is olvastad?

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók

Nők Lapja Példakép Díj