A torták, szelet sütemények, pohárdesszertek krémjei általában ugyanarra a néhány alapkrémre épülnek, amiket különféleképpen ízesítünk. Ha megtanulod, melyik hogyan állítható elő, akkor utána saját ízlésedre szabhatod a süteményeket, esetleg újakat is alkothatsz kedved és az otthon található aktuális alapanyagok szerint.
Bár rengeteg különféle kategória lehetséges, alapvetően két csoportra oszthatjuk a süteménykrémeket: főzés nélkül, illetve főzéssel készülőkre.
A főzés nélküliekhez tartozik például a tejszínhab alapú krém, amit vaníliával, gyümölcspürével, gesztenyemasszával egyaránt ízesíthetsz. Hasonlóan pofonegyszerű a mascarponekrém, amikor a mascarponét porcukorral és kevés citromlével kihabosítod, aztán – ha szeretnéd – variálhatod gyümölcspürével, olvasztott csokoládéval, darált vagy durvára vágott olajos magvakkal, esetleg kókuszreszelékkel, grillázzsal. Lazíthatod tejszínhabbal is. Szintén főzés nélkül összedobhatók a sokoldalúan ízesíthető túrós töltelékek, sőt az alap vajkrémek is, amelyek csokoládéval, gyümölcspürével, darált olajos magvakkal turbózhatók tovább.
A legegyszerűbb főzött krémnek nevezhetjük a ganache-t, vagyis a tejszínből, csokoládéból készült krémet, hiszen a felforralt tejszínnel keverjük simára az apróra tört csokoládét. Kihűlés után robotgéppel habosítható, ilyenkor kivilágosodik és a térfogata is megnő.
A legklasszikusabb főzött krém a puding, amit ha tojással gazdagítasz, máris telt ízű sárgakrémet/cukrászkrémet kapsz.
A sima pudingot és a sárgakrémet is lazíthatod tovább vajjal, tejszínhabbal, mascarponéval, és természetesen fokozhatod az ízeket magokkal, csokoládéval, gyümölcsökkel.
A mousse alapú süteményekkel egyre többször találkozhatsz a cukrászdákban, ezeket sem olyan bonyolult elkészíteni. A gyümölcsös mousse-oknak tojásfehérjehab az alapja, míg a „nemgyümölcsös” mousse-oknak tojássárgájahab. A hozzáadott tejszínhab mindkettőben közös. Általában kerül bele zselatin is.
Kattints a videóra, amiből háromféle krém elkészítését is megtanulhatod, és az is kiderül, hogyan készül az indiáner piskóta!
Indiáner piskóta recept
Hozzávalók kb. 30 darab koronghoz vagy babapiskótához:
- 6 tojás
- fél dl víz
- 15 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1-2 evőkanál porcukor a babapiskótához
- A tojássárgáját a vízzel elkeverjük, kézi habverővel beleforgatjuk a liszt harmadát, teljesen sima, híg pépet készítünk belőle. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sárgájás pépet, végül több adagban hozzáadjuk a maradék lisztet. Simára keverjük.
- A masszát sima csöves habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kis távolságot hagyva diónyi korongokat vagy babapiskóta formákat nyomunk belőle. Ha babapiskótát készítünk, rászitáljuk a porcukrot.
- A 170 C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 8-10 perc alatt megsütjük. Félretesszük hűlni.
Elkészítés: 15 perc
Sütés: 8-10 perc
Málnakrémes kagyló recept
Hozzávalók 12-14 darabhoz:
- 24-28 darab indiáner piskótakorong
A tejszínes málnakrémhez:
- 3 dl hideg habtejszín
- 20 dkg mascarpone
- 10 dkg pürésített, szitán átnyomott málna (málnapüré)
- 5-10 dkg porcukor
A díszítéshez:
- csokoládéforgács, friss málna, aprított pisztácia
- A piskótakorongokat az indiáner piskóta receptben leírtak szerint elkészítjük. Egy-egy papír muffinkapszliba kettőt-kettő belehelyezünk egymásnak támasztva.
- A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét simára keverjük a porcukorral és a málnapürével, és óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
- A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd a két piskótakorong közé nyomjuk. Díszíthetjük csokoládéforgáccsal, friss gyümölccsel, aprított pisztáciával is.
Tipp: A málna helyett bármilyen szezonális gyümölcsöt használhatunk pürésítve, epret, áfonyát, szedret, őszibarackot, stb.
Elkészítés: 20 perc + piskóta elkészítése
Vaníliakrémes csúcsok recept
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 30 darab indiáner piskótakorong
A krémhez:
- 3 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor vagy 4 dkg étkezési keményítő
- 2 tojássárgája
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
A díszítéshez:
- friss gyümölcs (pl. eper)
- A piskótakorongokat az indiáner piskóta receptben leírtak szerint elkészítjük.
- Két dl tejet a cukorral felforralunk, a maradék tejet simára keverjük a tojássárgájával és a pudingporral, és besűrítjük vele a felforralt cukros tejet. Ahogy besűrűsödött, azonnal levesszük a lángról, hagyjuk kihűlni. (Lehetőleg tálcára terítve, frissen tartó fóliával a felszínén lefóliázva, így nem bőrösödik.)
- A kihűlt krémet alaposan átkeverjük, majd kihabosítjuk a nagyon puha vajjal/margarinnal és a vaníliamagokkal.
- Csillagcsöves habzsákba töltjük, majd csúcsokat/rózsákat nyomunk belőle a piskótakorongokra. Friss gyümölccsel díszítjük.
Tipp: Az alap krémet kihűlés után ízesíthetjük vanília helyett rummal, darált dióval/mákkal, kakaóporral, mogyorókrémmel, olvasztott csokoládéval stb.
Elkészítés: 30 perc + piskóta elkészítése és hűtés
Gesztenyemousse-os babapiskóta-torta recept
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:
- 20-25 darab babapiskóta
A mousse-hoz:
- 4 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 3 dl hideg habtejszín
- 20-25 dkg cukrozott gesztenyemassza
- kevé rum vagy rumaroma
- 1 teáskanál zselatin
A díszítéshez:
- friss gyümölcs, kakaópor
- A babapiskótákat az indiáner piskóta receptben leírtak szerint elkészítjük. Egy 18 cm átmérőjű csatos tortaformát vagy tortagyűrűt körberakunk a szükség szerint levágott babapiskótákkal, majd az alját is kirakjuk vele úgy, hogy minél kevesebb hely legyen köztük.
- A mousse-hoz a tojássárgáját a cukorral gőz felett csípősre melegítjük (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd levesszük a gőzről, és kihűlésig robotgéppel lágy habbá verjük. A tejszínt lágy töltőhabbá verjük (kb. majonéz sűrűségűre).
- Kevés tejszínhabbal elkeverjük a tojássárgájahabot. A gesztenyét a rummal megpuhítjuk, majd a tojássárgájahabhoz keverjük, végül beleforgatjuk a tejszínhabot is. Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk az előzőleg fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
- A krémet az előkészített tortaformába töltjük, majd néhány órára vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor friss gyümölccsel, kakaóporral díszíthetjük, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Elkészítés: 35 perc + piskóta elkészítése, hűtés
Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!
A Cukrászsuli korábbi részei itt nézhetők meg!