Az alacsony kalóriatartalmú cukorpótló xilitet összefüggésbe hozták a szívroham, a stroke, illetve a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás kockázatával kutatók.
A Cleveland Clinic tudósai a European Heart Journalban megjelent tanulmányukban hívták fel a figyelmet a világszerte népszerű édesítőszer, a nyírfacukor fogyasztásának kockázataira.
„Ez már a második cukoralkohol fajta, amelynél azonosítottuk, hogy a vérben észlelt xilitszint összefüggésbe hozható a megnövekedett véralvadási kockázattal, a szívinfarktus, illetve a stroke fokozott kockázatával” – mondta el Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézetének tanszékvezetője, aki a kutatást is vezette.
Mi a xilit?
A xilit egy adalékanyagként használt cukoralkohol, ami mintegy negyven százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a valódi cukor, ám úgy néz ki és ízre is olyan, mint a hagyományos cukor.
Természetes módon kis mennyiségben is jelen van a gyümölcsökben és zöldségekben, továbbá az emberi szervezet is termeli.
Jóval nagyobb koncentrációban használják cukormentes rágógumikban, cukorkákban, fogkrémekben és pékárukban, valamint a „keto diétához” ajánlott termékekben is megtalálható.
Tavaly ugyanez a kutatócsoport hasonló összefüggést talált egy másik népszerű édesítőszerrel, az eritrittel kapcsolatban is.
Boldog-boldogtalan eszi a xilitet
„Egészséges önkénteseknek adtunk nyírfacukrot tartalmazó italt, hogy lássuk, milyen magas lesz a xilitszint. Azt láttuk, hogy az 1000-szeresére nőtt” – árult el részleteket a kutatásról Stanley Hazen tanszékvezető. Amikor cukrot eszünk, a glükózszint ugyan megemelkedik tíz, húsz százalékkal, de nem ilyen kiugró értékben – tette hozzá.
A vizsgálat során azt találták, hogy azoknál az embereknél, akiknek a xilit szintje a vizsgált csoport felső negyedébe tartozott, a következő három év során körülbelül kétszer nagyobb volt a szívroham, a stroke vagy a halálozás kockázata, mint az alsó negyedbe tartozóknál.
A szakértő úgy véli, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a cukorhelyettesítők használata, főként az elhízás gyakorisága miatti aggodalmak miatt.
Túl sokat fogyasztunk belőle, és ez főképp azokra igaz, akik a leginkább veszélyeztetettek a szívroham és a stroke szempontjából, például a cukorbetegek – hangsúlyozta.
A fogkrémet azért ne dobjuk ki
Noha a tanulmány azt nem bizonyította, hogy a xilit egyedül lenne felelős a szívroham, a stroke vagy a halálozás magasabb előfordulásáért, azt javasolják a betegeknek, hogy kerüljék a xilit és más cukoralkoholok fogyasztását, amelyek neve „itol”-ra végződik.
Stanley Hazen szerint a mostani tanulmány ismét azt mutatja, hogy azonnali szükség van a cukoralkoholok és a mesterséges édesítőszerek vizsgálatára, különösen mivel továbbra is ajánlott a fogyasztásuk elhízottaknak vagy cukorbetegnek.
Természetesen nincs arról szó, hogy ezentúl dobjuk ki a fogkrémet, ha xilit van benne, de tisztában kell lennünk azzal, hogy a nagy mennyiséget tartalmazó termékek fogyasztása növelheti a vérrögképződés kockázatát.
A xilit halálos méreg házi kedvenceinkre nézve.
Kiemelt kép: Getty Images