Képzeld csak magad elé: bágyadt nyári délután van, ebéd után úgy bebólintottál egy árnyékos hintaágyban, hogy késő délután van, mire felkelsz. Valaki tányért és egy szelet illatos cseresznyés süteményt hoz.
Bárcsak minden vasárnap ilyen lenne, nem igaz? Azt, hogy minden vasárnap este egy tündéri nagymama cseresznyefája alatt pihegve érjen, nem tudjuk garantálni, a következő három recept kapcsán viszont bátran ígérgetünk. Imádni fogd az összeset.
1. Cseresznyés-ricottás pite
Hozzávalók egy 24-26 cm átmérőjű pitéhez:
A tésztához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- csipet só
- 2,5 dkg porcukor + a tálaláshoz
- 10 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 40 dkg ricotta
- 7,5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1-1 (kezeletlen) citrom és narancs reszelt héja
- 20 dkg magozott cseresznye (friss, befőtt vagy fagyasztott is jó)
A tésztához a lisztet keverjük el a porcukorral és a sóval, morzsoljuk el a vajjal vagy margarinnal, majd az egész tojás hozzáadásával gyúrjuk tésztává. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. A befóliázott tésztacipót 30 percre tegyük hűtőbe pihenni.
A töltelékhez a ricottát keverjük össze a porcukorral, a tojással és a reszelt citrushéjakkal. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, simítsuk 24-26 cm átmérőjű piteformába úgy, hogy az oldalára is jusson. A széleket vágjuk le, tegyük félre. Simítsuk a ricottakrémet az előkészített pitébe, és oszlassuk el rajta a lecsepegtetett cseresznyét. A maradék tésztát gyúrjuk újra össze, nyújtsuk ki, vágjunk belőle csíkokat.
Helyezzük ezeket a pite tetejére, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük készre. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: Bár úgy nem autentikus, de ugyanennyi túróval is helyettesítheted a ricottát!
2. Cseresznyés-mandulás kuglóf
Hozzávalók egy kuglófhoz:
- 25 dkg vaj/margarin + a formához
- 20 dkg porcukor + a díszítéshez
- 4 tojás
- 10 dkg darált mandula
- fél csomag sütőpor
- 20 dkg liszt + a formához,
- 15-20 dkg magozott cseresznye
A tésztához a puha vajat/margarint a porcukorral habosra keverjük, folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a darált mandulával és sütőporral elkevert lisztet. Végül beleforgatjuk a jól lecsöpögtetett cseresznyét, ügyelve, hogy ne törjön össze. A formát kivajazzuk, kilisztezzük, és megtöltjük a masszával. 160 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Tipp: Ha a gyümölcsöt lisztbe forgatjuk a tésztába keverés előtt, nem száll le az aljára.
3. Fekete-erdő muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 10 dkg magozott cseresznye
- 20 ml cseresznyepálinka
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg vaj/margarin
- 3 tojás
- 5 dkg étcsokoládé
- csipet só
- 1 evőkanál sötét
- cukrozatlan kakaópor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 15 dkg liszt
A habhoz:
- 3 dl tejszínhab
A díszítéshez:
- 5 dkg étcsokoládé
- kevés tejszínhab
- 12 szem cseresznye
A kimagozott cseresznyére öntjük a pálinkát, néhány percet állni hagyjuk. A porcukrot a puha vajjal/margarinnal habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Hozzáadjuk az áztatott cseresznyét, majd a darabolt étcsokoládéval, sóval, kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük.
A kapszlival bélelt muffin forma mélyedéseibe töltjük a masszát (a három- negyedéig érjen). 170 °C-ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Miután kihűltek, a tetejüket gőz felett vagy mikróban olvasztott csokoládéba mártjuk, majd dermedés után levágjuk a kalapokat. Megtöltjük a felvert tejszínhabbal, majd visszahelyezzük a tetőket. Tejszínhabbal, cseresznye szemekkel díszítjük.
Miért éppen cseresznye?
A cseresznye, másik kedvencünkkel, a meggyel együtt a nyár egyik első, isteni finom gyümölcse. A korai fajták már májusban megjelenhetnek, júniusban viszont már ellepik a piacokat. Ha fegyvert fognak rám, se tudnám eldönteni, melyiket szeretem jobban, míg a meggyet fanyarságáért, a cseresznyét inkább ress húsáért szeretem, és mert isteni finom íze jól harmonizál azokkal a fűszerekkel, amelyekkel süteményeinket ízesítjük.
Ezt a finom, egészséges, vitaminokban, rostokban gazdag gyümölcsöt az évnek ebben a szakában együk mindenféle formában, ha pedig valahol nagyobb mennyiséghez jutunk, tegyünk is el belőle.
Azt pedig már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a cseresznye fontos szépítőszer is.
Kiemelt kép: Getty Images