Laktató fogás a tavaszi piac kincseiből: Sajtos-sonkás rakott újburgonya

Az újburgonya szezonját vétek lenne kihagyni, ugyanis remek rakottast készíthetünk belőle! A recept titka a friss rozmaring, a jó sok petrezselyem és ráadásként még egy kis tejföllel is felturbózhatjuk!

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

80 dkg újburgonya, 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor friss rozmaring, só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 25 dkg füstölt, főtt sonka, 15 dkg cheddar sajt (vagy más zsíros sajt)

1. Az újburgonyát tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra. Az olívaolajon, lábosban pároljuk puhára a zúzott fokhagymával és az összevágott rozmaringlevelekkel együtt, adjunk hozzá kevés (kb. 1 dl) vizet. Sózzuk, amikor megpuhult, szórjuk meg az aprított petrezselyemmel.

2. A sonkát kockázzuk fel apróra, a sajtot reszeljük le. Rétegezzük tűzálló tálba az újburgonyát a sonkával és a sajttal (5 dkg sajtot tegyünk félre), közben borsozzuk. A tetejére szórjuk a félretett 5 dkg sajtot. 3 Süssük össze 250 ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt. Kínáljuk ecetes zöldsalátával.

ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC
SÜTÉS: 15-20 PERC
KALÓRIA: 495 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2018/05. számában jelent meg, még több tavaszi finomság társaságában.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője.