A fagyit mindenki szereti, de idén elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki finom és jó minőségű nyalánkságra vágyik. Itt van a házi fagyi receptek ideje!
  • A jó minőségű fagyinak nincs párja, ezekért azonban mélyen a zsebbe kell nyúlni, az olcsó viszont sokszor gyatra minőségű.
  • A megoldás a házi fagyi: három receptet mutatunk, amelyeket kedvünkre variálhatunk.
  • Nem kell hozzájuk cukrásznak lenni, ráadásul csak két hozzávaló szükséges hozzájuk.

Egész hétre kánikulát, perzselő napsütést és fülledt időt jósolnak. Az ilyen híreket olvasva, pláne a városban az aszfaltot koptatva mindannyian vágyunk egy kis hűsítő finomságra. A boltban kapható jégkrémek nemcsak drágák, de sokszor tele is vannak mesterséges adalékokkal és cukorral, a fagylaltozókban pedig ma már a silány és kiváló minőségű fagyiért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Érdemes lehet ezért otthon is próbálkozni a fagyikészítéssel. Még akkor is, ha nincsenek speciális eszközeink a dologhoz. Nemcsak egészségesebbek és finomabbak lesznek ezek a nassok, de sokkal olcsóbbra is jönnek ki, ráadásul remekül variálhatók, mert igényünk, kedvünk és pénztárcánk függvényében bátran turbózhatjuk őket a legkülönfélébb hozzávalókkal.

egyszerű házi fagyi recept

Alig néhány hozzávalóból szuper fagylaltot készíthetünk házilag is (Fotó: Getty Images)

Ebben a cikkben három olyan házi fagyi receptet mutatunk be, amelyek mindössze két összetevőből állnak. Innentől nincs kifogás: meg is nyithat az otthoni fagyizó!

1. Házi vaníliafagyi

Hozzávalók:

  • 250 ml tejszín
  • 200 g sűrített tej

Elkészítés:

A tejszínt alaposan behűtjük, majd egy nagy tálba öntjük és kemény habbá verjük. Amikor ez kész, lassan hozzáadagoljuk a sűrített tejet, és óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot. Az így kapott masszát terítsük el egy zárható műanyag vagy fém edénybe, majd tegyük a fagyasztóba legalább 4-5 órára, amíg teljesen meg nem dermed.

Az eredmény egy kifejezetten krémes, lágy házi fagyi, amit tovább gazdagíthatunk például gyümölcsökkel, csokoládéval vagy magvakkal.

Van még néhány házi fagyi- és jégkrém recept a tarsolyunkban!

2. Házi mogyorófagyi

Hozzávalók:

  • 4 érett banán
  • 4 evőkanál mogyoróvaj

Elkészítés:

Hámozzuk meg a banánokat, majd vágjuk őket kisebb darabokra, és fagyasszuk le őket. Miután a banándarabok megfagytak, tegyük őket egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe. Adjuk hozzá a mogyoróvajat is, majd keverjük addig, míg krémes állagú masszát nem kapunk.

Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés tejet vagy növényi tejet is adhatunk hozzá. A banános-mogyoróvajas krémet terítsük szét edényben, majd tegyük vissza a fagyasztóba további 1-2 órára, hogy teljesen megszilárduljon.

Ezt a tápláló fagyit apróra tört mogyoróval még finomabbá teheted!

3. Házi csokifagyi

Hozzávalók:

  • 2 érett avokádó
  • 3 evőkanál cukrozott (!) kakaópor

Elkészítés:

Vágjuk ketté az avokádókat, távolítsuk el a magjukat, és kanalazzuk a húsukat egy keverőtálba, és adjuk hozzá a kakaóport is. Turmixoljuk simára, amíg homogén, krémes állagot nem kapunk. Az avokádós-kakaós keveréket terítsük szét egy tálban, és tegyük a fagyasztóba legalább 2-3 óra hosszára, amíg házi fagyink teljesen meg nem dermed.

Ha igazi nagyfogyasztó vagy, vagy nagyon komolyan veszed a fagyikérdést, később érdemes lehet beruháznod egy házi fagyigépbe is, ami egyszerre hűti és keveri a fagyidat, hogy annak csodásan krémes állaga legyen. Egy ilyen gép birtokában fagyikészítési projektednek csak a fantáziád szabhat határt.

Egészségedre!

Hűsölés mellé ezt a korábbi, a fagyizás hazai történetéről szóló cikkünket ajánljuk figyelmedbe!

Kiemelt kép: Getty Images