- A jó minőségű fagyinak nincs párja, ezekért azonban mélyen a zsebbe kell nyúlni, az olcsó viszont sokszor gyatra minőségű.
- A megoldás a házi fagyi: három receptet mutatunk, amelyeket kedvünkre variálhatunk.
- Nem kell hozzájuk cukrásznak lenni, ráadásul csak két hozzávaló szükséges hozzájuk.
Egész hétre kánikulát, perzselő napsütést és fülledt időt jósolnak. Az ilyen híreket olvasva, pláne a városban az aszfaltot koptatva mindannyian vágyunk egy kis hűsítő finomságra. A boltban kapható jégkrémek nemcsak drágák, de sokszor tele is vannak mesterséges adalékokkal és cukorral, a fagylaltozókban pedig ma már a silány és kiváló minőségű fagyiért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.
Érdemes lehet ezért otthon is próbálkozni a fagyikészítéssel. Még akkor is, ha nincsenek speciális eszközeink a dologhoz. Nemcsak egészségesebbek és finomabbak lesznek ezek a nassok, de sokkal olcsóbbra is jönnek ki, ráadásul remekül variálhatók, mert igényünk, kedvünk és pénztárcánk függvényében bátran turbózhatjuk őket a legkülönfélébb hozzávalókkal.
Ebben a cikkben három olyan házi fagyi receptet mutatunk be, amelyek mindössze két összetevőből állnak. Innentől nincs kifogás: meg is nyithat az otthoni fagyizó!
1. Házi vaníliafagyi
Hozzávalók:
- 250 ml tejszín
- 200 g sűrített tej
Elkészítés:
A tejszínt alaposan behűtjük, majd egy nagy tálba öntjük és kemény habbá verjük. Amikor ez kész, lassan hozzáadagoljuk a sűrített tejet, és óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot. Az így kapott masszát terítsük el egy zárható műanyag vagy fém edénybe, majd tegyük a fagyasztóba legalább 4-5 órára, amíg teljesen meg nem dermed.
Az eredmény egy kifejezetten krémes, lágy házi fagyi, amit tovább gazdagíthatunk például gyümölcsökkel, csokoládéval vagy magvakkal.
Van még néhány házi fagyi- és jégkrém recept a tarsolyunkban!
2. Házi mogyorófagyi
Hozzávalók:
- 4 érett banán
- 4 evőkanál mogyoróvaj
Elkészítés:
Hámozzuk meg a banánokat, majd vágjuk őket kisebb darabokra, és fagyasszuk le őket. Miután a banándarabok megfagytak, tegyük őket egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe. Adjuk hozzá a mogyoróvajat is, majd keverjük addig, míg krémes állagú masszát nem kapunk.
Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés tejet vagy növényi tejet is adhatunk hozzá. A banános-mogyoróvajas krémet terítsük szét edényben, majd tegyük vissza a fagyasztóba további 1-2 órára, hogy teljesen megszilárduljon.
Ezt a tápláló fagyit apróra tört mogyoróval még finomabbá teheted!
3. Házi csokifagyi
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó
- 3 evőkanál cukrozott (!) kakaópor
Elkészítés:
Vágjuk ketté az avokádókat, távolítsuk el a magjukat, és kanalazzuk a húsukat egy keverőtálba, és adjuk hozzá a kakaóport is. Turmixoljuk simára, amíg homogén, krémes állagot nem kapunk. Az avokádós-kakaós keveréket terítsük szét egy tálban, és tegyük a fagyasztóba legalább 2-3 óra hosszára, amíg házi fagyink teljesen meg nem dermed.
Ha igazi nagyfogyasztó vagy, vagy nagyon komolyan veszed a fagyikérdést, később érdemes lehet beruháznod egy házi fagyigépbe is, ami egyszerre hűti és keveri a fagyidat, hogy annak csodásan krémes állaga legyen. Egy ilyen gép birtokában fagyikészítési projektednek csak a fantáziád szabhat határt.
Egészségedre!
Hűsölés mellé ezt a korábbi, a fagyizás hazai történetéről szóló cikkünket ajánljuk figyelmedbe!
Kiemelt kép: Getty Images