És mihez kezdjünk az így elkészített lekvárral? Egy finom dzsemkölteményből lehet ajándék szeretteinknek, köszönetnyilvánítás egy ismerősnek, vagy éppen a bocsánat jele valaki másnak. De lehet akár egy zamatos nyári pillanat a reggeli kenyérhez, egyenesen az üvegből. Ugye, jól hangzik?
1. Rozmaringos baracklekvár
Hozzávalók
1,5 kg sárgabarack (magozva mérve) | 1 evőkanál apróra vágott rozmaring | 500 g Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés
A barackot megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, és a felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a felaprított rozmaringot, és felfőzzük. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük, majd leturmixoljuk, és forrón steril üvegekbe töltjük.
2. Lime-os málnalekvár
Hozzávalók
1,5 kg friss málna | 1 lime reszelt héja és leve | 500 g Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés
A málnát megmossuk, hozzáadjuk a lime reszelt héját és levét és a befőzőcukrot, és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Leturmixoljuk, még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.
3. Pezsgős áfonyalekvár
Hozzávalók
1,5 kg friss áfonya | 1 dl (száraz) pezsgő | 500 g Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés
Az áfonyát megmossuk, fazékba tesszük, hozzáadjuk a befőzőcukrot és a pezsgőt, és felforraljuk. Kevergetjük, és forrástól számítva 8–10 percig főzzük. Leturmixoljuk, még forrón steril üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.
4. Zöldalmás málnalekvár
Hozzávalók
1 kg friss málna | fél kg zöldalma (tisztítva mérve) | 500 g Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés
A gyümölcsöket megmossuk, az almát kis kockákra vágjuk. A málnát és az almát összekeverjük a befőzőcukorral, és felfőzzük. Forrástól számítva 8–10 percig főzzük, majd leturmixoljuk, és forrón steril üvegekbe töltjük.
5. Áfonyás málnalekvár
+1 Cseresznyeszörp
Hozzávalók
1 kg érett cseresznye | 1 l víz | 1 kg Koronás Szirupcukor bogyós és csonthéjas gyümölcsökhöz
Elkészítés
A megmosott, kimagozott cseresznyét forraljuk fel a vízzel, és főzzük kb. 5 percig. Ha kihűlt, keverjük össze szirupcukorral és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Nyomkodjuk át a gyümölcsmasszát, majd szűrjük le. Forraljuk fel a szirupot, majd főzzük 3 percig, és forrón töltsük a sterilizált palackokba. Szorosan zárjuk le, és tároljuk hűvös helyen.
És még ennél is több vár ránk idén nyáron a Koronás Cukorral:
Rengeteg inspiráció izgalmas receptekkel, címkék, amelyeket magunk tervezhetünk meg olyanra, amilyenre csak szeretnénk, és színes, gyümölcsöző játékok.
Nézz körül a koronascukor.hu/tobbmintlekvar oldalon, kövess minket Facebookon és Instagramon a további meglepetésekért!
Kívánjuk, hogy több legyen Neked a nyárban!
A Koronás Cukor csapat
Kiemelt kép és fotók: Argana