Az édes és éretten szinte krémes, magas cukortartalmú sárgabarack sokak kedvence. Nemcsak frissen fogyasztva kiváló nassolnivaló, de jól helytáll süteményekben, lekvárokban, kompótokban és salátákban, na meg aszalva sem utolsó.
A gasztronómiában azért is népszerű alapanyag, mert sokoldalúan felhasználható: édes és sós ételekhez is jól illik, isteni például erősebb ízű sajtokkal vagy húsokkal társítva, de mézédesre sütve joghurttal is remek párost alkot. És akkor még nem is beszéltünk a pálinkáról.
Ha pálinka nem is, három isteni recept következik.
1. Fűszeres csirkemell sárgabarack-csatnival
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg sárgabarack
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál méz
- fél kávéskanál erőspaprika-krém
- 1 evőkanál fehér balzsamecet
- 1 szál póréhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 80 dkg csirkemellfilé
- só
- nagy csipet őrölt római kömény
- nagy csipet őrölt fahéj
- olaj a sütéshez
A sárgabarackot kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, egy keverőtálba tesszük. 1 dl vizet összeforralunk a cukorral és a mézzel, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kicsit meghűlt, hozzáadjuk a paprikakrémet és a balzsamecetet, az apróra vágott póré- hagymát és petrezselymet is.
Összekeverjük a barackkal, hűtőbe tesszük 1 órára. A fél csirkemellfiléket besózzuk, megszórjuk római köménnyel, fahéjjal, majd egy serpenyőben kevés olajon, közepes lángon mindkét oldalán megsütjük. A csirkét a barackcsatnival a tetején tálaljuk. Köretként adhatunk mellé krokettet, főtt rizst, kuszkuszt stb.
2. Gyümölcspizza
Hozzávalók 6-8 szelethez:
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 dl natúr joghurt
- 10 dkg vaj/margarin
- csipet só
A „feltéthez”:
- 2 dl sűrű görög/török joghurt
- édesítőszer ízlés szerint
- friss gyümölcs (sárgabarack, nektarin, eper, cseresznye)
A liszteket keverjük el egymással és a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a natúr joghurtot, vajat/margarint, sót. Gyúrjuk össze a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki egy nagy kerek lapnak (kb. 3 mm vastag legyen). Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, villával szurkáljuk meg, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 15 perc alatt készre a tésztalapot.
Közben a sűrű görög joghurtot (vagy az egy éjszakán át csöpögtetett hagyományos natúr joghurtot) keverjük el egy kevés édesítőszerrel. A kisült lapot hagyjuk kicsit hűlni, kenjük meg a joghurttal, díszítsük a friss gyümölcsökkel.
3. Mentás sárgabarack-granita
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 40 dkg sárgabarack
- 2 dl víz
- 1 kis csokor menta
A barackokat mossuk meg, magozzuk ki, tegyük egy botmixer táljába, öntsük hozzá a vizet, és turmixoljuk pépesre. Öntsük egy lapos műanyag tálba, tegyük a mélyhűtőbe. Amint elkezd fagyni, 30 percenként turmixoljuk át botmixerrel, amíg kásás nem lesz. A mentát aprítsuk finomra késsel, keverjük a kész granitához, majd tálaljuk.
Éljen a sárgabarack!
Nem elég, hogy a sárgabarack nagyon finom, még kifejezetten egészséges is! Magas rosttartalma mellett kiemelkedően gazdag sejtvédő likopinban és C-vitaminban, emellett magas káliumtartalmával segíti a megfelelő szívműködést is. Mivel a szezon viszonylag rövid, és szedése után viszonylag hamar romlik is a barack, érdemes befőzéssel is tartósítani belőle, hogy télen mézédes, aranyszínű baracklekvárral ehessük a grízes tésztát, palacsintát, vajas kenyeret vagy épp a máglyarakást.
A múlt heti hétvégi gasztróban a cseresznye került terítékre!
Kiemelt kép: Getty Images