HOZZÁVALÓK EGY 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 8 tojás | 16 dkg cukor 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor fél csomag sütőpor | 15 dkg liszt
Az eperpudinghoz: 20 dkg eper | 2 dl víz 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor A tejszínes töltelékhez: 4 dl tej 7,5 dkg cukor | 8 dl hideg habtejszín 1 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor 1 csomag habfixáló | 10 dkg tejcsokoládé 10 dkg eper
A díszítéshez: 4 dl habtejszín 10 dkg tejcsokoládé-forgács néhány szem friss eper
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszát egy kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºCra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen 4 lapba vágjuk.
3. Elkészítjük az eperpudingot: az epret megtisztítjuk, felkockázzuk, egy kis lábosba tesszük 1 dl vízzel és a cukorral. Forrástól számítva kb. 1 percig főzzük, majd a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük. Ismét felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen összetöltünk vele két piskótalapot, félretesszük hűlni.
4. A tejszínes töltelékhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük az 1 dl tejben elkevert pudingporral. Kihűtjük. A habtejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, a kihűlt és jól átkevert pudinghoz forgatjuk. A krémet elfelezzük, a felébe beleforgatjuk a mikróban vagy gőz felett megolvasztott tejcsokoládét, a másik felébe a tisztított, felkockázott epret.
5. Az eperpudinggal összetöltött, teljesen kihűlt lapokra rákenjük a tejcsokoládés krémet, majd rátesszük a harmadik lapot. Rárétegezzük az epres tejszínkrémet, rárakjuk a negyedik lapot.
6. A díszítéshez a tetejét és az oldalát vékonyan bekenjük tejszínnel, az oldalát csokoládéforgáccsal borítjuk. Csillagcsöves nyomózsákból tejszínt nyomunk a tetejére, friss eperrel díszítjük, a tetejére is szórhatunk néhány csokoládéforgácsot. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 8064 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha 2018/05. számában jelent meg, még több tavaszi édesség társaságában.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós