- Bizonyos zöldségfélék nem csupán az egészséges életmódhoz, de a zsírégetéshez is hozzájárulnak.
- A legtöbb zöldségnek alacsony a glikémiás indexe, így cukoranyagcsere-zavar esetén sem tiltólistásak.
- Mutatunk 5 finom, zsírégető zöldséget, amit bátran fogyaszthatunk fogyókúra alatt is.
A zöldségek zsírégető tulajdonságait nem közvetett módon kell értelmeznünk, hiszen ha létezne olyan vitaminforrás, ami garantáltan lefaragja rólunk a kilókat, már biztosan kígyózna a sor a sarki zöldségesnél. Valójában ezek a táplálékok
alacsony kalória- és magas rosttartalmuk révén járulnak hozzá az súlycsökkentéséhez, a gyorsabb anyagcseréhez.
Ezeken felül továbbá vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdagok, melyek ugyancsak támogatják a zsírégető folyamatokat és nem utolsó sorban hozzájárulnak az egészséges életmódhoz.
Akkor is nyugodt szível fogyaszthatunk belőlük, ha inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdünk, ugyanis
a legtöbb zöldségnek alacsony a glikémiás indexe,
ami azt jelenti, hogy lassan emésztődnek és nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést a szervezetben. Ráadásul ebben a forróságban nem is kívánjuk a nehéz ételeket, van, hogy egész nap csak friss gyümölcsöket és zöldségeket falatoznánk, hát miért ne táraznánk be alakbarát vitaminokból.
Legutóbb azokat a frissítő gyümölcsféléket szedtük össze, melyeket nem csupán akkor érdemes magunkhoz vennünk, ha fogyni szeretnénk, ezúttal pedig a zsírégető zöldségfélékre hozunk néhány hasonlóan jótékony tippet a forró nyári napokra.
Ezeket a zöldségeket edd, ha diétázol
1. Brokkoli
Nemrég megírtuk, hogy a nyári fogyókúra slágerzöldsége a patisszon, de a szintén szezonális brokkoli sem hiányozhat a tányérunkról, főleg, hogy változatosan elkészíthetjük, hiszen nyersen, sütve és párolva is mennyei. Mindemellett kalóriaszegény, magas a rost- és fehérjetartalma, a benne található fitokemikáliák pedig csökkentik a gyulladást, támogatják a szív és a csontok egészségét.
A brokkoli a kvercetin antioxidánsnak hála a vérnyomás csökkentésében is segít, ami pedig a fogyást illeti, egyetlen csésze főtt brokkoli már 5 gramm rostot és 3,7 grammnyi fehérjét tartalmaz, mindezt összesen 55 kalóriáért cserébe. A brokkolinak továbbá magas a C- és K-vitamin, valamint a folsavtartalma, melyek létfontosságú szerves vegyületek az immunrendszer számára.
Diétacsapda: Ezt a 2 népszerű dolgot hagyd ki az étrendedből, ha jót akarsz.
2. Sárgarépa
Gyerekként előszeretettel rágcsáltuk, de felnőttként is érdemes megtartani ezt a jó szokást, pláne, ha még idén nyáron csökkentenénk pár centivel a ruhaméretünket. A sárgarépa alacsony kalóriatartalmú, snack-falatkának is beillő, édes zöldség, mely kicsivel több természetes cukrot tartalmaz, ám cserébe egyúttal nagyobb mennyiségű rostot is.
Egy csésze sárgarépában 3,4 gramm rost található, ami háromszor több, mint ugyanennyi leveles zöldségben,
miközben csak 52 kalóriáról van szó. Egy 2021-es tanulmány a sárgarépa gyakori fogyasztását a testtömeg-index csökkenésével is összefüggésbe hozta: a vér magasabb béta-karotinszintje csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az antioxidánsban gazdag sárgarépa nyersen, salátába aprítva, fűszerekkel és szószókkal, édesen és sósan is ízletes, ropogós finomság.
3. Zöldborsó
Egy másik szezonális zöldség, mellyel nem lőhetünk mellé az életmódváltás során, az a zsenge zöldborsó, ez egy rendkívül hatékony és nem mellesleg finom diétás alapanyag. Bár a burgonyához és a kukoricához hasonlóan tartalmaz keményítőt, vagyis nagyobb mennyiségű szénhidrátot, ez így is elenyésző magas rost- és fehérjetartalmához képest. (Egy csésze főtt zöldborsó 3,8 g rostot, 2,2 g fehérjét és 37 kalóriát tartalmaz.)
Frissen, fagyasztva, fokhagymával, olívaolajjal, főzve vagy sütve, főzelékként vagy pörköltként, bárhogy elkészíthetjük és fogyaszthatjuk,
egyedül konzervnél kell figyelnünk a nátrium mennyiségére, mert megemelheti a vérnyomást.
A borsó hosszú ideig biztosítja a jóllakottságot, magas fehérjetartalma pedig garantáltan hozzájárul a súlycsökkenéshez, a szervezet ugyanis – a szénhidráthoz és a zsírhoz képest – kétszer annyi kalóriát éget el a fehérje megemésztésével.
4. Karfiol
A diétás receptek egyértelmű sztárja a karfiol, melyet pizzaalapként, rizs és burgonyapüré helyettesítésére, salátákba, de egyszerűen megsütve is bűntudat nélkül magunkhoz vehetünk. Egy csésze apróra vágott karfiol mindössze 27 kalóriát, 2 gramm rostot és 2 gramm fehérjét tartalmaz, miközben a benne lévő növényi szteroloknak hála csökkenti a koleszterinszintet, ezzel pedig javítja a keringést.
A karfiol azon túl, hogy alakbarát, rendkívül sokoldalú, változatos ízvilága könnyen elkészíthető alapanyaggá teszi még azok számára is, akik nem tartják magukat konyhatündérnek. Amennyiben köretként nem rajongunk a sült változatáért, próbáljuk meg helyettesíteni karfiolrizzsel, vagyis egyszerűen daráljuk finomra a zöldséget, majd az így kapott darát pirítsuk meg olajon, sóval és borssal ízesítve.
5. Spenót
Nem tartozik az abszolút kedvenc zöldségek közé, de talán ha megosztjuk, hogy a spenót 91%-a víz, alacsony kalóriatartalmú, emellett hidratáló és tápláló, akkor már biztosan kedvet kapunk hozzá, hogy életmódváltásunk alatt elkészítsük. Mivel az íze enyhe, friss, és az állaga is könnyed, akárcsak a kelkáposztának, érdemes belőle tartanunk a hűtőszekrényben, pláne, hogy napi fogyasztása hosszú távon súlycsökkenést eredményez.
Már három csészényi nyers spenót a napi érték több mint 300%-át biztosítja K-vitaminból, 28%-át C-vitaminból, 47%-át pedig az ajánlott A-vitamin mennyiségből. Mivel alacsony a kalóriatartalma, bátran hozzáadhatjuk kedvenc salátáinkhoz és köreteinkhez, vagy magában meg is párolhatjuk, olívaolajjal, sóval és borssal ízesíthetjük, hogy még finomabb legyen. Ha már fonnyadni kezd a hűtőben, adjuk hozzá leveshez, vagy tegyük a fagyasztóba, hiszen turmixokhoz is kiváló alapanyag.
A rostokban gazdag diéta lehet a hatékony és tartós fogyás egyik kulcsa, a másik természetesen a rendszeres edzés.
Kiemelt kép: Getty Images