Sokáig nem szerettem a sárgadinnyét, de csak azért, mert hogy-hogy nem előbb kóstoltam sárgadinnyés ízesítésű rágót, mint magát a gyümölcsöt, ezért azt hitem, annak is kellemetlenül édes, és furcsán műanyagos íze van.
Pedig… a sárgadinnye ma már az egyik kedvencem, jéghidegre hűtve kevés finomabb ételt ismerek nála, az állaga világbajnok, könnyű kiszedni a magjait, és másik kedvencemmel, a görögdinnyével ellentétben soha nem lesz kásás.
1. Bazsalikomos sárgadinnye-krémleves sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 kg sárgadinnye
- 1 csokor bazsalikom
- 3-4 dl víz
- só
- frissen őrölt bors
- 2 citrom leve
- 2 dl natúr joghurt
- 12 dkg levegőn szárított sonka
A sárgadinnye magjait kanállal kiszedjük, a gyümölcshúst felkockázzuk, a bazsalikommal összeturmixoljuk. Víz hozzáadásával beállítjuk a sűrűségét. Sózzuk, borsozzuk, citrom levével savanyítjuk, hozzákeverjük a natúr joghurtot. Alaposan kihűtjük a levest. A sonkát fogpiszkálóra tekerjük, ezzel tálaljuk a levest. Nagy melegben jégkockákkal is hűthetjük.
2. Sárgadinnyés, sonkás spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 3 dl főzőtejszín
- só
- bors
- 50 dkg sárgadinnye
- 50 dkg spagetti
- 8 szelet pármai vagy serrano sonka
A megtisztított, finomra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd rátesszük a sűrített paradicsom, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, sózzuk, gazdagon megborsozzuk, és miután felforrt, beletesszük a meghámozott, kockákra vágott sárgadinnyét, 2-3 perc alatt összeforraljuk.
A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és összeforgatjuk a sárgadinnyés szósszal, majd tálaláskor a tetejére tesszük a sonkaszeleteket.
3. Sárgabarackos, sárgadinnyés pohárkrém mentával
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg sárgabarack (magozott mennyiség)
- 20 dkg sárgadinnye (tisztított mennyiség)
- 2-3 szál menta levelei
- fél citrom leve
- 1-2 evőkanál eritrit
- 2 dl hideg habtejszín
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg bogyós gyümölcs a díszítéshez
A kimagozott sárgabarackot, a dinnyehúst és a mentát tegyük egy botmixer táljába. Pürésítsük össze, ízesítsük kevés citromlével, eritrittel. A tejszínt és a tojásfehérjét külön-külön verjük fel habnak, majd forgassuk óvatosan össze. Keverjük el a gyümölcspüré felével a habot.
Rétegezzük poharakba: alulra a sima gyümölcspürét tegyük, rá a habos gyümölcspürét. Díszítsük bogyós gyümölcsökkel, majd tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.
Miért éppen sárgadinnye?
És hogy miért együnk hőségben éppen sárgadinnyét? Több okunk is lehet rá. Egyrészt, hogy ennek a finomságnak kiemelkedően magas a víz- és elektrolit tartalma, így remekül hidratál, tele van rostokkal, ami segít, hogy ne terheljük meg az emésztőrendszerünket.
És míg alacsony kalóriatartalma közismert, az már kevésbé, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, és dugig van a szervezet számára nagyon fontos antioxidánsokkal is. A kérdés ezért inkább úgy helyes: miért nem eszünk mindig sárgadinnyét?
A múlt heti hétvégi gasztróban jéghideg leveseket ajánlottunk!
Kiemelt kép: Getty Images