A sárgadinnye a nyár egyik kedvenc gyümölcse, amit nyersen is imádunk, de amiből leves, főétel és desszert is könnyedén készthető. Három isteni receptet hozunk.

Sokáig nem szerettem a sárgadinnyét, de csak azért, mert hogy-hogy nem előbb kóstoltam sárgadinnyés ízesítésű rágót, mint magát a gyümölcsöt, ezért azt hitem, annak is kellemetlenül édes, és furcsán műanyagos íze van.

Pedig… a sárgadinnye ma már az egyik kedvencem, jéghidegre hűtve kevés finomabb ételt ismerek nála, az állaga világbajnok, könnyű kiszedni a magjait, és másik kedvencemmel, a görögdinnyével ellentétben soha nem lesz kásás.

1. Bazsalikomos sárgadinnye-krémleves sonkával

Recept és fotó: Nagy Tünde. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg sárgadinnye
  • 1 csokor bazsalikom
  • 3-4 dl víz
  • frissen őrölt bors
  • 2 citrom leve
  • 2 dl natúr joghurt
  • 12 dkg levegőn szárított sonka

A sárgadinnye magjait kanállal kiszedjük, a gyümölcshúst felkockázzuk, a bazsalikommal összeturmixoljuk. Víz hozzáadásával beállítjuk a sűrűségét. Sózzuk, borsozzuk, citrom levével savanyítjuk, hozzákeverjük a natúr joghurtot. Alaposan kihűtjük a levest. A sonkát fogpiszkálóra tekerjük, ezzel tálaljuk a levest. Nagy melegben jégkockákkal is hűthetjük.

2. Sárgadinnyés, sonkás spagetti

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3 dl főzőtejszín
  • bors
  • 50 dkg sárgadinnye
  • 50 dkg spagetti
  • 8 szelet pármai vagy serrano sonka

A megtisztított, finomra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd rátesszük a sűrített paradicsom, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, sózzuk, gazdagon megborsozzuk, és miután felforrt, beletesszük a meghámozott, kockákra vágott sárgadinnyét, 2-3 perc alatt összeforraljuk.

A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és összeforgatjuk a sárgadinnyés szósszal, majd tálaláskor a tetejére tesszük a sonkaszeleteket.

3. Sárgabarackos, sárgadinnyés pohárkrém mentával

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dkg sárgabarack (magozott mennyiség)
  • 20 dkg sárgadinnye (tisztított mennyiség)
  • 2-3 szál menta levelei 
  • fél citrom leve
  • 1-2 evőkanál eritrit
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 1 tojásfehérje
  • 10 dkg bogyós gyümölcs a díszítéshez

A kimagozott sárgabarackot, a dinnyehúst és a mentát tegyük egy botmixer táljába. Pürésítsük össze, ízesítsük kevés citromlével, eritrittel. A tejszínt és a tojásfehérjét külön-külön verjük fel habnak, majd forgassuk óvatosan össze. Keverjük el a gyümölcspüré felével a habot.

Rétegezzük poharakba: alulra a sima gyümölcspürét tegyük, rá a habos gyümölcspürét. Díszítsük bogyós gyümölcsökkel, majd tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. 

Miért éppen sárgadinnye?

És hogy miért együnk hőségben éppen sárgadinnyét? Több okunk is lehet rá. Egyrészt, hogy ennek a finomságnak kiemelkedően magas a víz- és elektrolit tartalma, így remekül hidratál, tele van rostokkal, ami segít, hogy ne terheljük meg az emésztőrendszerünket.

És míg alacsony kalóriatartalma közismert, az már kevésbé, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, és dugig van a szervezet számára nagyon fontos antioxidánsokkal is.  A kérdés ezért inkább úgy helyes: miért nem eszünk mindig sárgadinnyét?

A múlt heti hétvégi gasztróban jéghideg leveseket ajánlottunk! 

Kiemelt kép: Getty Images