Nyaralás alatt iszonyú nehéz egy megkezdett étrendet folytatni. Kipróbáltam, és nagy kudarc lett a vége. Hiába vittem a mindenmentes szárított szeletkéimet csinos kis zacskókban, a kimért, egészséges nasikat, nagyjából az első nap buktam az egészet. Próbálkoztam, de nem tudtam hol elkészíteni, aztán éhes lettem, majd beszippantott egy parti büfé. Ott viszont nehéz mentes menüt szerezni.
Bár a hagyományos strandételek hatalmas változáson mennek át – nem feltétlenül a diétás irányba –, minden nyáron találhatunk egy új, sosem látott magyar specialitást. A lángosra néhány helyen rá sem ismerni, pörköltet, gulyást, süllőpofát halmoznak rá a szokásos sajt és tejföl helyett. A kürtőskalács is átalakult, találkoztam már uborkával, tepertővel, hagymával töltött változattal is, állítólag finom. Ott van még a hallal készített hamburger és a répadog, ami egy félbevágott pirított répa zöldségekkel töltve. És akkor a lecsós tiramisut és a harcsamájnyalókát nem is említettem.
Éppen tombol a kánikula, a strandbüfék előtt kanyarog a sor, forró az aszfalt a talpunk alatt, enni nyaralás alatt is kell, és talán ideje is, hogy kipróbáljunk valami újdonságot. Rendben, bevallom, csak írásban vagyok bátor, eddig maradtam a jól bevált gyerekkori ízeknél, a sajtos-tejfölös, fahéjas-cukros változatoknál, sok dinnyével. De talán majd a szabadság alatt…